Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
Ginger Cat penje se na drvo

Čipiranje vaše mačke mikročipom

4 min čitanja
Purina One logo
Sponzorirao Purina One

Osim puno ljubavi i pažnje, svojoj mački ćete željeti pružiti najbolju moguću zaštitu ako se izgubi ili nestane. Mikročipiranjem svoje mačke dajete joj najbolju šansu da bude pronađena i sigurno vam se vrati ako odluta.

Zašto mikročip?

Postoje razni razlozi zašto vaša mačka može nestati. Moglo bi ih nešto preplašiti i pobjeći, ili možda postati dezorijentirani ili rastreseni u novom okruženju ako ste se, na primjer, upravo preselili. Naravno, vaša mačka možda nosi ogrlicu i identifikacijsku pločicu, ali oni se mogu izgubiti ili ukloniti, dok će mikročip uvijek ostati na sigurnom mjestu.

Osim što vam pomaže da se ponovno spojite s vašim izgubljenim ljubimcem, mačji mikročip također može pomoći ako ikada uđete u spor s bilo kime oko toga tko je pravi vlasnik životinje.

Što je mikročipiranje?

Mikročipiranje mačke jednostavan je i brz postupak koji vam može pomoći da ponovno spojite svog četveronožnog prijatelja. Ako je vaša mačka pronađena, veterinar ili sklonište za životinje mogu skenirati ugrađeni mikročip vaše mačke kako bi pronašli vaše podatke i podatke o vašoj mački iz baze podataka mikročipova. Stvarno je tako jednostavno!

Kako funkcionira mikročipiranje?

Jednostavno i bezbolno

Nakon što ste porazgovarali sa svojim veterinarom o mikročipiranju mačaka, oni će umetnuti maleni mikročip - otprilike veličine velikog zrna riže – ispod kože vaše mačke.

Zahvat je iznimno brz i smatra se relativno bezbolnim – navodno je osjećaj sličan osjećaju kada čovjek buši uši. Jednom kada je mikročip postavljen, to je to – vaša mačka nikada neće znati da je tu!

Mačji mikročip ima jedinstveni 15-znamenkasti kod, koji se zatim upisuje u nacionalnu bazu podataka zajedno s vašim podacima uključujući vaše ime, adresu i broj telefona za hitne slučajeve. Upamtite, dakle, da ako kasnije preselite ili promijenite svoje podatke za kontakt, ne zaboravite ažurirati svoje podatke kontaktiranjem tvrtke za mikročipove. Ponekad se za promjenu vaših podataka naplaćuje administrativna naknada, no neki se pružatelji usluga mogu odreći ove naknade za prvu promjenu.

Ako vaš dlakavi prijatelj jednog dana ipak odluta i pronađe ga ljubazni stranac, sve što treba učiniti je predati ga u sklonište ili veterinarsku ordinaciju gdje će veterinar ili nadzornik pomoću uređaja za skeniranje provjeriti ima li vaša mačka mikročip. Ovo skeniranje je potpuno bezopasno i, poput crtičnog koda na vašoj kupnji, vaš jedinstveni 15-znamenkasti kod bit će prikazan zajedno s detaljima baze podataka mikročipova u kojoj je vaša mačka registrirana. Nakon obavljenih sigurnosnih provjera, registar mikročipova otkrit će vaše podatke za kontakt veterinaru ili nadzorniku, a ubrzo ćete se vi i vaša mačka ponovno spojiti.

Kada svoju mačku trebam mikročipirati?

Od 10-12 tjedana nadalje

Ovisno o njihovoj pasmini i veličini, većina mačaka može biti mikročipirana u dobi od 10-12 tjedana nadalje.

Možda ćete otkriti da je mačka koju udomite iz skloništa za životinje već mikročipirana, a neki uzgajivači također organiziraju mikročipiranje mačaka kao dio svoje usluge novim vlasnicima. Vaš uzgajivač, veterinar ili medicinska sestra mogu s vama razgovarati o različitim opcijama ako želite mikročipirati mačku.

Ako odlazite i vodite svoju mačku sa sobom, postoji veća vjerojatnost da će se izgubiti, pa je dobra ideja dati mački mikročip prije odlaska. U stvari, ako idete u inozemstvo prema Planu putovanja kućnih ljubimaca (PETS) britanske vlade, to je obavezno! U svakom slučaju, pročitajte naš vodič za putovanje s mačkom za više informacija. Nakon što je vašoj mački ugrađen mikročip, trebao bi ostati na mjestu doživotno.

Koliko košta mikročipiranje mačke?

Cijena mikročipiranja mačaka varira ovisno o tome kada se radi i tko to radi. U većini slučajeva postoji fiksni trošak za postavljanje implantata, bez tekućih troškova. Neke dobrotvorne organizacije nude besplatno mikročipiranje i možda ćete otkriti da vaša veterinarska ordinacija povremeno provodi promocije, stoga vrijedi istražiti. Što se tiče cijene, preporučujemo da se posavjetujete sa svojim veterinarom, uzgajivačem ili skloništem za spašavanje za specifične troškove.

Je li mikročipiranje obavezno?

U vrijeme pisanja ovog teksta (svibanj 2015), u Ujedinjenom Kraljevstvu ne postoji pravna mjera za mikročipiranje vaše mačke, iako dobrotvorne organizacije poput Cats Protection pozivaju na obvezno mikročipiranje. Budući da su propisi podložni promjenama, preporučujemo da budete u tijeku tako da se posavjetujete sa svojim veterinarom i provjeravate državna web-mjesta.