Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
Tamno smeđa mačka sjedi na kućnom pragu

Mačji trudovi i porođaj

5 min čitanja
Purina One logo
Sponzorirao Purina One

Ako očekujete da novi svežnjevi krzna uskoro stignu u vaš dom, to može biti vrlo uzbudljivo – a možda i pomalo zastrašujuće.

Ne biste se trebali brinuti – trudne mačke obično su više nego sposobne brinuti se same za sebe, iako će im i dalje trebati vaša pažnja i skrb tijekom poroda. Kako se često pokušavaju iskrasti kako bi rodile nasamo, morat ćete ih pomno pripaziti u posljednjih nekoliko tjedana za svaki slučaj! Razgovarajte sa svojim veterinarom ako ste zabrinuti u vezi s trudnoćom kod mačaka ili ako ste zabrinuti zbog okota vaše mačke. Njihovi bi vam savjeti trebali pomoći da se odmorite.

Evo nekoliko korisnih savjeta našeg PetCare tima koji će vam pomoći da budete što spremniji kada vaša mačka postane nova mama.

 

Priprema za porod

Tijekom posljednja dva tjedna trudnoće vaše mačke, pobrinite se da svi ostali u obitelji budu mirni i tihi oko nje i da s njom postupaju pažljivo – posebno djeca, koja mogu biti razumljivo uzbuđena zbog mogućnosti da uskoro dobiju mačiće s kojima će se igrati!

Pokušajte je tijekom tog vremena držati što je moguće mirnijom i neaktivnijom te je potaknite da se opusti u svom posebnom trudničkom krevetu. Međutim, čak ni najudobniji mekani krevet je možda neće dovesti u iskušenje, a neke će mačke odbaciti vaš predloženi ležaj za rađanje umjesto kuta ormarića! Samo se pobrinite da ima neki izbor gdje će roditi i nikada je ne pokušavajte pomaknuti s odabranog mjesta.

Imajte pomoć pri ruci

Porođaj vaše mačke trebao bi proći glatko, ali je korisno imati pomoć pri ruci kako bi bila mirna i u slučaju da naiđe na bilo kakve komplikacije.

Zatražite telefonski broj svog veterinara izvan radnog vremena prije porođaja vaše mačke, jer se porođaj često događa tijekom noći ili će im možda trebati hitna pomoć. Ako mama ima problema s rađanjem svojih mačića, možda ćete je morati odvesti veterinaru, pa se pobrinite da imate pristup prijevozu.

Kad mislite da bi se porođaj mogao približiti, dobro je pripremiti nekoliko stvari unaprijed, uključujući čistu zdjelicu tople vode, čiste ručnike i krpe, konac za zube i jednokratne rukavice, zajedno s nosiljkom za mačku i podacima o vašem veterinaru. Važno je imati ove stvari pri ruci, za svaki slučaj!

Ako u bilo kojem trenutku trebate odmaknuti mačiće od mame, morat ćete ih držati na toplom. Preporučujemo korištenje beanie torbe za mikrovalnu pećnicu umjesto termofora, jer njihovi oštri zubi i kandže mogu uzrokovati uboda.

 

Znajte na koje znakove trebate paziti

Nadolazeći porod može biti teško uočiti. Tijekom prve faze porođaja, mama (matica) će postati vrlo nemirna, koračati kao da nešto traži i postati vrlo glasna. Obratite se svom veterinaru ako niste sigurni je li porođaj počeo i pažljivo pratite svoju mačku u posljednjim tjednima i danima porođaja kako biste bili sigurni da znate kada i gdje će okotiti svoje mačiće.

Vaša mačka voli svoju privatnost, a to je osobito istinito kada se sprema okotiti svoje mačiće! Važno je promatrati svoju mačku dok rađa kako biste mogli uskočiti u slučaju problema, posebno za majke koje su prvi put rodile.

