Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
Mali mačić sjedi sa psom u visokoj travi

Predstavite svoju novu mačku drugim kućnim ljubimcima

6 min čitanja
Purina One logo
Sponzorirao Purina One

Mačke su poznate kao neovisne, što je jedan od razloga zašto su tako prikladne kao kućni ljubimci, posebno za one koje su najprikladnije za krznenog prijatelja koji nije toliko potreban.

Ova osobina osobnosti može imati i drugu stranu jer ih potencijalno može učiniti pomalo nedruštvenima i nepredvidljivima. Dakle, ako se pitate kako upoznati mačića s psom ili mačkom, prvo što morate znati je da ćete morati imati strpljenja, razumijevanja i pristupiti s pažnjom – uz malo vremena, svi bi trebali shvatiti dobro.

Dovođenje mačića kući

Dobra vijest je da su odrasle mačke sklonije susretljivosti s mačićima ili mladim mačkama nego druge odrasle mačke. Ako su obje mačke kastrirane, još bolje (pod uvjetom da vaš veterinar savjetuje da je mačić dovoljno star za kastraciju).

Prije nego što mače donesete kući ili u prvih nekoliko dana od upoznavanja mačića s mačkom, naviknite svoju postojeću mačku na miris njihovog novog prijatelja. Zamijenite njihovu posteljinu tijekom prvog tjedna i, ako se bilo koja mačka naljuti ili uznemiri zbog mirisa, pokušajte ponuditi smirenu sigurnost povezujući novi miris s pozitivnim iskustvom, kao što je ukusna poslastica.

Dok mačke i psi mogu biti izvrsni prijatelji ili živjeti vrlo sretno zajedno čak i ako to nisu, neke kućne ljubimce treba držati podalje od mačaka. Male dlakave životinje, poput zečeva, zamoraca, miševa, štakora, gerbila i činčila, kao i gmazovi, moraju se uvijek zaštititi od mačaka.

Pustite mačku da se nastani u novom domu

Prioritet pri predstavljanju nove mačke vašoj trenutnoj mački ili psu je pomoći oba ljubimca da se osjećaju opušteno u međusobnom društvu. Dakle, kako biste olakšali proces, važno je da se vaša mačka prvo osjeća ugodno u novom okruženju.

Prije početka procesa upoznavanja, najbolje je neko vrijeme držati oba ljubimca odvojeno. Dajte svojoj novoj mački vlastitu sobu u kojoj se može smjestiti na nekoliko dana sa vlastitom hranom, toplim krevetom, posudama za vodu i pladnjem za pijesak. Upotrijebite jedan ili dva sintetička feromonska raspršivača i utičnice po kući, osobito u sobama u kojima žive vaši ljubimci, jer im oni mogu pomoći da se opuste i prihvate prisutnost drugih ljubimaca.

Započinjanje procesa upoznavanja

Kako predstaviti novu mačku svojoj mački?

Ako dovodite drugu mačku kući gdje već živi odrasla mačka, slijedite ove savjete kako bi upoznavanje bilo sigurnije i uspješnije za sve vas:

 • Dok se nova mačka smješta u svoju sobu, počnite uvoditi njen miris u svoju postojeću mačku. Neka vaša mačka pomiriše vaše ruke i odjeću. Nježno razgovarajte s njima i ohrabrujuće ih mazite.
 • Jednom kada se objema mačkama čini da se osjećaju ugodno s međusobnim mirisom, možete im dopustiti da istražuju međusobni teritorij, ali ih i dalje držite razdvojene.
 • Kada ste uvjereni da su oboje opušteni u područjima jedno drugoga, možete početi upoznavati svoju mačku s novom mačkom. Držite jednu mačku sigurnom u mrežastom boksu ili košari za nošenje, a drugoj pustite da slobodno istražuje i njuši kroz mrežicu nekoliko minuta. Osigurana mačka bit će sigurna, a košara će ih spriječiti da pobjegnu. Zadnje što vam u ovom trenutku treba je luda jurnjava za mačkama! Očekujte da će biti određene količine buljenja, siktanja i "napuhavanja" govora tijela dok se privikavaju jedno na drugo. To je sasvim normalno ponašanje i proći će, stoga pokušajte ne reagirati. Ali ako mislite da je upoznavanje previše prerano, a oni pokušavaju razmijeniti udarce, razdvojite ih na neko vrijeme prije ponovnog pokušaja.
 • Morat ćete proći ovu vježbu nekoliko puta u različitim sobama, izmjenjujući 'sigurnu' mačku i 'slobodnu' mačku dok ne reagiraju mirno jedna na drugu.
 • Nemojte prisiljavati mačke da budu blizu jedna drugoj. Dajte im dovoljno prostora i mjesta na koja mogu pobjeći ako samo žele malo mira i tišine.

