Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Mačka koja spava na vlasnikovom koljenu

Često postavljana pitanja o sterilizaciji mačića i mačaka

5 min čitanja
Pro Plan logo
Sponsored by Pro Plan

Vaša je obitelj bogatija za novog krznenog ljubimca – fantastično! Kad je vaš mačić još tako malen i sladak, teško ga je zamisliti s vlastitim mačićima.

Međutim, kako vaša mačka dosegne spolnu zrelost između četiri i šest mjeseci starosti, potencijalno bi mogla imati mačiće dok su i same mačići! Stoga ćete kao novi vlasnik kućnog ljubimca morati rano razmišljati o kastraciji mačke. Sterilizacija mačaka znači da će vaša mačka izbjeći bilo kakvu neplaniranu trudnoću i također ih može zaštititi od određenih bolesti.

 

"Odluka o kastraciji vaše mačke jedan je od najvažnijih izbora koje ćete donijeti kao vlasnik kućnog ljubimca. Purina PetCare tim je tu da odgovori na sva vaša pitanja."

 

Sterilizacija mačke

Sterilizacija označava postupak koji štiti vašu mačku od neplanirane trudnoće te ju štiti i od određenih bolesti.

Sterilizacija vaše mačke ne mora biti zastrašujuća odluka. Naš PetCare tim je tu da vam kaže sve što trebate znati o sterilizaciji, tako da možete donijeti odluku koja je najbolja za vas i vašu mačku.

 

Sterilizacija ili kastracija?

Sterilizacija je uobičajena i rutinska operacija koja uključuje uklanjanje organa za spolnu reprodukciju vaše mačke. Inače je to poznato kao "sterilizacija" za ženke "kastracija" za mužjake.

Ženske mačke

Za ženke, sterilizacija podrazumijeva uklanjanje jajnika i maternice, iako se ponekad uklanjaju samo jajnici. To se obično radi malim rezom na njezinoj lijevoj strani, a može se napraviti i ispod po sredini.

Muške mačke

Kod mužjaka, postupak podrazumijeva uklanjanje testisa. Zahvat je puno jednostavniji za muškarce i ne zahtijeva nikakve šavove.

 

Boli li sterilizacija mačaka?

Operacija kastracije ili sterilizacije je vrlo jednostavna i vaša mačka će dobiti anestetik kako bi se osiguralo da ne osjeća nikakvu bol tijekom postupka..

Nakon operacije, veterinar će vašoj mački dati injekcije za ublažavanje bolova kako bi ublažio bilo kakvu nelagodu nakon operacije. Također biste trebali dobiti protuupalne lijekove i lijekove protiv bolova koje ćete dati svojoj mački da ih ponese kod kuće.

Budući da je postupak mnogo manje invazivan za muške mačke, lijekovi bi im trebali biti potrebni samo jedan dan. Mačke će trebati lijekove oko tri dana kako bi se što brže i bezbolnije oporavile.

Zašto bih trebao sterilizaciji svoju mačku?

Sterilizacija mačke ima višestruku korist za vašeg ljubimca. Na primjer, manja je vjerojatnost da će vaša mačka dobiti određene bolesti kao i izbjeći neželjenu trudnoću. Ostale prednosti kastracije ili sterilizacije mačke uključuju:

 • Suzbijanje zločestog ponašanja koje dolazi sa spolnom zrelošću, kao što je prskanje urina za označavanje svog teritorija.
 • Manje je vjerojatno da će kastrirane mačke odlutati od kuće, što ih štiti od sudjelovanja u prometnim nesrećama i tučnjave s drugim mačkama.
 • Vaš bi ljubimac mogao postati privrženiji. Ženke mačaka često znaju postati nježnije.
 • Smanjeni rizik od dobivanja određenih bolesti, uključujući mačju leukemiju i mačju pomoć.
 • Smanjeni rizik da vaša mačka razvije infekciju maternice.
 • Ako se ženke mačaka steriliziraju u ranoj dobi, manja je vjerojatnost da će razviti rak dojke (dojke).

Kada trebam sterilizaciji mačku?

Preporučujemo kastraciju vašeg mačića prije nego što dostigne spolnu zrelost i bude sposoban sam imati mačiće. To je obično u dobi od četiri do šest mjeseci. Moći ćete reći kada se vaša mačka približi pubertetu, jer će ženke mačke glasno zvati, a muške mačke će vjerojatno prskati urin kako bi označile svoj teritorij.

Neki centri za spašavanje i veterinarske prakse preporučuju ranu sterilizaciju mačaka od 12. tjedna starosti, a ponekad čak i ranije.

