Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
mačić u ladici s pijeskom

Obuka s pijeskom za mačiće i mačke

5 min čitanja
Pro Plan logo
Sponzorirao Pro Plan

Ako imate kućnu mačku ili mačku s ograničenim pristupom vani, posuda s pijeskom je neophodna. Naučavanje mačića i mačaka na izmet relativno je jednostavno, a uz ovaj korisni vodič vaš će krzneni prijatelj samouvjereno koristiti pladanj u trenu!

Prirodni instinkti vaše mačke obično će ih navesti da žele ići na WC vani, ali mnoge mačke vole imati pladanj s pijeskom i unutra. Obično je najbolje započeti s priučavanjem mačjeg toaleta od malena, ali starije mačke još uvijek možete naučiti koristiti pladanj s pijeskom. Zapravo, moglo bi im biti čak i korisno jer su im zglobovi krući i nedostaje im energije da izađu van.

Ako ste novi u dresuri mačića ili mačaka u izmet, možda se pitate odakle početi. Zato smo izradili ovaj vodič kako bismo vam rekli sve što trebate znati, od onoga što ćete trebati za početak do toga kako naviknuti svog novog mačića na pladanj.

 

Dobivanje savršene ladice za mačji pijesak

Ako tek počinjete s uvježbavanjem mačića na izmet, prvo koristite plastičnu ladicu s niskim stranicama radi lakšeg pristupa. Kad malo narastu, poželjet ćete ih zamijeniti većim i dubljim pladnjem kako biste im dali dovoljno prostora za okretanje i spriječili podizanje i razbacivanje smeća po cijelom domu.

Ako želite minimalizirati mirise i prolijevanje, a svojoj odrasloj mački dati više privatnosti tijekom toaleta, pokriveni pladanj bi mogao biti prikladniji. Većina će uživati u dodatnoj tajnovitosti dok obavlja svoj posao, ali neke mačke mogu biti nervozne zbog zatvorenog prostora zbog činjenice da imaju samo jednu izlaznu točku ako se pojavi prijetnja.

Također nikada ne biste trebali koristiti prekrivenu ili zatvorenu ladicu za pijesak kada se mačka navikne na WC jer preklop i veliki korak unutra mogu biti prevelike prepreke za vaše mače u početku.

Starija mačka će cijeniti pladanj s nižim stranicama u koji se lakše ulazi i izlazi.

 

Odabir prave vrste pijeska za mačke

Svaka mačka je individualna i vidjet ćete da će mnoge preferirati vrstu mačjeg pijeska u svojoj ladici. Učiniti to ispravno je nevjerojatno važno kada stelju trenirate mačiće ili mačke kao da im se to ne sviđa, neće ići u to!

Ova vrsta stelje je zgodna jer će se zgrudati u loptice kada dođe u dodir s tekućinom, što olakšava grabinje i može vam pomoći u uštedi novca jer osigurava da grabite samo prljavu stelju.

Trebali biste razmisliti o korištenju pijeska bez prašine ako vaša mačka ima priloženu ladicu za pijesak jer se prašina neće bacati u lice vaše mačke dok je zauzeta zatrpavanjem svog posla.

Ove vrste stelja su izvrsne jer izuzetno brzo upijaju tekućinu i općenito su prilično jeftine – ali neće ukloniti mirise.

Ovo je popularna opcija jer dobro upija i donekle može pomoći u kontroli mirisa, ali je skuplja od drugih opcija.

Ovo je popularna opcija jer dobro upija i donekle može pomoći u kontroli mirisa, ali je skuplja od drugih opcija.

Obično je bolje izbjegavati ovu vrstu jer mogu uznemiriti osjetljiv nos vaše mačke i odbiti je od upotrebe pladnja.

Ako trebate promijeniti vrstu stelje koju koristite, učinite to polako kako vaša mačka ne bi bila iznenađenje i odgodila je. Slijedite upute na pakiranju pijeska za preporučenu dubinu pijeska, pazeći da vaša mačka ima dovoljno za kopanje. Ako želite uhvatiti ostatke, stavite novine ispod ladice.