Kako se mačke okote? Faze poroda i poroda

Mačji porod ima tri faze. Jednom kada mislite da je porod počeo, trebali biste ih budno pratiti - mačji porod obično prolazi vrlo glatko, ali važno je da nadgledate njezin porod kako bi se sve komplikacije mogle brzo uočiti. Međutim, uplitanje osim ako nije apsolutno neophodno može usporiti mačji porod i uzrujati vašu mačku, pa se ograničite na redovite provjere i pokušajte ne intervenirati osim ako morate. Ne brinite – općenito mačji trudovi teku vrlo glatko, ali uvijek se obratite veterinaru ako ste zabrinuti. Ograničite i broj gledatelja; iako će cijela obitelj sigurno biti uzbuđena zbog prinova, ovo bi moglo uzrujati mamu!

Pomoć tijekom poroda

Nakon što se mače okoti, mama bi trebala pomoći da se probije amnionska vrećica (tanka opna oko mačića) i zatim ih pažljivo očistiti. Nadamo se da ne biste trebali intervenirati tijekom porođaja vaše mačke, ali povremeno bi mama mogla trebati malo pomoći.

Ako ona ne otvori vrećicu, ne učini to u potpunosti ili ne očisti mačiće, možda ćete morati uskočiti i pomoći oko novorođenih mačića. Neotvorene vrećice nježno trgajte ručnikom (nikako oštrim predmetom) kako bi mačić mogao disati. Nježno im očistite usta i nos, a zatim brzo osušite mačića od dlake malom čistom krpom ili ručnikom, poput krpe za lice. Završno čvrsto trljanje toplom krpom osušit će i zagrijati mačića te ga potaknuti da udahne prvi put.

Nakon što se vaša mačka okoti, mama će normalno pregristi pupčanu vrpcu, no ako to ne učini, možda će ponovno trebati vaša pomoć. Čistim rukama ili u rukavicama za jednokratnu upotrebu zavežite konac za zube oko pupčane oko 2 inča od tijela mačića, zavežite ga još jedan centimetar dalje od mačića i prerežite pupčanu vrpcu između vezica. Nemojte ga rezati preblizu mačića, jer to može izazvati opasnost za njih. Dugačke krajeve konca mama može sažvakati ili progutati, pa ih svakako odrežite! Ako primijetite da majka pokušava žvakati preblizu mačića, zaustavite je i učinite to sami.

Ako ste zabrinuti zbog ovog dijela porođaja, posavjetujte se sa svojim veterinarom dovoljno unaprijed kako biste bili sigurni da ste zadovoljni što učiniti.

Nakon rođenja mačke

Možda vam se čini da brzo prolazi, ali cijela isporuka trebala bi trajati između 2 i 5 sati. U nekim slučajevima može trajati i do 24 sata! Ako u bilo kojem trenutku primijetite da mama ima problema s porodom, obratite se svom veterinaru kako biste razgovarali o sljedećem koraku. Ako se čini da se vaša mačka neproduktivno napinje sat ili više tijekom poroda, odmah kontaktirajte svog veterinara.

Legla se obično sastoje od četiri do šest mačića, iako nije neobično da budu viša ili niža od ovoga. Nakon što se svi mačići okote, dajte svojoj mački vremena da očisti i nahrani svoje mačiće. Pokušajte se ne miješati pretjerano, ali nemojte se bojati postupati s njima nježno jer će ih to socijalizirati, a mami će dati i prijeko potreban odmor!

Ako mačići nisu sisali mamu u roku od sat vremena nakon rođenja, možda ćete ih morati uputiti na jedan od njezinih sisa, jer će vjerojatno biti jako gladni! Ako ima više mačića nego sisa, možda ćete ih morati zamijeniti dok ne nauče dijeliti.

Ako se čini da mama ne pazi na svoje mačiće, ne čisti ih ili ih ne hrani, odmah se obratite svom veterinaru.

Ponekad može biti potrebno ručno odgajanje nakon što se mačka okoti, ali to je neuobičajeno. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o uzgoju legla, obratite se svom veterinaru za daljnji savjet. Sada sve što treba učiniti jest proslaviti ovo posebno vrijeme i dolazak mačića – čestitamo!