Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Gourmet logo
Mačka sa svijetlim krznom sjedi u sivoj košari za mačke.

Učinite svoj dom prijateljskim mačkama u 11 jednostavnih koraka

5 min čitanja
Gourmet logo
Sponsored by Gourmet

Od traganja vodi do neodoljivih, ali opasnih ostataka hrane, ima toliko toga na što treba obratiti pozornost kada dočekujete novu mačku. Saznajte kako svoj dom učiniti sigurnim za vašeg ljubimca.

Zaigrane, znatiželjne i iznimno nestašne, mačke neće dugo čekati prije nego preuzmu cijelu vašu kuću i sve što je u njoj. Dakle, prije nego što poželite dobrodošlicu svojoj maloj krznenoj kugli, pobrinite se da ste pokrili osnove zaštite od mačaka u cijelom domu. Od visećih užeta do napuštenih vrećica za kupovinu i kozmetičkih proizvoda na vašem noćnom ormariću, ovdje je popis stvari koje ne sumnjaju da mogu izazvati ozbiljne probleme u društvu mačke.

Zaštita vašeg doma od mačića i mačaka

Uz toliko stvari koje treba uzeti u obzir, zaštita vašeg doma od mačaka zahtijeva čvrst plan. Evo što trebate imati na umu za prijateljski i siguran prostor:

1. Prozori i vrata

Kada prvi put dovedete svoju novu mačku ili mače kući, držite sve prozore i vrata zatvorenima dok se potpuno ne smjeste, dok ne dobiju sva cijepljenja i budu kastrirani.

2. Plastične vrećice

Čuvajte svoje plastične vrećice za kupovinu na sigurnom mjestu jer mogu predstavljati stvarnu opasnost ako ih se sažvače, proguta ili sakrije.

3. Kuhinjski aparati

Ne zaboravite uvijek zatvoriti vrata pećnice, hladnjaka, mikrovalne pećnice, perilice posuđa, sušilice i perilice rublja. Dodajte bilješke na vratašca ovih uređaja kako biste podsjetili ljude da prije upotrebe pogledaju iznutra istražujući mačke. Malim mačićima topla sušilica ili sjajni bubanj perilice rublja mogu biti neodoljivi!

4. WC poklopci

Držite poklopce zahodske školjke spuštene kako vaš mačić ne bi mogao pasti ili piti (ili čak pokušati sam koristiti zahod!). Možda ćete morati ostaviti poruku da podsjetite posjetitelje ili zaboravne ukućane.

5. Vučeni kablovi

Sakrijte sve električne kablove iza namještaja. U većini trgovina hardverom možete kupiti debele štitnike za kabele koji se stavljaju preko kabela kako bi bili potpuno otporni na žvakanje.

6. Kuglice vune ili niti

Slika mačke koja se igra s klupkom vune ili koncem uvijek se iznova pojavljuje u medijima, ali klupka vune ili konca zapravo mogu biti prilično opasni. Iako se vaša mačka možda voli igrati s njima, vlakna se mogu odvojiti što može biti štetno ako se proguta i može uzrokovati gušenje.

7. Kante

Provjerite imaju li sve vaše kante za smeće u kuhinji i kupaonici poklopce koji se mogu zatvoriti i koji su u potpunosti otporni na šape, i nikada ne ostavljajte vreće za smeće na mjestima gdje ih možete opljačkati!

8. Otvoreni izvori vatre

Upaljene svijeće, zapaljeni tamjan ili uljni plamenici samo traže probleme – otvoreni plamen i pahuljaste mačke ne idu zajedno. Ako imate otvorenu vatru, pobrinite se da ispred nje stoji čuvar.

9. Rolete i zavjese

Skratite viseće vrpce za sjenila i zavjese i pričvrstite ih na sigurno mjesto izvan dohvata šapa.

10. Dekoracije za dom

Odložite sve lomljive ukrase, jer neće dugo trajati sa znatiželjnim mačićem na sceni.

11. Kuhinjske ploče

Održavajte svoje kuhinjske ploče čistima i odmah čistite ostatke hrane. Pileće kosti mogu biti primamljive za mačke, ali mogu biti vrlo opasne, jer se mogu raspasti prilikom žvakanja. Konac za vezivanje koji se koristi za komade mesa također je neodoljiv kao grickalica i igračka, ali može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se proguta.