Kako biste zaštitili svoju mačku od neželjene trudnoće ili uzrokovanja iste, vodite računa o tome gdje je sve dok ne bude kastrirana.

Mit

Možda ste čuli da je dobro da mačke imaju leglo mačića prije sterilizacije - ali naši stručnjaci Purina tima potvrđuju da to zapravo nije točno.

Da biste svoju mačku kastrirali, morat ćete rezervirati termin kod svog veterinara. Od vas se može tražiti da svoju mačku dovedete na predanestezijski pregled prije same operacije.

Vaš veterinar će vas zamoliti da ne hranite svoju mačku večer prije anestezije, voda je dopuštena sve do jutra prije same operacije, kada je bolje da ju prestane piti.

Vašu će mačku obično ujutro trebati ostaviti kod veterinara, a vi biste je trebali moći pokupiti kasnije tog dana.

Ako želite kastrirati svoju mačku, a ne možete priuštiti troškove, razgovarajte s lokalnim dobrotvornim udrugama za životinje. Mnoge dobrotvorne organizacije za životinje vode shemu financiranja sterilizacije.

Sve mačke sigurno će biti malo pospane nakon operacije, ali bi se vrlo brzo trebale vratiti u svoje normalno, živahno stanje. Nakon toga, proces oporavka razlikuje se ovisno o spolu, jer su operacije različite. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom dlakavom dječaku ili djevojčici da ozdrave nakon kastracije.

Problemi s urinarnim traktom

Nakon sterilizacije postoji veća vjerojatnost da će vaš ljubimac razviti probleme s mokraćnim putovima. Ako primijetite bilo kakve promjene u navikama mokrenja vaše mačke, poput češćeg mokrenja, čučnjenja bez mokrenja ili ispuštanja krvi, obratite se svom veterinaru.

Dobitak na težini

Ponekad je kastracija povezana s debljanjem. Iako operacija nije izravno odgovorna za debljanje mačaka, može ih spriječiti da traže partnera. Budući da to znači da se manje kreću, mačke bi se mogle udebljati nekoliko kilograma.

Ako primijetite da se vaš ljubimac udebljao, možete ga vježbati igrajući se s njim ili ga šećući na vezi. Koristite naš vodič sa savjetima za igranje kako biste inspirirali svoj režim igranja.

Također možete promijeniti njihovu prehranu – jedna od naših lakših formula može pomoći:

 • Vaša ženka mačke dolazi u sezonu otprilike svaka tri tjedna nakon što postigne spolnu zrelost. Tijekom svoje sezone može glasno 'zvati' i biti vrlo nemirna, što vam može otežati život u kući.
 • Kada je vaša mačka u sezoni, morat ćete biti jako oprezni kako biste je zaštitili od zaljubljenih mužjaka u tom području kako biste spriječili da ona ostane trudna.
 • Vaša bi mačka mogla imati čak tri legla svake godine, s do šest mačića u svakom leglu. Ovo može biti vrlo skupo..
 • Vaša mačka može biti sklonija lutati daleko od kuće, povećavajući rizik od sudjelovanja u prometnim nesrećama.
 • Kako su mužjaci nesteriliziranih mačaka agresivniji, veća je vjerojatnost da će se potući s drugim mačkama. To ih dovodi u opasnost od ozljeda i širenja bolesti.
 • Nekastrirane ženke mačaka imaju veći rizik od razvoja tumora dojke (rak dojke) u dobi od oko 6-7 godina. Redovito provjeravajte ima li kod vaše mačke bilo kakvih kvržica u području dojke i, ako nađete bilo kakve zabrinjavajuće, obratite se svom veterinaru.

Mačke obično ne pokazuju nikakve očite fizičke simptome sve dok ne dođu do drugog ili trećeg tjedna trudnoće. Ako mislite da bi vaša mačka mogla biti trudna, kontaktirajte svog veterinara za potvrdu što je prije moguće. Pročitajte naše savjete o uočavanju znakova trudnoće da biste znali na koje simptome trebate paziti.

Moguće je da se vaša mačka još uvijek može sterilizirati dok je trudna, što će prekinuti njezinu trudnoću i spriječiti ponovnu trudnoću u budućnosti. Vaš bi veterinar trebao biti u mogućnosti dati više informacija o sterilizaciji mačke tijekom trudnoće, kako bi vam pomogao u donošenju odluke. Sterilizacija mačaka i mačića ovisi o vašim osobnim okolnostima. Prije donošenja odluke razmislite što je najbolje za vas i vašu mačku.