 

Gdje staviti posudu za otpatke

Općenito pravilo je da bi trebala postojati jedna posuda za pijesak po mački, plus jedna dodatna u vašem domu. Svaki pladanj stavite na mirno mjesto gdje mogu u miru otići na zahod, izbjegavajući prometne hodnike ili blizinu izvora buke kao što je perilica rublja. Također biste trebali odabrati mjesto dalje od mjesta gdje jedu i piju.

Kada odgajate mačića na nosiljku, uvijek pazite da je posudi lako dostupna, pogotovo ako vaša mačka sve vrijeme provodi u kući. Kako su mačke vrlo čiste životinje, izdržat će što duže ako nema kamo, što može biti vrlo neugodno i dovesti do zdravstvenih problema.

 

3 koraka za odgajanje mačića i mačaka na izmet

Ako ste nedavno dobili novog mačića ili pokušavate naučiti stariju mačku kako se služiti pladnjem, slijedite ova 3 jednostavna koraka za obuku izmeta:

1. Znajte znakove kada su spremni za polazak

Prva stvar koju ćete morati učiniti kada mačku naučite na toalet je da je držite na oku i pratite znakove kada treba ići. Vjerojatno ćete ih vidjeti kako njuškaju, grebu ili čuče na podu.

2. Stavite ih na pladanj s pijeskom

Kada uočite znakove, jednostavno ih podignite i nježno stavite u pladanj. Kako mačići imaju vrlo mali mjehur, trebali biste ih također staviti na pladanj odmah nakon jela i čim se probude. Uskoro će vaš mačić odlazak na WC početi povezivati s boravkom u ladici i sam će se tamo probijati.

3. Hvalite njihov uspjeh

Nakon što uspješno iskoriste pladanj, dajte im puno pohvala i također ukusnu poslasticu za mačke. Uskoro će naučiti razmišljati o ladici s pijeskom na pozitivan način i začas će je samouvjereno koristiti.

Očekujte nesreće

Očekujte da će se dogoditi nesreća kada bacate smeće na mačiće i mačke! Možda će im trebati neko vrijeme da samouvjereno koriste pladanj, ali ako ste strpljivi i držite se toga, to će se uskoro dogoditi. Nikada ih nemojte kažnjavati za odlazak negdje drugdje u kuću, jednostavno ga brzo počistite i nastavite s uvježbavanjem mačjeg toaleta.

Ako je vaš mačić ili mačka neko vrijeme naučen na izmet i iznenada počnu mokriti u kući, odvedite ih veterinaru jer to može biti znak bolesti donjeg urinarnog trakta kod mačaka (FLUTD). Ovaj zdravstveni problem može biti bolan, pa čak i potencijalno opasan te će biti potrebno brzo liječenje kod veterinara.

 

Važnost čišćenja ladice za mačji pijesak

Ako želite izbjeći nezgode u svojoj kući i osigurati uspjeh u navikavanju mačke na toalet, pobrinite se da redovito čistite njihovu ladicu. Kao čista stvorenja, neće htjeti koristiti ladicu s pijeskom koju su puno zaprljali – ili s nekim izbirljivim mačkama možda je neće htjeti koristiti ako su u njoj bile samo jednom.

Očistite zaprljanu stelju barem jednom dnevno, no možda ćete to morati činiti i češće, ovisno o tome koliko mačaka imate i koliko često koriste pladanj. Također biste trebali potpuno isprazniti posudu i isprati je vrućom vodom i deterdžentom barem jednom tjedno. Izbjegavajte korištenje dezinficijensa jer mogu biti otrovni za mačke.

Ako ste trudni, nikada ne rukujte s prljavom steljkom jer postoji rizik od toksoplazmoze – infekcije koja se može prenijeti s vas na vaše nerođeno dijete.

Za više informacija o brizi za vašeg novog mačića, pročitajte naš vodič o tome kako spriječiti mačke da grebu namještaj.