Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
riđa mačka na ženskim ramenima

Neobični simptomi mačje bolesti na koje treba pripaziti

4 min čitanja
PPVD master logo
Sponzorirao Pro Plan Vet Diets

Razumijemo da kao vlasnik mačke pun ljubavi želite da vaš ljubimac bude što sretniji i zdraviji. Kako nam mačke ne mogu reći što nije u redu kada se ne osjećaju dobro, može biti teško znati kada bi im mogla trebati pomoć.

 

Znakovi upozorenja

Za razliku od pasa, mačke obično izbjegavaju kontakt kad su loše, umjesto da traže utjehu. Ovaj zaštitnički instinkt može ih čak učiniti agresivnijima i sakriti se, zbog čega vam je teško držati ih na oku.

Zdravstvene probleme mačke možete izbjeći tako da je odvedete na pregled kod veterinara svakih 6-12 mjeseci, posebno ako je starija od 8 godina. Ako sumnjate da nešto nije u redu s vašom mačkom, ali niste sigurni ima li razloga za brigu, postoji nekoliko neobičnih zdravstvenih simptoma mačaka na koje trebate obratiti pozornost, koji će vas upozoriti kada ih trebate odvesti veterinaru.

Naš vodič u nastavku baca svjetlo na neke od uobičajenih mačjih bolesti i simptome na koje treba obratiti pozornost. Ako ste zabrinuti za zdravlje svoje mačke, obratite se svom veterinaru.

 

"Uznemirujuće je kada je vaša mačka u lošem vremenu. Purina PetCare tim vam pomaže da se smirite objašnjavajući kako uočiti zdravstvene probleme kako biste im mogli pružiti pomoć što je prije moguće."

 

Promjena apetita

Ako vaša mačka jede manje nego što je uobičajeno, to može biti zbog nečega tako nevinog kao što je lov na otvorenom ili vrlo vruće vrijeme koje utječe na njihov apetit. Međutim, ponekad također može ukazivati na skrivene zdravstvene probleme mačaka – posebno za starije mačke.

Povraćanje i mučnina

Povraćanje krznenih kuglica ili trave može biti normalno ako je to nešto što vaša mačka radi kao povremenu naviku. Ako se učestalost povraćanja poveća, vaša mačka povraća hranu ili krv, ima problema s gutanjem ili povraća/povraća, trebali biste dogovoriti sastanak sa svojim veterinarom.

Povraćanje može biti znak mnogih različitih mačjih bolesti, uključujući probleme s crijevima te bolesti bubrega i jetre. Povraćanje praćeno letargijom, depresijom, proljevom ili gubitkom apetita ukazuje na temeljni problem. Posjet veterinaru trebao bi vam pomoći da se vaš moggy oporavi.

WC nevolje

Ako vaša mačka ima uporni proljev ili je njihov izmet crne boje ili sadrži svježu krv ili sluz, možda postoji zdravstveni problem. Ako vaša mačka ima bilo što od navedenog, ili također ima povraćanje, letargiju, gubitak apetita ili gubitak težine zbog problema s toaletom, obratite se svom veterinaru.

S druge strane, ako se vaša mačka bezuspješno napreže kako bi došla do broja dva ili im je izmet jako tvrd ili pun dlaka, organizirajte pregled. To može biti jednostavno za liječenje, ali može signalizirati ozbiljnije zdravstvene probleme mačke.

Vaša mačka često ulazi i izlazi iz svoje ladice s pijeskom, čuči bez mokrenja (ili proizvodi samo malu količinu), plače dok je u ladici s pijeskom ili ispušta krv u svoju ladicu za mokrenje sugerira da možda ima infekciju mokraćnog sustava. Neke infekcije , kao što je cistitis, prilično su česti i mogu se lako liječiti. Ozbiljnije infekcije mogu dovesti do bolesti donjeg mokraćnog sustava kod mačaka (FLUTD), koja može biti vrlo opasna za zdravlje vašeg ljubimca ako se ne liječi. Ako primijetite bilo kakve simptome koji bi mogli upućivati na infekciju mokraćnog sustava, što prije posjetite veterinara na pregled kako bi se što prije riješila.

Neliječena bolest mokraćnog sustava može biti vrlo opasna za vašeg ljubimca, stoga je važno potražiti liječenje čim uočite znakove.

Pretjerano dobivanje na težini


Ako se vaša mačka brzo udeblja, to može dovesti do toga da postane pretila, što zauzvrat može rezultirati dijabetesom, problemima s kretanjem i drugim bolestima. Trebali biste moći gotovo osjetiti rebra svoje mačke kada ih mazite ili držite - ako ne, možda je pretila.

Kliknite ovdje na Alat za tjelesnu kondiciju za dodatne informacije o tome kako provjeriti tjelesno stanje vaše mačke.

Najprije razgovarajte sa svojim veterinarom ako mislite da vaša mačka treba smršaviti jer će vam on moći preporučiti najbolji način da postupno dođe u formu. Sve izmjene u prehrani vaše mačke moraju biti pažljivo unesene kako biste izbjegli probleme s trbuhom.

Ako mislite da se samo trbuščić vaše mačke povećao, zamolite svog veterinara da ih brzo pregleda. To bi potencijalno moglo biti uzrokovano zadržavanjem tekućine, a ne povećanjem masnog tkiva.

Povećano pijenje/ mokrenje

Ako ste svoju mačku nedavno zamijenili mokrom hranom suhom, vjerojatno će piti više vode dok se ne navikne na promjenu.

Ako vaša mačka iznenada počne više piti ili mokriti bez promjene prehrane, to može biti znak bolesti poput dijabetesa ili drugih zdravstvenih problema mačaka povezanih s bubrezima. Ako inače nikada ne vidite da vaša mačka pije, a sada je primijetite u zdjelici s vodom ili vidite da je njihova posuda s pijeskom vlažnija nego inače, dogovorite pregled sa svojim veterinarom.

 

Koža i dlaka

Stanje kože dobar je opći pokazatelj zdravlja vaše mačke. Koža bi trebala biti glatka i ružičasta ili crna, a dlaka glatka i sjajna.

Jednom mačiću možda će trebati pomoć dok je mama usred porođaja drugog. U tom slučaju očistite vrećicu u kojoj se nalazi mačić i brzo ga osušite čistom krpom od dlake. Ovaj pokret trljanja također će potaknuti mačića da udahne prvi put.

Pogledajte našu stranicu o stvarima na koje trebate paziti tijekom poroda za više informacija o fazama poroda i mogućim komplikacijama.