Your Pet, Our Passion.
Friskies
Mlado štene pored starijeg psa

Upoznavanje vašeg novog psa s mačkom ili starijim psom

8 min čitanja
Friskies
Sponzorirao Friskies

Psi obično lako sklapaju čvrste prijatelje, a vaše će štene gotovo sigurno voljeti biti u društvu drugih psećih prijatelja. Zapravo, vjerojatno će prihvatiti priliku da se igraju s bilo kojom životinjom, uključujući mačke. Evo kako svog novog psa upoznati s ostalim kućnim ljubimcima u obitelji.

Kao i sa svakim novim iskustvom za vaše štene, važno je da ih pažljivo upoznate s drugim ljubimcima kako biste njihovom prijateljstvu dali najbolji mogući početak. Ali često je to lakše reći nego učiniti. Stariji pas može postati teritorijalan kada prestane biti jedini četveronožni član obitelji. A mačka će vam bez sumnje dati do znanja kada nije zadovoljna novim cimerom.

Dakle, kako upoznati psa s mačkom ili štene sa starijim psom, a da Treći svjetski rat ne izbije baš u vašoj dnevnoj sobi? Rastavili smo proces uvođenja novog psa u jednostavne korake. Evo što možete učiniti kako biste olakšali iskustvo prijelaza u obiteljski život za pridošlicu i kako bi ostali štićenici kućni ljubimci ostali mirni tijekom tih prvih interakcija.

 

"Iako se psi i mačke često mogu dobro slagati, neke je kućne ljubimce najbolje držati podalje od pasa. Kuniće, zamorce, hrčke i gmazove, primjerice, treba zaštititi u svakom trenutku."

 

Upoznavanje šteneta sa starijim psom

Vaš postojeći pas vjerojatno je navikao imati kuću samo za sebe, pa mu može biti pomalo šok da prvi put mora dijeliti kuću! Isprobajte ove savjete kako biste upoznali novog psa sa svojim starijim psom što lakše.

Pronađite neutralno mjesto za susret pasa

Najbolje je uvesti novog psa negdje gdje vaš postojeći pas neće imati problema s teritorijem. Dobra je ideja predstaviti ih vani, ali ako vaše štene još nije dovršilo sva cijepljenja, ostanite u svom vrtu. Nakon što je vaše štene primilo svoje prvo cijepljenje (barem) i vaš veterinar je rekao da je to sigurno učiniti, odvedite svoje štene u vrt i pustite ga da dobro luta okolo kako bi se naviklo na sve uzbudljive nove prizore i mirise.

Prva upoznavanja

Zatim stavite svoje štene na uzicu i izvedite svog odraslog psa, također sigurno vezanog uzicu. Ako je vaš postojeći pas velik ili razdražljiv, može biti dobra ideja da nosi ogrlicu na glavi kako bi spriječio bilo kakve iznenadne napade prilikom pozdrava. Sigurno će biti znatiželjni jedno o drugome, pa ih pustite da idu jedno prema drugome, držeći svoje tragove labavima. Umirite ih tako što ćete im oboje smireno reći da su dobri psi i ignorirajte cviljenje ili lavež.

Neka svi budu mirni dok predstavljate novog psa

Nagradite smirene, suzdržane interakcije nježnim potezima, smirenim riječima i možda malim poslasticama. Ako se bilo koji pas pretjerano uzbudi, važno je da i vi ostanete mirni. Pričekajte da se smire ili ih razdvojite na neko vrijeme prije ponovnog pokušaja.

Neka prve interakcije budu kratke

Neka predstavljanje bude kratko, ali često, i uskoro bi trebali postati najbolji prijatelji.

Pričekajte poziv unutra

Dopustite svom odraslom psu da "pozove" štene u kuću. Držite oba psa na povodcu sve dok štene dobro ne pogleda oko sebe i dok ga vaš postojeći pas mirno ne prihvati bez reakcije. Prihvaćanje i toleranciju nagrađujte mirnom pohvalom i nježnim milovanjem i za svog psa i za štene.

Najbolji savjet: Prije nego svoje štene upoznate sa starijim psom, provjerite jesu li postojeći psi cijepljeni u potpunosti, kako bi svi ostali sretni i zdravi.

Ako imate bilo kakvih nedoumica o tome kako upoznati štene sa starijim psom, zatražite pomoć unaprijed. Vaš lokalni trener pasa ili veterinar rado će vam dati savjet. Kako biste pronašli psećeg biheviorista u svojoj blizini, pokušajte na www.apdt.co.uk ili www.capbt.org.

Upoznavanje drugog odraslog psa s vašim postojećim psom

Ako svom postojećem psu predstavljate potpuno odraslog psa, nemojte se iznenaditi ako se odmah ne sprijatelji. Ipak nemojte biti obeshrabreni – ako im dopustite da se postupno upoznaju na mirnom neutralnom terenu daleko od kuće (idealno na mjestu koje nije poznato niti jednom od njih), obično nema razloga zašto se ne bi slagali i postati čvrsti prijatelji.

