Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
pas koji se hrani rukama

Probiotici za pse: Što su i kada ih koristiti

3 min čitanja
Pro Plan logo
Sponzorirao Pro Plan

Zdravi mikrobi u probavnom sustavu vašeg psa imaju mnogo važnih zadataka, uključujući apsorpciju i proizvodnju hranjivih tvari te sprječavanje bolesti podržavanjem imunološkog sustava. Stres, promjene prehrane ili uporaba antibiotika mogu poremetiti ravnotežu crijevne flore i dovesti do zdravstvenih problema, uključujući probavne smetnje. Ovdje nastupaju probiotici za pse. Saznajte više o njima, otkrijte kada se obično koriste i saznajte koji su najbolji probiotici za pse.

Što su probiotici za pse?

U crijevima vašeg psa nalazi se milijarde "zdravih" mikroorganizama koji imaju važne funkcije u probavi hrane, proizvodnji vitamina i održavanju snažnog imunološkog sustava.

Ponekad se ravnoteža mikroorganizama poremeti, a štetne bakterije se umnožavaju na štetu ovih dobrih mikroorganizama. Probiotici za pse su živi organizmi koji mogu obnoviti zdravu ravnotežu crijevne mikroflore.

Kada trebate dati probiotike svom psu?

Znakovi neravnoteže u probavnom traktu i gastrointestinalnom traktu kod pasa uključuju probleme poput rijetke stolice (proljeva) ili nadutosti. Mikrobna kaos i nedostatak probiotika u životu vašeg psa mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima:

  • Brze promjene u njihovoj prehrani.
  • Anksioznost zbog odvajanja.
  • Terapija antibioticima.
  • Stresna iskustva, poput preseljenja u novi dom.

Ovo su samo neki od glavnih razloga zašto kao vlasnik psa ozbiljno trebate razmotriti probiotički tretman ili pojačanje za svog voljenog četveronožnog psa. Prije nego što počnete hraniti svoje kućne ljubimce u njihovoj zdjelici za hranu, vrlo je važno konzultirati se s veterinarom.

Postoji mnogo probiotičkih proizvoda i nisu svi kvalitetni ili podržani znanstvenim dokazima, ali vaš veterinar može dati najbolju preporuku za vašeg psa.

Koji su najbolji probiotici za pse?

Ako vaš veterinar smatra da će probiotici biti korisni za imunološki sustav i zdravlje vašeg psa, postoje različite opcije koje može preporučiti i dodati u prehranu ovisno o specifičnim potrebama vašeg psa.

Probiotici za pse dostupni su u različitim formulama: sprej, prah, tablete, poput Purina PRO PLAN FORTIFLORA za pse iz Purina Pro Plan veterinarske dijete za pse. Važno je slijediti upute proizvoda, kao i preporuke vašeg veterinara o količini i učestalosti uzimanja probiotika za vašeg psa.

Probiotik za pse Purina PRO PLAN FORTIFLORA

Pas i Fortiflora

Ako želite praktičan način da svojem psu date probiotike, Purina PRO PLAN FORTIFLORA za pse dolazi u vrećicama s praškom koje se mogu lagano posuti na hranu vašeg psa jednom dnevno. Ovaj dodatak prehrani namijenjen je odraslim psima i štenadima kako bi pomogao održavanju zdravlja crijeva i ravnoteže mikroflore.

Tim znanstvenika iz Nestléa i Purine, u suradnji s istaknutim industrijskim partnerima, akademskim laboratorijima i veterinarima, proveli su niz studija koje su rezultirale razvojem ovog proizvoda, Purina® Pro Plan® FortiFlora®, koji sadrži probiotik mliječne kiseline Enterococcus faecium sf68 - probiotički soj odobren isključivo za Purinu.

Studije testiranja E. faecium SF68® kod kućnih ljubimaca potvrdile su njegovu sigurnost kod pasa, njegovo preživljavanje u crijevima i njegovu učinkovitost u upravljanju stolicom. Ovaj probiotički dodatak prehrani također je pokazao podršku zdravlju crijeva i ravnoteži za snažan imunološki sustav.

U slučaju bilo kojeg probiotika za pse, obavezno se posavjetujte sa veterinarom prije dodavanja dodatka ili ove dopunske hrane u prehranu vašeg psa.

Preporučuju li se probiotici i za štenad?

Vaš veterinar svakako može preporučiti probiotike posebno formulirane za vašeg štenca. Mogu biti izuzetno korisni za crijevnu floru štenaca. Život šteneta pun je novih iskustava i promjena u prehrani, a nervoza može uzrokovati probavne probleme, uključujući proljev.

Važno je postupno prelaziti na novu prehranu, ali unatoč tome, ponekad se mogu pojaviti probavni problemi. I ovdje nastupaju probiotici za psa sa svojim koristima koje osiguravaju optimalnu probavu psa.

Dakle, ne zaboravite konzultirati svog veterinara radi dijagnoze i propisivanja odgovarajućih probiotika. Postoji mnogo varijabli koje mogu uzrokovati probavne smetnje kod štenaca, i važno je isključiti ozbiljne probleme ako vaš mali četveronožac nije u najboljem stanju.

Je li jogurt, probiotik za ljude, jednako učinkovit za pse?

Jogurt je poznat po tome što pruža ljudima dobre bakterije koje nam trebaju. No, kada je riječ o četveronošcima, jogurt kao probiotik je upitan glede koristi za pse jer psi imaju drugačiji probavni sustav od ljudi.

Jogurt nije otrovan ili toksičan za pse, i sve dok ga nudite u umjerenim količinama i izbjegavate zaslađene verzije, većina pasa bi trebala moći uživati u njemu s vremena na vrijeme.

Međutim, jogurt sadrži laktozu, koja može uzrokovati probavne probleme kod nekih pasa, stoga je važno prvo dati malu količinu i prestati je davati ako se pojave problemi.

Konačno, uvijek je dobra ideja pročitati probiotičku oznaku za vašeg psa, obratiti pažnju na sastojke koji mogu biti otrovni za vašeg psa, poput ksilitola, i potpuno izbjegavati ove proizvode za vašeg ljubimca. Saznajte koja hrana je štetna za pse.

Sada kada znate kako probiotici za pse djeluju i zašto su tako važni, pozivamo vas da otkrijete kako odabrati najbolju hranu za pse koja odgovara specifičnim prehrambenim potrebama vašeg psa i pročitate više savjeta o hranjenju pasa u Purina vodičima.