Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Štene dobiva hranu u zdjelicama

Hranjenje vašeg šteneta - Potpuni vodič

10 min čitanja
Pro Plan logo
Sponsored by Pro Plan

Sve što trebate znati o uspostavljanju zdravih prehrambenih navika vašeg šteneta kako bi potrajalo i do odrasle dobi.

Hranjenje vašeg štene

Vaše se štene sada čini malim, ali oni moraju puno odrasti u kratkom vremenu! Za samo 12 mjeseci (do 24 mjeseca za veće pasmine) postat će punopravne odrasle jedinke.

U međuvremenu se njihova tijela i mozgovi moraju razvijati nevjerojatno brzo, a obilje visokokvalitetne hrane za štence pomaže im da to postignu. Definitivno im je to potrebno, jer zdravo, energično štene može sagorjeti do dvostruko više kalorija od odraslog psa!

Hranjenje vašeg psića također je važan dio brige o njegovom zdravlju i sreći. Nakon što su dovoljno stari da mogu jesti krutu hranu – obično kada imaju šest do osam tjedana – vrijeme je da se uvede dijeta posebno formulirana da zadovolji njihove potrebe.

Čime hraniti svoje štene

Posebno formulirana hrana za štence idealna je prehrana za najnovijeg člana vaše obitelji. To je zato što su cjeloviti i uravnoteženi, što znači da sadrže sve što je vašem psiću potrebno za zdravo odrastanje. Nema potrebe za dodatnim dodacima ili komadićima ljudske hrane - zapravo, oni bi mogli učiniti više štete nego koristi, bez obzira na to koliko vam uporno pokazuju svoje pseće oči!

Evo na što trebate obratiti pozornost kada je u pitanju najbolja hrana za štence:

Hrana za štence obično ima više kalorija od hrane za odrasle pse, budući da štenci trebaju puno energije za sav rast koji moraju obaviti.

Hrana za štence obično sadrži dodatne proteine koji podržavaju zdrav razvoj njihovih organa dok rastu.

Više razine esencijalnih hranjivih tvari poput kalcija, magnezija, željeza, cinka i vitamina D neophodne su za razvoj jakih zuba i kostiju.

Napravljene u manjim komadićima za lakše žvakanje i gutanje, štenci često vole hrskati suhu hranu i rado će pojesti cijeli obrok odjednom.

Koliko hraniti svoje štene

Vrlo često će štene imati oči veće od trbuha! Kako biste postigli pravu ravnotežu između onoga što im je potrebno i prekomjernog hranjenja, često im dajte male količine hrane za štence.

Točna količina ovisi o njihovoj dobi, veličini i svim savjetima koje vam je dao vaš veterinar. Pokušajte započeti sa žlicom hrane oko pet puta dnevno dok se vaše štene još hrani od mame.

Evo smjernica koliko hraniti svoje štene:

 • Od početka nuđenja hrane do odvikavanja (obično dva mjeseca) – 4-6 obroka dnevno.
 • Od dva do tri mjeseca – 4 obroka dnevno.
 • Od četiri do šest mjeseci – 2-3 obroka dnevno.
 • Više od šest mjeseci – 2 obroka dnevno (ovisno o pasmini).


Nemojte pasti u iskušenje da pretjerano hranite svoje štene jer bi previše moglo uznemiriti njegov trbuščić ili stvoriti pritisak na tijelo ako dobije previše na težini u kratkom vremenskom razdoblju. Ni jedno ni drugo nije dobro za zdravlje vašeg šteneta, stoga pripazite pri planiranju njihovih obroka.

Uvijek pažljivo pročitajte upute za hranjenje na njihovoj ambalaži hrane za štence – one bi vam trebale dati dobru polaznu točku. Točna količina kojom biste trebali hraniti svoje štene može varirati ovisno o njihovoj dobi, pasmini, medicinskim stanjima i energičnosti – razigraniji štenci sagorjet će više energije, pa im je potrebno više hrane za gorivo! Upotrijebite naš alat za tjelesnu kondiciju da izmjerite svoje štene i uvjerite se da pravilno raste i da nema premalo ili prekomjernu težinu.

Upotrijebite naš alat za tjelesnu kondiciju da izmjerite svoje štene i uvjerite se da pravilno raste i da nema premalo ili prekomjernu težinu.

Redovito vaganje vašeg štenca pomoći će vam da budete sigurni da ima pravu težinu za svoju dob, veličinu i pasminu. To možete učiniti kod kuće ili ako niste sigurni kako, zamolite svog veterinara da vam to pokaže ili učini umjesto vas tijekom pregleda.

Za mlađe štence je bolje da jedu malo i često, jer to neće opteretiti njihovu probavu u razvoju – bez obzira na to koliko su entuzijastični da pojedu svoju zdjelicu hrane!

Hranjenje i vježbanje šteneta

Izbjegavajte hranjenje neposredno prije ili nakon vježbanja za štene. Umjesto toga, najbolje je dopustiti da prođe sat vremena između hranjenja i aktivnosti.

Može biti dobra ideja uvesti svoje štene u ranu rutinu odmora odmah nakon što jede kako bi se izbjegao rizik od trbušnih tegoba ili možda čak i ozbiljnijeg stanja, osobito kod velikih i divovskih pasmina, gdje im želudac može nabubriti a eventualno i uvijanje.