Evo nekoliko savjeta o tome kako predstaviti novog psa:

  • Ako uvodite drugog psa, držite oba psa na uzicama – i po mogućnosti ovratnicima na glavi ako su veliki, nervozni ili razdražljivi – i dopustite im da se međusobno istražuju.
  • Ako počnu režati ili lajati jedno na drugo, odmah ih razdvojite i pričekajte dok se ne smire prije ponovnog pokušaja.
  • Ako se nakon mnogo takvih pokušaja i dalje odbijaju slagati, možete kontaktirati profesionalnog biheviorista. Pitajte svog veterinara za preporuku ili potražite biheviorista u vašem području na www.capbt.org.

 

Neka i vaš pas i vaša mačka budu opušteni

Upoznavanje šteneta s mačkom može biti pomalo zastrašujuće. Nije neuobičajeno da mačke reagiraju na novog psa sikćući ili udarajući po njemu, ili pokušavajući pobjeći bježeći ili skrivajući se. Dakle, vaš je posao pomoći oba ljubimca da se opuste u međusobnom društvu.

Zaštitite oba svoja ljubimca tijekom njihovih prvih interakcija

Najvažnija stvar pri upoznavanju mačića s psom je sigurnost. Psi se mogu jako uzbuditi u blizini mačaka, pa im može trebati vremena da se nauče slagati! Pobrinite se da vaša mačka ili mačić budu na sigurnom mjestu, gdje ih pas ne može dohvatiti, a svog novog psa držite vezanim uzicu.

Nagradite dobro ponašanje

Nagradite svog psa kada je miran i, čak i ako uzbuđeno laje, ostanite smireni.

Težite kratkim sastancima i čestim pauzama

Upoznavanje vašeg psa s mačkom najbolje funkcionira ako interakciju zadržite na kratkim seansama od nekoliko minuta svaki put, u različitim sobama, nekoliko puta dnevno kako bi se navikli vidjeti i mirisati jedni druge u cijeloj kući. Držite psa na uzici. Nakon otprilike pet minuta odvedite psa i pustite mačku da izađe iz sobe na pauzu.

Pustite svoju mačku iz sigurnog područja

Nakon što se smiri i opusti, dopustite svojoj mački da izađe iz svog sigurnog područja, ali i dalje držite psa na uzici. Dopustite im da istražuju jedno drugo i pobrinite se da im pružite puno ljubavi i privrženosti ako se toleriraju! Ne zaboravite i sami ostati smireni ako bilo tko od njih pokaže da je nezadovoljan. Činite to često posjećujući što više prostorija u kući.

Pustite psa s povoca

Nadzirite ih dok ne budete sigurni da će se slagati i pustite svog psa s povoca tek kada ste sigurni da neće reagirati ili pokušati potjerati vašu mačku. Pobrinite se da vaša mačka ima pristup područjima izvan dosega psa i da može pobjeći ako se osjeća nesretno.

Odvojite ih u vrijeme obroka

Razdvojite mačke i pse u vrijeme obroka kako bi oboje mogli udobno jesti bez rizika da jedan drugome ukradu hranu.

 

Najbolji savjeti za upoznavanje vašeg psa s mačkom:

  • Stavite mačju ladicu za pijesak na mjesto koje joj je lako dostupno, ali daleko od dosega vašeg psa. Možda ne zvuči lijepo, ali vaš pas bi mogao slijediti svoje instinkte sakupljača i misliti da je dobra ideja pojesti sadržaj!
  • Pobrinite se da vaša mačka dobije dovoljno prilika da lovi i vreba pokretne igračke kako bi se vaš pas mogao opustiti bez straha da će ga mačka koja ga vreba napasti.

Ne brinite ako vaš pas i mačka ne postanu najbolji prijatelji. Mačke su često prirodno neovisne i mogu jednostavno ignorirati vašeg psa, čak i ako su prihvatile njihovu prisutnost. Međutim, s vremenom većina mačaka i pasa koji žive zajedno postanu prijateljski nastrojeni, čak i ako je to pod mačjim uvjetima! Dokle god svatko ima svoj prostor, s zonama bez pasa za mačke, sve bi trebalo funkcionirati u redu.

Ako je vaš pas i dalje uzbuđen ili agresivan u blizini vaše mačke nakon nekoliko pokušaja upoznavanja, potražite profesionalni savjet od svog veterinara i pitajte bi li im stručnjak za pseće ponašanje mogao pomoći da nauče živjeti jedni s drugima. Otkrijte više o agresivnom ponašanju pasa i načinima kako ga se suzbiti u našem korisnom vodiču.