Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
mačka s boll i gleda gore

Alergija kod mačaka

4 min čitanja
PPVD master logo
Sponzorirao Pro Plan Vet Diets

Alergija kod mačaka i odgovarajuća hipoalergenska hrana

Istina o alergijama kod mačaka je da su izuzetno rijetke, što može lako dovesti do zabune s netolerancijama na hranu, koje su češće i manje ozbiljne. Otkrijte kako prepoznati alergije kod vaše mačke i koje korake možete poduzeti kako biste joj pomogli da se ponovno osjeća bolje. Jedno rješenje može biti ponuditi joj hipoalergensku hranu ukoliko ima takvih problema.

Koje su alergije na hranu kod mačaka?

Ali što zapravo znači alergija na hranu kod mačaka? Pa, to uključuje reakciju na vrlo male količine određenog sastojka u njezinoj hrani, poput govedine, mliječnih proizvoda ili ribe. Zanimljivo je da se ove alergije mogu pojaviti ne samo kod mladih mačaka, već i kod onih bilo koje dobi.

Dakle, bez obzira na dob, uvijek je dobro obratiti pažnju na neobične znakove i tražiti rješenja kako bi vaša mačka imala što više udobnosti.

Dijagnosticiranje alergija na hranu kod mačaka vrlo je teško jer ne postoje specifični testovi za alergije, simptomi obično nisu posebni, a uzroci mogu biti nepredvidljivi.

Simptomi alergije kod mačaka često se mogu zamijeniti s drugim medicinskim stanjima, stoga je vrlo važno potražiti veterinarski savjet prije nego što napravite bilo kakve promjene u prehrani vaše mačke kako biste bili sigurni da liječite alergiju ili neko drugo stanje.

Koji znakovi i simptomi ukazuju na prisutnost alergija kod mačaka?

Pa, evo nekih važnih naznaka:

  • Alergijske reakcije i problemi sa kožom - svrbež i crvenilo kože, moguće s područjima bez dlake ili ozljedama uzrokovanim grebanjem.
  • Uobičajene infekcije uha.
  • Poteškoće povezane s krznom, uzrokovane gutanjem dlaka tijekom grebanja ili pretjeranog čišćenja.
  • Probavni problemi poput povraćanja i proljeva.
  • Respiratorni problemi (iako rijetki).

Alergije kod mačaka mogu se pojaviti u različitim oblicima i mogu biti prilično komplicirane. Na primjer, konstantno češanje može biti rezultat alergije ili ukazivati na dermatitis poput reakcije na buhe. Međutim, važno je ne pokušavati samostalno liječiti moguću alergiju vaše mačke samo na temelju sumnje.

Ako je vaš veterinar isključio druge medicinske uvjete, vjerojatno će preporučiti testove s hipoalergenskom hranom kako bi utvrdio na koju hranu vaša mačka ima alergiju ili netoleranciju. Ovi testovi trebaju se provoditi pod pažljivim nadzorom vašeg veterinara kako bi se osiguralo da vaša mačka i dalje dobiva sve esencijalne hranjive tvari koje joj trebaju.

Veterinarsko testiranje alergije kod mačaka

Preporučivanje prehrane s hipoalergenskom hranom za mačke

Ako vaš veterinar sumnja da je vaša mačka alergična na hranu za mačke, mogao bi predložiti učinkovitu metodu za potvrdu ove dijagnoze: isključiva testna dijeta. Tada ćete privremeno preći na posebnu prehranu temeljenu na hipoalergenskoj hrani.

Ova dijeta sadrži tako niske količine proteina iz bilo kojeg sastojka u hrani za vašeg ljubimca da su šanse za izazivanje alergijske reakcije gotovo nula ili vrlo male.

Preporuka stručnjaka tvrtke Purina za hipoalergenskuu hranu za mačke je proizvod iz linije suhe hrane Purina Pro Plan veterinarske dijete, hipoalergenska hrana za mačke.

Isključujuća dijeta će trajat određeno vrijeme, ovisno o simptomima alergije vaše mačke. Na primjer, ako ima problema sa kožom, može biti ponuđena ograničena prehrana tijekom 4 do 12 tjedana ili duže. Problemi s probavom obično pokazuju znakove poboljšanja u kraćem vremenskom razdoblju.

Dok se vaša mačka strogo pridržava prehrane temeljene isključivo na hipoalergenskoj hrani, važno je da joj ne nudite nijednu drugu vrstu mačje poslastice, bez obzira na to koliko privlačno bilo! Za mačke koje su navikle živjeti vani, najbolja opcija je ograničiti njihovu aktivnost u kući tijekom ovog testnog perioda.

Da biste uspješno uspjeli u ovom izazovu, morate biti strpljivi i dosljedni, jer se mogu pojaviti manji nesporazumi tijekom procesa. Ako se suočite s takvim trenucima, nemojte oklijevati otvoreno komunicirati sa svojim veterinarom. Važno je podijeliti sve informacije, uključujući i svako oklijevanje mačke da prihvati hipoalergensku hranu. To će osigurati da proces bude što je moguće učinkovitiji i bez neugodnih iznenađenja.

Analiza rezultata: kako se vaša mačka razvija s novom prehranom?

Nakon završetka testnog razdoblja, vaš veterinar će procijeniti zdravlje vaše mačke i kako se prilagodila novoj prehrani. Posebno će se istražiti jesu li se simptomi poboljšali, ostali nepromijenjeni ili se pogoršali.

Ako nema vidljivih poboljšanja, postoji mogućnost da vaša mačka nema alergiju na hranu, i vaš veterinar će istražiti druge moguće uzroke problema. Ali ako su se dogodila poboljšanja, onda je to sjajna vijest za vas i vašu mačku! Vaš veterinar će razgovarati s vama o sljedećim koracima, ali ovisno o specifičnostima alergije vaše mačke, može biti potrebno postupno ponovno uvođenje proteina u njezinu prehranu jedan po jedan i pažljivo praćenje reakcija.

Ako se simptomi ponavljaju kada mačka jede određenu hranu, onda ste možda identificirali "krivca".

Hipoalergenska hrana za mačke

Preporučena hrana za kućne ljubimce s alergijama

Konačno će se raditi na razvoju alternativne, nutricionistički uravnotežene, kratkoročne ili dugoročne prehrane koja eliminira sastojak odgovoran za alergiju i podržava njen imunološki sustav. Ponekad ovo istraživanje može biti složenije i može postojati više od jednog sastojka odgovornog za alergiju.

Zato je važno uključiti veterinara, a pokušavati samostalno istraživati može biti komplicirano. Međutim, trud će biti nagrađen kada vaša mačka bude mogla uživati u hrani bez neugodnih nuspojava!

Ako se brinete da vaša mačka možda ima alergiju na hranu za mačke, odmah se obratite veterinaru. Također vas pozivamo da pročitate članak o Zabranjenoj hrani i štetnim tvarima za mačke.

Sponzorirano od strane Purina Pro Plan veterinarske dijete -> Otkrijte sada kompletan asortiman hrane za mačke Purina Pro Plan veterinarske dijete za mačke.