Ako sve bude u redu, vaše dvije mačke trebale bi postati velike prijateljice, igrati se jedna s drugom te zajedno prati i njegovati, ali budite strpljivi. Ova vrsta odnosa može potrajati da se razvije i neće se dogoditi prvi put kada svog novog mačića upoznate sa svojom mačkom.

Ako se čini da im je uistinu neugodno u društvu jedno drugoga i nema znakova poboljšanja, razdvojite ih i pitajte svog veterinara za još savjeta o mačkama. Oni vam mogu preporučiti mačjeg biheviorista koji vam može ponuditi stručnu pomoć.

Postoji korisno dvotjedno pravilo kada pokušavate izgraditi prijateljstvo između mačaka. Ako ste proveli dva tjedna slijedeći gore navedene savjete, ali unatoč svom trudu i dalje imate dvije mačje osobnosti koje se jednostavno ne slažu, zapitajte se bi li nova mačka bila sretnija u domu negdje drugdje. Možda bi bilo ljubaznije prema objema mačkama razmisliti o ponovnom udomljavanju vaše nove mačke u obitelj koja im može pružiti toplu dobrodošlicu od svakog člana obitelji.

Kako upoznati mačića sa psom?

Upoznavanje potencijalno nervozne mačke s uzbudljivim psom mora biti pažljivo postupano za dobrobit oba ljubimca. Ako se pitate kako upoznati mačku s psom, najvažnija stvar koju morate imati na umu je sigurnost – kako psa, tako i mačke.

Pretjerano uzbuđeni pas ili štene može lako ozlijediti mačića, a preplašena mačka može svojim pandžama napraviti mnogo štete. Zato polako, usredotočite se na potrebe oba ljubimca i možete potaknuti divno prijateljstvo temeljeno na uzajamnom poštovanju.

Čak i ako je vaš postojeći pas navikao na mačke – i malo je vjerojatno da će podići čak i obrvu na novu mačku ili mače – svejedno je važno biti jako oprezan s upoznavanjem. Slijedite naše korisne savjete za uvod bez muke.

 • Započnite s osiguravanjem svoje nove mačke u zatvorenom boksu ili košari za mačke i dovedite psa na povocu.
 • Nagradite psa za smirenost i, čak i ako stalno laje, ostanite mirni.
 • Ponovite postupak u raznim sobama, pazeći svaki put da se i mačka i pas osjećaju sigurnima.
 • Nakon što se uvjerite da su mirni i opušteni, dopustite mački da izađe iz obora ili košare, ali neka vaš pas bude na uzici.
 • Ostanite mirni – kućni ljubimci pokupe vaš stres – i dopustite im da počnu istraživati jedni druge. Nastavite nagrađivati dobro, mirno ponašanje. Ponovite u što više soba.
 • Nadzirite ih dok ne budete sigurni da će se slagati i pustite svog psa s povoca u mačjem društvu tek kada budete sigurni da neće reagirati ili je pokušati potjerati.
 • Pobrinite se da vaša mačka ima negdje visoko gdje može pobjeći ako se osjeća nelagodno, izvan dosega psa.
 • Ako imate više od jednog psa, uvijek upoznajte svoju mačku s jednim po jednim psom.

Uspostavite pojedinačna područja za mačke/pse

Pobrinite se da vaš pas nema pristup mačjoj kutiji s pijeskom jer će, kao čistači, psi vjerojatno pojesti sadržaj – nije lijepo, ali istinito! Također, bilo bi najbolje odvojiti mačke i pse u vrijeme obroka kako bi oboje mogli jesti u udobnosti - možda biste željeli pokušati hraniti u odvojenim sobama ili hraniti mačku na povišenoj površini koju vaš pas ne može dosegnuti.

Konačno, pobrinite se da vaša mačka dobije dovoljno prilika da lovi, uhodi i nabacuje igračke koje se kreću. Vaš pas vjerojatno neće htjeti da vaša mačka koristi njihov rep kao igračku.

Najvažnija stvar pri upoznavanju nove mačke s psom je sigurnost. Ako je vaš pas ustrajno uzbuđen ili agresivan u blizini mačke (ili obrnuto), razgovarajte sa svojim veterinarom i razgovarajte o preporuci specijalistu za ponašanje kućnih ljubimaca.

Sada kada znate kako upoznati mačića sa psom ili drugom mačkom, sve što trebate učiniti je biti strpljiv – vidjet ćete da će ubrzo postati najbolji prijatelji.