Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Friskies
Psi sjede leđa uz leđa

Razumijevanje govora tijela psa

6 min čitanja
Friskies
Sponzorirao Friskies

Svatko tko je ikada proveo vrijeme u društvu psa zna da, baš kao i ljudi, psi imaju osobnost koja je jedinstvena za njih i doživljavaju mnoge osjećaje na potpuno isti način kao ljudi i svi drugi sisavci.

Iako ne doživljavaju više emocije kao što su sram, inat ili prezir, imaju isti raspon osnovnih emocija kao i mi, kao što su sreća, tuga, olakšanje, frustracija i strah. Ti su osjećaji ključni u pomaganju psima da uče o svijetu i potiču ih da se ponašaju na određene načine kako bi ih zaštitili ili im pomogli. Ako pas osjeća strah, na primjer, vjerojatno će potražiti sigurnost od prijetnje i dobiti osjećaj olakšanja, dok pozitivni osjećaji koje dobivaju od maženja i njegovanja potiču dobre odnose s onima oko sebe.

Gledajte kako naši stručnjaci dekodiraju njihove izraze, signale i ponašanja.

Naravno, vaš pas vam ne može reći kako se osjeća, ali možete bolje razumjeti njegove emocije promatrajući govor tijela vašeg psa i upoznajući se s osnovama pseće komunikacije. Ovaj će vam vodič pomoći da prepoznate osjećaje vašeg psa, što će vam pomoći da produbite svoju posebnu vezu.


Sretan

Sreća je jedna od psećih emocija koju je najlakše uočiti i definitivno je omiljeni izraz za vašeg dlakavog obiteljskog prijatelja! Oči vašeg psa su nježne i u mekom fokusu, s opuštenim čelom, a uši su mu mješane ako trči ili se pomiče naprijed-nazad na privlačan, prijateljski način.

Psi se zapravo ne mogu nasmiješiti, ali neki, poput ovog zlatnog retrivera, izgledaju kao da se smiju! Usne su im opuštene, usta blago otvorena, a jezik će im vjerojatno viriti dok ravnomjerno i nježno dahću.

Pseći rep odličan je pokazatelj njihovog raspoloženja – zamahnut rep obično znači sretnog psa! Ako mašu repom tako snažno da se čini da im se cijele stražnje noge tresu, to znači da su doista jako sretni!

Sretan pas kreće se opušteno, lako i potaknut će vas da se igrate i podijelite njegovu sreću.


Tjeskoban

Oči uznemirenog psa mogu biti raširene i buljiti ili ih ponekad može suziti i izbjegavati kontakt očima. Možete vidjeti bore ili napetost na njihovom čelu, a njihove uši, ako su naćuljene, bit će malo okrenute unatrag dok ih pomiču uokolo pokušavajući prikupiti tragove o mogućoj opasnosti. Ako imaju duge, klimave uši (poznate i kao "viseće" uši), mogu se držati bliže glavi nego inače.

Usta će im obično biti zatvorena, ali ako su otvorena, usne će im biti napete i mogu ih lizati i nervozno zijevati, iako znate da nisu gladni ili umorni.

Tijelo i rep su im vjerojatno mirni iu blago spuštenom položaju. Uznemireni psi ponekad oprezno mašu repom, ali to čine kao gestu umirivanja, a ne zato što su sretni. Zbog toga anksioznost ponekad može proći neprepoznata, pa ih pažljivo pratite ako se nađu u novoj ili izazovnoj situaciji.


Strašljiv

Ako je vaš pas plašljiv, njegov će govor tijela to učiniti sasvim očiglednim; ova vrsta izraza psa može biti vrlo dramatična. Različiti psi imaju različite reakcije na strah: neki će se stisnuti kako bi izgledali maleni, neki će se okrenuti na leđa kako bi pokazali umirenje u društvenom sukobu, neki jednostavno stoje vrlo mirno, a drugi će glasno lajati ili režati u znak obrane.

Njihove oči mogu biti širom otvorene, skakati unatrag i naprijed, ili zuriti i oštro ili škiljiti i bacati poglede postrance na bilo koji predmet ili osobu koje se boje. Uši će im biti spljoštene uz glavu, a usne napete. Mogli bi oblizati usne ili zijevati, a rep će im biti miran, nisko ili uvučen između nogu. Obično će biti toliko usredotočeni na prijetnju da čak odbiju svoju omiljenu poslasticu!

Glavni cilj psa kada se osjeća strahom je jednostavno preživjeti uočenu prijetnju, tako da će se njihov govor tijela, izrazi lica i apetit vratiti u normalu tek kada se ponovno osjećaju sigurnima.

