Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
pas vani čeka šetnju

Sve o mikročipiranju štenaca

5 min čitanja
Purina One logo
Sponzorirao Purina One

Vaš će pas uvijek dati sve od sebe da vas voli i štiti, a vi možete učiniti isto ako mu date mikročip. Mikročipiranje pasa znači da im, ako ikad nestanu, dajete najbolju šansu da budu pronađeni i sigurno vraćeni vama što je prije moguće – čak i ako imaju izraz krivnje na licu i podvijen rep!

Mnogo je razloga zbog kojih bi vaš pas ili štene mogli nestati. Mogli bi se uplašiti drugog psa, glasnog vatrometa ili tutnjave grmljavine, ili bi čak mogli postati dezorijentirani ili smeteni novom okolinom – primjerice ako idete u novu šetnju ili ste se upravo preselili. Ako se dogodi najgore i vaš se pas izgubi, mikročip može pomoći da vam se vrati zdrav i zdrav.

Naravno, i dalje biste trebali biti sigurni da vaš pas nosi ogrlicu s identifikacijskom oznakom s vašim podacima za kontakt, ali ponekad se oni mogu izgubiti ili ukloniti. Mikročip za psa ili štene uvijek će ostati na sigurnom mjestu. Ako ste nedavno dobili novo štene, možda se pitate što možete očekivati od mikročipiranja štenaca, nastavite čitati kako biste saznali koliko mikročipirati psa i trenutne zakone o mikročipiranju pasa.

Što je mikročip?

Mikročip za psa ili štene maleni je računalni čip veličine zrna riže koji sadrži jedinstveni kod koji odgovara podacima o vašem štenetu. Stvarni proces mikročipiranja je relativno brz i jednostavan i može vam pomoći da se ponovno ujedinite sa svojim četveronožnim prijateljem ako odluta od kuće. Kada vaš pas bude pronađen, veterinar ili sklonište za životinje može skenirati ugrađeni mikročip kako bi pronašao vaše podatke u bazi podataka o mikročipu, a zatim će vas kontaktirati da preuzmete vašeg ljubimca.

Kako rade mikročipovi?

Kada zakažete termin, vaš veterinar će vas upoznati s postupkom mikročipiranja štenaca. Zatim, kada budete sretni da nastavite, umetnut će sićušni mikročip – otprilike veličine velikog zrna riže – ispod kože vašeg psa. Postupak traje samo nekoliko sekundi i relativno je bezbolan, a stvarni osjećaj je sličan onome koji osjećamo kada probušimo uši. Kada je pseći mikročip postavljen, to je to, vaš pas neće ni znati da je tu!

Način na koji mikročipovi zapravo rade je zbog jedinstvenog 15-znamenkastog koda koji se upisuje u nacionalnu bazu podataka zajedno s vašim podacima uključujući vaše ime, adresu i broj telefona za hitne slučajeve.

Vaša je odgovornost osigurati da se vaša evidencija ažurira ako se vaši podaci promijene ili ako promijenite adresu. Trebali biste znati da je obično prva promjena besplatna, a nakon toga vjerojatno će nastati administrativna naknada, ali to ovisi o vašem pružatelju usluga.

Što se događa kada vaš pas bude pronađen?

Ako vaš krzneni prijatelj jednog dana ipak odluta i bude dovoljno sretan da ga pronađe ljubazan stranac, sve što treba učiniti je predati vašeg psa u sklonište za spašavanje ili veterinarsku ordinaciju gdje će upravitelj ili veterinar pomoću uređaja za skeniranje provjeriti ako je vaš pas mikročipiran. Skeniranje neće uzrokovati dodatni stres vašem psu i potpuno je bezbolno.

Uz brzo skeniranje, moći će pronaći vaš jedinstveni 15-znamenkasti kod, kao i pojedinosti o bazi podataka mikročipova u kojoj je vaš pas registriran. Oni će proći kroz neke sigurnosne provjere i, pod pretpostavkom da je sve u redu, dat će veterinaru ili upravitelju vaše podatke za kontakt.

Koliko mikročipirati psa?

Troškovi mikročipiranja štenaca varirat će ovisno o tome kada se to radi i tko to radi, ali u prosjeku će obično koštati između £10 - £15 da ih mikročipira veterinar ili medicinska sestra. Ako ste zabrinuti zbog cijene mikročipiranja štenaca, neke dobrotvorne organizacije kao što su Dogs Trust, Blue Cross i Battersea Dog & Cats Home, shvaćaju da bi mikročipiranje pasa moglo biti izvan proračuna nekih vlasnika pasa, stoga nude besplatno mikročipiranje. Također možete otkriti da vaša veterinarska ordinacija povremeno provodi promocije, pa vrijedi istražiti.

Sadašnji zakon o mikročipu za pse

Od travnja 2016, trenutni zakon o mikročipiranju pasa navodi da će svaki vlasnik psa u Engleskoj i Škotskoj morati mikročipirati svog psa ili bi se mogao suočiti s velikom kaznom do £500. Štenci će morati biti mikročipirani prije nego što navrše 8 tjedana i prije nego što ih uzgajivač proda. Osim toga, morat ćete se pobrinuti da podaci o vašem psu budu ažurni ako preselite kuću ili prenesete vlasništvo, jer ako se utvrdi da su ti podaci zastarjeli, još uvijek možete biti suočeni s novčanom kaznom jer zakon može smatrati da vaš pas nije biti mikročipiran.

Postoji nekoliko trenutačnih izuzeća od zakona o mikročipiranju pasa, primjerice ako vaš veterinar smatra da bi mikročipiranje negativno utjecalo na njihovo zdravlje. Ako se radi o bolesti koja će se vjerojatno poboljšati, vaš će veterinar izdati potvrdu o izuzeću s datumom isteka i morat ćete čipirati svog psa prije nego što ponestane. Ako vaš pas nije pokazao nikakve znakove oporavka unutar tog vremenskog okvira, mogu izdati dodatnu potvrdu. Drugo izuzeće odnosi se na radne pse kojima je kupiran rep, u tim će se slučajevima rok mikročipiranja produžiti na 3 mjeseca.

Naravno, ovi su propisi podložni promjenama, stoga preporučujemo da ih pratite tako da se posavjetujete sa svojim veterinarom i provjeravate državna web mjesta. Želite li saznati više o svom novom psiću? Pročitajte sve o tome što možete očekivati prilikom prvog posjeta vašeg psića veterinaru.