Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
mačić na krilu

Dovođenje mačića kući

7 min čitanja
Pro Plan logo
Sponzorirao Pro Plan

Sjajne vijesti - konačno je došlo vrijeme kada možete primiti svog novog mačića u svoj dom! Baš kao kad kući nosite novorođenče, željet ćete da sve bude kako treba kako bi se brzo smjestilo i osjećalo kao kod kuće.

Donošenje odluke o nabavi mačića nevjerojatno je uzbudljivo jer ne samo da ćete dobiti novog krznenog prijatelja, već ćete dobiti i dodatnog člana obitelji! Prije nego što dovedete mačića kući, morat ćete potrošiti malo vremena na pripremu za njih. Zato smo osmislili ovaj vodič kako bismo vam rekli sve što trebate znati o nabavci novog mačića, tako da možete poželjeti dobrodošlicu svom novom četveronožnom prijatelju u toplo, prijateljsko okruženje u kojem će se osjećati sigurno, ugodno i kao kod kuće!

Prije nego što vaš novi mačić dođe kući

Prije nego što kući donesete novog mačića, morate obaviti malo admina! Evo nekoliko stvari koje treba srediti prije nego stignu:

 • Ako još nemate veterinara, zamolite lokalne vlasnike mačaka da vam ga preporuče i odmah registrirajte svog novog mačića. Puno je manje stresno znati da su već upisani, jer ćete ih morati odvesti na cijepljenje i kastraciju mačića. Također se isplati zbog mira u slučaju da im ikada bude loše.
 • Nakon što pronađete veterinara, razgovarajte s njim o policama osiguranja za mačke koje će pokriti sve neočekivane veterinarske troškove.
 • Dok ste tamo, organizirajte da vaša nova mačka ili mačić budu trajno identificirani mikročipom u slučaju da se ikada izgube.

Potrepštine za nove mačiće:

Administrator više nije na putu, vrijeme je za zabavni dio – kupnju vašeg slatkog mačića! Ovo je nekoliko osnovnih stvari koje će vam trebati kada dobijete novog mačića:

 • Sigurna nosiljka za mačke – nosiljke za mačke dolaze u velikom rasponu veličina pa se pobrinite da nabavite onu koja je dovoljno velika da vašoj mački bude udobno.
 • Dvije zdjele – jedna za hranu i jedna za vodu. Odlučite se za keramičke ili staklene zdjelice koje se lako čiste umjesto metalnih – neke mačke ne vole refleksije ili sjene u svojoj zdjelici dok jedu ili piju. Pobrinite se da bude dovoljno širok da se mogu nagnuti u krilo, a da im brkovi ne dodiruju strane, jer to može odbiti neke mačke.
 • Posuda za pijesak i stelja. Najbolje je koristiti istu vrstu koju koristi uzgajivač ili sklonište za spašavanje, barem dok se ne smjeste, kako bi je prepoznali – i, što je još važnije, znali što s njom učiniti!
 • Krevet za mačke – mnogi preferiraju krevet u stilu iglua za ugodnu sigurnost ili onaj koji je uzdignut od tla (npr. kao dio centra za aktivnosti).
 • Oprema za šišanje, osobito ako su dugodlaki.
 • Stup za grebanje od kore drveta ili motka omotana uzicom od sisala. Grebanje pomaže u održavanju kandži vaših mačaka u dobrom stanju i nadamo se da bi im posvećeni post trebao odvratiti pažnju od vašeg namještaja i tepiha.
 • Asortiman igračaka za mačke. Njihove omiljene igre bit će one koje uključuju vas, poput visećih mekanih igračaka za naganjanje i nabacivanje. To im daje siguran izlaz za njihovo prirodno ponašanje u lovu.
 • Hrana za mačiće. Hranite svog novog mačića istom dijetom na koju su navikli od svog uzgajivača ili centra za spašavanje najmanje tjedan dana i postupno ih mijenjajte ako odlučite promijeniti njihovu hranu, uzimajući najmanje tjedan dana za promjenu.

Prvi tjedan mačića – kako smjestiti mačića

Sada je vrijeme da vaš mačić dođe s vama kući! Ovo je super-uzbudljiv dio za vas, ali zapamtite da bi vaša mačka mogla biti malo uplašena – to je nova situacija za njih. Najbolje je da u početku sve bude mirno i nježno, umjesto da svoje mače dovodite kući na glasnu zabavu dobrodošlice.

Bit će raspoloženi za igru, ali će i dalje trebati drijemati, stoga im dajte lijepo mirno mjesto gdje se mogu sklupčati bez ometanja. Upamtite da će sve biti novo, izazovno i uzbudljivo za vašeg novog člana obitelji, što može biti pomalo porazno.

Budite spremni na to da bi u početku mogli biti malo povučeni, ali bi se uskoro trebali uklopiti u svoj novi dom i obiteljski život. Ako vam se čini da ne izlaze iz svoje ljušture, obratite se svom veterinaru.

Uzgajivač vašeg mačića i vaša veterinarska ordinacija rado će vam pružiti dodatnu pomoć i savjete o brizi za vašu novu mačku, njenom zdravlju i njihovom smještaju u novi dom. Sve što trebate učiniti je uživati u njihovom upoznavanju, igri i zabavi sa svojim novim krznenim prijateljem.

Sada znate sve o donošenju novog mačića kući, vjerojatno ćete se pitati o sljedećim koracima – pročitajte naš vodič za socijalizaciju mačića kako biste znali kako sigurno predstaviti svog novog mačića svim članovima obitelji.