Međutim, vaša mačka ne može zamijeniti samo hranu za ukusnu poslasticu. Provjerite popis opasnih tvari u nastavku dok stvarate dom za mačke i pobrinite se da su pohranjene na sigurnom mjestu izvan dohvata opasnosti. Postavite brave za djecu na kuhinjske ormariće u razini poda, jer znatiželjni mačići imaju sposobnost otvaranja vrata.

Opasne tvari koje mačke moraju izbjegavati

Nažalost, dosta uobičajenih kućanskih predmeta vrlo je otrovno za mačke čak iu malim količinama. Kako biste svoju mačku zaštitili, izbjegavajte sljedeće ili ih držite u sigurnom ormariću daleko od znatiželjnih kandži:

 • Sredstva za čišćenje i higijenu, poput izbjeljivača i proizvoda koji sadrže fenole (npr. dezinfekcijska sredstva koja zamućuju vodu).
 • Ljudski lijekovi (kao što su paracetamol i ibuprofen).
 • Proizvodi vezani uz automobile kao što je antifriz.
 • Proizvodi za uljepšavanje ili ukrašavanje poput boja za kosu, bijeli duh i odstranjivača laka za nokte.
 • Otrovi za štakore/miševe – idealno ih je da se uopće ne koriste, jer bi se vaša mačka mogla ozbiljno razboljeti ako pojede otrovni plijen. Ako ih morate koristiti, smjestite ih negdje gdje vaša mačka ne može doći.
 • Kuglice za puževe (dostupne su verzije za kućne ljubimce).
 • Naftalin (naftalin ili paradiklorobezin).
 • Potpuri ulja, listovi omekšivača, deterdženti za perilicu posuđa (svi sadrže kationske deterdžente koji uzrokuju korozivne lezije).
 • Baterije (sadrže kiseline ili lužine koje uzrokuju korozivne lezije).
 • Domaće tijesto za igranje (zbog visokog udjela soli).
 • Grijači za ruke ili noge (sadrže visoke razine željeza).
 • Cigarete, ostaci taloga kave, alkohol.
 • Čokolada (ovo je više problem za pse, ali teobromin u čokoladi također je toksičan za mačke).
 • Svi oblici ljiljana (lišće, cvijeće itd.) koji se nalaze u buketima ili kao kućne biljke.
 • Neki proizvodi protiv pasjih buha sadrže permetrin, koji je vrlo toksičan za mačke, stoga ih držite izvan dohvata i pse odvojite od mačaka tijekom liječenja.

10 sobnih biljaka koje su otrovne za mačke

Baš kao što pomažete svom ljubimcu da raste i napreduje, vjerojatno činite isto za svoje omiljene sobne biljke. Međutim, briga o mačkama i biljkama pod istim krovom može biti recept za katastrofu. Određene biljke su otrovne za mačke što predstavlja opasnost za one mačke koje uvijek traže nove stvari za žvakanje. Dakle, ako primate mače u kuću, pobrinite se da prvo nađete novi dom za ove biljke. Evo nekih od najpopularnijih sobnih biljaka koje su također otrovne za mačke:

 1. Aloe vera
 2. Ljiljani
 3. Narcis
 4. Žad
 5. Azalea
 6. Hortenzija
 7. Biljka rajčice
 8. Tulipan
 9. Engleski bršljan
 10. Božićna zvijezda

Ako je vaša mačka žvakala jednu od sobnih biljaka koje se smatraju otrovnim, svakako odmah pozovite veterinara. Što prije vaša mačka dobije pomoć, to bolje. Dobar savjet je također fotografirati biljku kako biste lakše identificirali tvar i njezin potencijal da razboli vašeg ljubimca.

Ne zaboravite da se i mačke vole penjati. Dakle, ako želite zaštititi namještaj, a svoj dom učiniti prostorom za mačke, stupovi za grebanje mogu biti vrlo korisni, idealno oni koji uključuju visoku platformu na kojoj se mogu sakriti ili spavati bez ometanja. Evo još nekoliko savjeta kako spriječiti mačku da grebe vaš namještaj.