Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
mačka gleda u hranu

Savjeti za hranjenje mačaka

8 min čitanja
Pro Plan logo
Sponzorirao Pro Plan

Kao ljubitelji mačaka, željet ćete da vaš krzneni prijatelj vodi dug, zdrav, sretan i aktivan život. Jedan od najboljih načina da to postignete je osigurati da prehrana vaše mačke ima pravu ravnotežu pet glavnih skupina hranjivih tvari: proteina, masti i ulja, vitamina, minerala i ugljikohidrata.

Mačke su 'obligati mesožderi', što znači da trebaju meso u prehrani, pa za razliku od pasa, nikada ne mogu biti vegetarijanci ili vegani. Mačke se oslanjaju na proteine kao svoj glavni izvor energije i trebaju veće razine proteina u prehrani od pasa. Ne samo da je meso gotov izvor proteina, ono također pruža tri bitna hranjiva sastojka bez kojih mačke ne mogu živjeti: taurin (za srce i vid), arahidonska kiselina (za zdravlje kože i dlake) i vitamin A (za dlaku i vid).

Mi u Purini strastveni smo u osiguravanju najbolje prehrane za mačke i osiguravanju da dobiju svu hranjivu količinu koja im je potrebna za razvoj. Zato smo osmislili ovaj članak kako bismo vam pružili sve potrebne informacije o hranjenju vaše mačke.

Kako bi ste saznali od kojih se elemenata treba sastojati prehrana vaše mačke te koliko ju trebate hraniti.

Osnovni elementi prehrane vaših mačaka

Kako biste ih održali u formi, morate svojoj mački dati odgovarajuću ravnotežu svih bitnih hranjivih tvari. Kvalitetna, potpuna hrana za mačke treba biti pažljivo formulirana kako bi im pružila savršenu ravnotežu svih hranjivih tvari koje su im potrebne za razvoj, a da u isto vrijeme bude ukusna za jelo. Za najbolju prehranu za vašu mačku, pobrinite se da dobiva sve od sljedećeg:

Svugdje pisati samo mokra, bez vlažna

Vlažna ili 'mokra' hrana dolazi u limenkama, pladnjevima od folije ili vrećicama. Kada svoju mačku hranite vlažnom ili mokrom hranom, uvijek je poslužite na sobnoj temperaturi kako biste svojoj mački omogućili da maksimalno uživa u teksturi i mirisima.

Nakon otvaranja, pokrijte sve preostale dijelove i čuvajte ih u hladnjaku ne dulje od 24 sata – i zapamtite, hrana će za sljedeći obrok morati ponovno dosegnuti sobnu temperaturu, stoga je izvadite iz hladnjaka što prije posluživanja . Mokra hrana ne bi trebala stajati nepojedena dulje od sat vremena jer će postati neugodna i mogla bi privući bakterije, što može dovesti do trbušnih tegoba.

Hranjenje vaše mačke potpunom, suhom hranom

Suha hrana jedna je od najboljih dijeta za mačke. Njihove grickalice sadrže pravu ravnotežu hranjivih tvari i imaju hrskavu teksturu koja može pomoći u održavanju zuba vaše mačke zdravima. Također imaju veću koncentraciju hranjivih tvari od vlažne hrane, tako da trebate poslužiti samo male porcije.

Bez obzira jeste li se odlučili hraniti mokrom ili suhom hranom, pročitajte etiketu kako biste provjerili je li to "potpuna" hrana, a ne "dopunska", inače biste mogli kupiti međuobrok/poslasticu umjesto uravnoteženog obroka!

Nemojte svojoj mački davati hranu za pse

Unatoč svom izgledu, suha mačja hrana i suha hrana za pse nisu iste. Prehrambene potrebe mačaka i pasa prilično su različite, tako da hrana za pse nije prikladna za mačke, a hrana za mačke nije prikladna za pse.

Kako promijeniti hranu mačke?

Ako odlučite promijeniti vrstu ili marku hrane svoje mačke, uvodite novu hranu postupno tijekom razdoblja od sedam do deset dana. Za mačke je najbolje staviti dvije zdjelice, jednu sa starom hranom i jednu s novom, tako da vaša mačka ima priliku kušati obje.

Naš članak o hranjenju odrasle mačke može vam dati više savjeta o tome kako pažljivo mijenjati hranu svojoj mački.

Domaća hrana za mačke

Ideja o pripremi posebnog domaćeg obroka za vašu mačku može zvučati kao trud iz ljubavi, ali nažalost nije preporučljiva. Teško je osigurati najbolju mačju prehranu koristeći domaću ili sirovu hranu jer neki sastojci imaju vrlo visoke ili niske količine esencijalnih nutrijenata.

Sirovo meso također može sadržavati parazite i bakterije, poput salmonele, od kojih se vaša mačka može razboljeti pa kao vlasnik mačke morate posebno paziti na higijenu ako se odlučite na sirovu hranu. Budite vrlo oprezni i s kostima jer se one mogu raspucati i čak zadržati u crijevima vaše mačke.

Trebaju li mačke dodatke prehrani?

Zdrave mačke koje se hrane potpunom, uravnoteženom prehranom ne trebaju nikakve dodatke prehrani. Zapravo, dodavanje dodataka prehrani moglo bi dovesti do neuravnoteženosti njihove prehrane i uzrokovati probleme.

Ipak, neke mačke imaju posebne prehrambene potrebe (npr. za rast, određena medicinska stanja ili tijekom trudnoće) i dostupna je hrana za mačke koja je formulirana za te specifične potrebe. Ako ste u nedoumici, porazgovarajte sa svojim veterinarom.

Koliko hraniti mačku?

Ako se pitate koliko hraniti mačku, prije svega morate imati na umu njihovu pasminu, aktivnost i način života. Dobro mjesto za početak je slijediti smjernice za hranjenje na pakiranju jer vam one daju približne smjernice o tome koliko hrane mačku. Međutim, ovo su samo smjernice, a stvarna potrebna količina varirat će od mačke do mačke ovisno o stvarima kao što su veličina ili razina aktivnosti. Redovito pratite ocjenu tjelesnog stanja svoje mačke s našim alatom i koristite to kao osnovu za prilagodbu količine hrane kojom hranite svoju mačku.

To je naš vodič za hranjenje vaše mačke i postizanje prave ravnoteže. Želite li saznati više o odabiru prave prehrane za svoju mačku? Zatim pročitajte naš članak o tome kako nahraniti izbirljivu mačku.