Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Friskies
Smeđi i crni pas sjedi na travnatom polju

15 zanimljivosti o psima

5 min čitanja
Friskies
Sponzorirao Friskies

Naši su psi oduvijek bili naši najvjerniji suputnici, pa je sasvim prirodno da želimo znati što više o njima. Nastavite čitati za naših 15 najboljih činjenica o psima u koje nećete vjerovati!

Naši su psi oduvijek bili naši najbolji prijatelji, naši vjerni suputnici i što je najvažnije, naša obitelj. Stoga je sasvim prirodno da smo potpuno fascinirani činjenicama i informacijama o psima. Potpuno smo opčinjeni svojim prijateljima s četiri šape i želimo otkriti apsolutno sve što je moguće o njima, pa kad čujemo činjenicu o psu, to nas ispuni osjećajem radosti i čuđenja.

Od toga zašto su pseći nosovi mokri do najvišeg psa na svijetu, pripremite se da vas oduševe ove nevjerojatne činjenice o psima.

 

Zabavne činjenice o psima

1. Pseći nosići su mokri kako bi lakše apsorbirali mirisne kemikalije

Ova nevjerojatna činjenica o psima mogla bi odgovoriti na dugotrajno pitanje koje imaju vlasnici pasa. Zašto su nosovi pasa mokri? Vetstreet kaže da je odgovor to što su pseći nosovi mokri kako bi lakše apsorbirali mirisne kemikalije! Njihov nos luči posebnu sluz koja pomaže apsorbirati te kemikalije, a zatim ližu nos kako bi ih probali, pomažući im da shvate o kakvom se mirisu radi.

Newfoundlandi su nevjerojatni spasioci

Newfoundland psi su ultimativni psi spasioci, jer imaju vodootpornu dlaku i mrežasta stopala. Izvorno su uzgajani kao pomagači ribarima i za spašavanje ljudi od utapanja. Neki su vlasnici čak prijavili da ih njihov Newfoundland pokušava "spasiti" dok plivaju!

3. Pjesma Beatlesa 'A Day in the Life' ima frekvenciju koju samo psi mogu čuti

U intervjuu iz 2013. Paul McCartney rekao je da je dodao frekvenciju koju samo psi mogu čuti na kraju pjesme Beatlesa "A Day in the Life". Zato pazite na svog psa dok puštate pjesmu! Što kažete na nevjerojatnu činjenicu o psu?

4. Tri psa preživjela su potonuće Titanica

Jeste li znali da su tri psa preživjela potonuće Titanica? Vetstreet navodi da su psi bili u prvoj klasi, a među njima je bilo i štene pomeranca – kojega je njezina vlasnica umotala u dekicu kako bi s njim pobjegla, a svi su mislili da nosi bebu. Spašeni su još jedan pomeranac i pekinezer. Prijeđi preko Rose i Jack!

5. Njuh psa Bloodhounda može se koristiti kao dokaz na sudu

Prema PBS-u, njuh psa Bloodhounda je toliko dobar da se može prihvatiti kao dokaz na sudu. Sada, ako ste mislili da je to nevjerojatna činjenica o psima, pripremite se na to da će vam se oduševiti.

Bloodhounds također može pratiti tragove koji su stari preko 300 sati i mogu ostati na tragu preko 130 milja!

6. Najviši pas na svijetu visok je 44 inča

Najviši pas na svijetu ikada bila je njemačka doga po imenu Zeus! Izmjeren na 44 inča visine 4. listopada 2011., trenutačno je nositelj Guinnessovog svjetskog rekorda.

7. Basenji psi ne laju, oni jodlaju

Ako ste mislili da svi psi laju, pripremite se na ovu pseću činjenicu. Basenji pas nema tendenciju lajati, umjesto toga poznati su po jodlanju, cviljenju ili vrištanju.

8. Hrt bi mogao pobijediti geparda u utrci na duge staze

Hrt bi zapravo pobijedio geparda u utrci na duge staze! Prema Psychology Today, hrtovi su izvrsni trkači na velike udaljenosti i mogu održati brzinu od 35 mph do 7 milja.

Tamo gdje je gepard nevjerojatno brz, svoju brzinu može zadržati samo oko 200 -300 jardi, tako da oni mogu imati početak trčanja, ali će ga hrt uskoro nadmašiti!

9. Slijepi čovjek i njegov pas vodič pješačili su Apalačkom stazom

Prema Washington Postu, osam mjeseci tijekom 1990. slijepi čovjek po imenu Bill Irwin pješačio je Appalachian Trail sa svojim psom vodičem, dok mu je Orient pomagao na putu. Psi su zaista čovjekov najbolji prijatelj.

10. Ewoki u Ratovima zvijezda temeljeni su na psu

Ako ste obožavatelj Ratova zvijezda, svidjet će vam se ova nevjerojatna činjenica o psu. Los Angeles Times tvrdi da je George Lucas modelirao Ewoke prema svom obiteljskom psu!

11. 30% Dalmatinaca je gluho na jedno uho

UFAW navodi da je u prosjeku oko 30% Dalmatinaca gluho na jedno uho, a 5% je gluho na oba. To je zbog nečega što se zove gen za ekstremnu pjelavost koji je odgovoran za njihovu bijelu dlaku i plave oči (kod nekih od njih). Dalmatinci s većim tamnim mrljama imaju manju vjerojatnost da će biti gluhi.

12. The Saluki is the oldest dog breed

Saluki drži Guinnessov svjetski rekord za najstariju pasminu pasa. Pasmina datira iz 329. godine prije Krista, a u starom Egiptu su držani kao kraljevski ljubimci. Navodno, u južnom Iraku također postoje rezbarije psa koji izgleda slično salukiju, a datiraju iz 7000. pr.

13. Chow Chow i Shar-Peis imaju crne jezike

Chow Chow i Shar-Pei jedine su dvije pasmine pasa koje imaju potpuno crne jezike. Što je još zanimljivije, uzrok ovih crnih jezika trenutno nije poznat.

14. Psi imaju tri kapka

Mnogi vlasnici nisu čuli za ovu zanimljivu pseću činjenicu, ali jeste li znali da vaš četveronožni prijatelj ima tri kapka? Prema iHeartDogs, treći kapak naziva se 'haw' ili treptajuća membrana i odgovoran je za zaštitu i podmazivanje oka.

15. Afrički lovački pas najuspješniji je lovac na svijetu

Afrički lovački pas najuspješniji je kopneni lovac na svijetu. Uspješni su u 50-70% svojih lovova, što ih čini dosljedno najboljim lovcima na sisavce, čak drže i trenutni Guinnessov svjetski rekord u tome.

Dakle, to je naš popis naših top 15 najčudesnijih činjenica o psima! Što si mislio? Jesu li vas naše činjenice oduševile ili možda postoji zanimljiva činjenica o psima koju znate, a koju nismo spomenuli? Javite nam na našoj Facebook stranici!

Kako biste nastavili biti oduševljeni, zašto ne biste pogledali naš članak Top 14 zabavnih činjenica o mačkama? Obećajemo da nećete požaliti.