Frustriran

Psi mogu osjećati različite vrste frustracije, od dugotrajne depresije (kao što je pas na ovoj slici), do aktivnije, trenutne frustracije, obično kao odgovor na određeni događaj (kao što je to što im se ne daje nešto što žele). Također se mogu osjećati frustrirano ako ne mogu pobjeći od nečeg neugodnog.

Što se tiče govora tijela psa, frustrirani pas obično je napet i ukočenih nogu. Mogli bi lajati ili nasrnuti na predmet svoje frustracije, ili pokušati pobjeći od njega. Bit će potpuno usredotočeni na izvor i vjerojatno neće slušati niti odgovoriti na vaše pokušaje da im odvratite pažnju.

Oči će im biti širom otvorene i netremice, uši naćuljene, a ako ne laju, usne će im biti ukočene.

Ovo je vrlo napeto stanje i psi ga ne mogu održavati zauvijek, pa se na kraju mogu pomiriti s frustrirajućom situacijom, iako ponekad mogu postati depresivni. To se može pogrešno protumačiti kao smireno prihvaćanje, tako da je vašem psu potrebno puno pažnje, pune ljubavi kako bi se opustio nakon što je bio frustriran, prije nego što se ponovno počne normalno ponašati.


Laknulo

Olakšanje je dosta osjetno jer obično dolazi nakon prethodnog napetog i negativnog emocionalnog stanja. Važno je znati kada se vaš pas osjeća frustrirano, tjeskobno ili uplašeno, ali jednako je važno znati kada ponovno osjeća olakšanje i opuštenost.

Kao i ljudi, psi osjećaju olakšanje kada riješe brige ili poteškoće. Moći ćete vidjeti otpuštanje napetosti po cijelom tijelu, od nosa do repa. Oči će im omekšati, glava će se spustiti, mišići tijela i lica će se opustiti i osjetno će se smiriti.

Neki psi će zijevati, dok će suzdržaniji karakteri spustiti glavu, izbjegavati kontakt očima i gotovo će izgledati kao da uzdišu u sebi. Ekstrovertiranije osobe mogu se tresti, nategnuti u duboki naklon ili čak jurišati u euforičnom stanju – sve te radnje pomažu u oslobađanju njihove napetosti.


Usredotočen

Ako je vaš pas usredotočen, budan je i koncentriran na nešto važno, poput lopte, poslastice ili čak vas. Ova slika pokazuje kako bi vaš pas trebao izgledati kada ga trenirate - gledajući, slušajući i spreman raditi kako bi zaradio svoje nagrade.

Kada je vaš pas budan, njegove oči su otvorene, sjajne i možda netrepćući te pomalo intenzivne dok se koncentriraju na predmet svoje pažnje. Uši će im biti naćuljene ili pomaknute prema naprijed, a usta mogu biti zatvorena ili otvorena s jezikom koji se drži mirno i u sredini. Glava će im obično biti visoko podignuta, osim ako se spremaju poletjeti u potrazi za nečim, u kojem slučaju može biti spuštena i ispružena prema naprijed.

Ako su usredotočeni na nešto ugodno ili ugodno, cijelo im se tijelo može napregnuti prema tome, drhteći u iščekivanju i spremno za akciju!


Ljut

Budite oprezni ako sumnjate da vaš pas osjeća ovu emociju, posebno dok prijetnja ne nestane.

Ljut pas će se pokušati učiniti što većim i prijetećim, s ukočenim, uspravnim tijelom, čvrstim očima koje ne trepću i spljoštenim ušima. Uobičajeno je da im se i krzno nakostriješi.

Usta će im biti otvorena, a usne napete i povučene, a njuška i nos naborani dok pokazuju zube. Njihova težina bit će usmjerena naprijed preko njihovih prednjih nogu spremni za skok ili napad, a oni će ili šutjeti ili možda tiho prijeteći režati – istinski ljut pas obično ne viče zbog toga!

Izbjegavajte provocirati svog psa ako je ljut. Nemojte buljiti ili vikati na njih ili raditi bilo kakve nagle pokrete, ali im dajte vremena i prostora da se smire.


Neutralan

Ovako će vaš pas idealno provesti veći dio dana – opušten, dobro razgiban, dobro nahranjen i ugodno u poznatom okruženju. Ako leže, bit će opušteni i mirni, ali spremni oživjeti se i zainteresirati se za ono što radite.

Njihove oči su meke i opuštene, kreću se glatko i ne pokazuju bijele dijelove dok skeniraju okolinu sa svog udobnog mjesta za odmor. Uši su im također opuštene dok ležerno slušaju okolinu, a čelo i obrve su im glatke i bez napetosti. Njihova usta mogu biti ili zatvorena ili pak malo otvorena, i iako neće pokazivati svoj djelomični smiješak 'spreman za zabavu', njihove usne i njuška bit će opuštene. Savršeno su zadovoljni!