Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Mačka šulja u travi

Štetne tvari i otrovna hrana za mačke

7 min čitanja
Pro Plan logo
Sponzorirao Pro Plan

Smisao za istraživanje vaše mačke jedna je od stvari zbog koje vam je toliko dragocjena, ali to ponekad znači da morate paziti i na stvari koje joj mogu naštetiti.

Postoje mnoge štetne tvari i otrovne hrane za mačke s kojima bi se vaš mačji prijatelj mogao susresti tijekom svog života, stoga je važno da znate koju držati izvan njihova dohvata u domu.

Prirodna znatiželja vaše mačke navodi je na istraživanje bez prestanka; bilo da lutaju vani ili se penju u sve kutke i pukotine vaše kuće, ne zna se što će pronaći u svojoj sljedećoj avanturi. Oko kuće iu vrtu ima otrovne hrane za mačke i neprehrambenih tvari, uključujući biljke, koje mogu biti potencijalno opasne za vašeg mačjeg prijatelja. Neki od njih su očiti, ali drugi izgledaju potpuno nevino.

Na primjer, vašoj mački može se svidjeti izgled zalogaja koji ste upravo pojeli ili lijeka koji uzimate, ali te stvari – iako nam ne štete – mogu biti otrovne hrane za mačke, au nekim slučajevima mogu biti i opasne po život. Mnoge kemikalije koje se rutinski koriste u kući, poput sredstava za čišćenje kupaonice, također mogu biti štetne ako vaša znatiželjna mačka šapama uhvati bocu.

Cat in long grass

Otrovne tvari za mačke u kući

Ako sumnjate da je vaša mačka došla u kontakt s bilo kojom od ovih tvari, pripazite na znakove lošeg zdravlja.

 

Otrovne tvari za mačke u vrtu i garaži

Koji su simptomi trovanja mačaka?

Simptomi i znakovi gutanja otrova za mačke uključuju povraćanje, proljev ili zatvor, gubitak apetita ili mišićne koordinacije, sljepoću i napadaje. Ako niste sigurni, uvijek je najbolje kontaktirati svog veterinara za savjet.

Sprječavanje trovanja mačaka

Održavanje sigurnosti vašeg doma i vrta uglavnom se odnosi na zdrav razum – ne ostavljajte stvari otvorenima i lako dostupnima, na primjer, ako je vjerojatno da će ih zamijeniti za ukusnu poslasticu.

Prevencija je uvijek bolja od liječenja, naravno – i uz malo pažnje na stvari u vašem domu, vaša mačka može živjeti sretan i zdrav život daleko od štetnih tvari i otrovne hrane za mačke.

Daljnje informacije

Veterinary Poisons Information Service (VPIS) međunarodno je poznata služba za informacije o otrovima sa sjedištem u Londonu. Iako VPIS obrađuje samo izravne upite veterinara (ne vlasnika kućnih ljubimaca), njegova web stranica pruža neke korisne informacije ako ih želite provjeriti.

Ako ste zabrinuti zbog potencijalnih toksina ili otrovne hrane za mačke koju je vaš ljubimac možda jeo, uvijek biste trebali razgovarati sa svojim veterinarom što je prije moguće kako biste dobili savjet i smjernice.

Zatim otkrijte hranu koja može izazvati alergije kod mačaka i saznajte što učiniti ako prepoznate ove neobične simptome mačje bolesti.