To se naziva nadutost (i torzija) želuca i ozbiljno je zdravstveno stanje koje zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć.

Gdje hraniti svoje štene

Evo nekoliko smjernica za pronalaženje savršenog mjesta za hranjenje vašeg štene.

• Odaberite mirno mjesto

Pobrinite se da štene hranite daleko od gužve i vreve užurbane kuće, gdje se može ukopati, bez prekida.

• Odaberite površinu koja se lako čisti

Hranu stavite na popločan pod ili prostirku za hranjenje i hranu za štene uvijek poslužite u čistoj zdjelici.

• Držite djecu podalje od svog psića dok jede

To će im pomoći da izbjegnu da zatvore hranu ili da se zaštitnički ponašaju prema obroku. Ako imate druge pse u kući, hranite ih u isto vrijeme, ali odvojeno, kako biste izbjegli tučnjavu i krađu hrane!

Kako hraniti svoje štene

Osim čime hraniti štene, važno je razmotriti i kako mu dati hranu.

Vlažnu hranu za štence najbolje je poslužiti na sobnoj temperaturi jer privlačnije miriše i lakše se probavlja.

Ako hranu čuvate u hladnjaku, ne zaboravite je izvaditi sat ili dva prije obroka. U redu je staviti mokru hranu u mikrovalnu na kratko vrijeme da se zagrije, ali pazite da bude samo na sobnoj temperaturi i nikako vruća.

Dok mokra hrana brzo propada ako je izostavite, suha hrana za štence trajat će tijekom dana i neće se pokvariti. Većina štenaca voli hrskati suhu hranu, ali ako je vaš preferira navlaženu hranu ili ako postoji medicinski razlog da izbjegavate tvrdu hranu, ostavite hranu za štence u malo vode nekoliko minuta prije posluživanja. Budući da hrskanje suhe hrane također pomaže u uklanjanju naslaga, možda biste trebali dodati redovitu stomatološku poslasticu u prehranu vašeg psa ako više voli da mu se suha hrana navlaži. Samo ne zaboravite uzeti u obzir ove poslastice s njihovim dnevnim unosom kalorija.

Čime hraniti štence dok rastu

Kako vaše štene raste, tako raste i njegov apetit. Da biste im dali dodatnu energiju koja im je potrebna za brze nalete rasta i izgradnju mišićne mase, morat ćete povećati količinu hrane kojom hranite svoje štene.

Ovisno o pasmini, šestomjesečno štene može zahtijevati i do dva puta veći dnevni unos kalorija od dvomjesečnog šteneta! Kao opće pravilo, postupno povećavajte veličinu porcija tijekom prvih 12 mjeseci, nakon čega se većina štenaca može prijeći na hranu za odrasle. Uvijek se trebate posavjetovati sa svojim veterinarom prije nego što povećate ili smanjite količinu obroka jer će se štenci razlikovati u svojim kalorijskim potrebama ovisno o njihovoj veličini, a veće pasmine prelaze na hranu za odrasle kasnije, oko 18 do 24 mjeseca.

 

Čime ne smijete hraniti svoje štene

Oči šteneta zovu se tako s dobrim razlogom – one točno znaju kako dobiti ono što žele, osobito kada je u pitanju molba za više hrane! Ako će vaše štene održavati zdravu uravnoteženu prehranu, potrudite se zanemariti njihove molbe za ostacima stola i slasticama.

Omiljena igračka, šetnja ili igra odlična su zamjena!

Ako povremeno popuštate, poslastice nikada ne bi smjele činiti više od 10% ukupne prehrane vašeg psa, inače riskirate poremetiti vrijednost uravnotežene hrane za kućne ljubimce.

Također imajte na umu da se neke hrane treba kloniti, kao što je npr. da svoje štene nikada ne hranite sirovim mesom. Kako biste smanjili rizik od trovanja hranom, ubijte sve bakterije temeljitim kuhanjem svježeg mesa. Prije hranjenja provjerite da nema sitnih komadića kostiju, osobito krhkih pilećih i ribljih kostiju, jer mogu oštetiti zube i izazvati začepljenja u crijevima. Nikada ne hranite svog psa "ljudskom" čokoladom jer je otrovna za njih.

Evo nekih stvari kojima nikada ne smijete hraniti štene:

 • Sirovo meso.
 • Čokolada.
 • Češnjak.
 • Luk.
 • Grožđe/grožđice.

Posavjetujte se s veterinarom za potpuni popis vrlo toksične hrane koju biste trebali izbjegavati hraniti svoje štene.

Prelazak s mokre na suhu hranu za štence

Želudac vašeg šteneta je vrlo osjetljiv i lako se može uznemiriti ako mu iznenada promijenite hranu za štence, bilo da je riječ o mokroj i suhoj hrani, na drugu marku ili s formule za štene na hranu za odrasle.

Ako ste ih tek donijeli kući po prvi put, dobra je ideja isprva ih držati na hrani koju preporučuju uzgajivači ili centar za spašavanje, osim ako postoji očit problem.

Ako trebate promijeniti njihovu hranu, odvojite vrijeme i dajte im trbuščić vremena da se prilagodi. Umiješajte malo njihove nove hrane u staru, postupno dodajući sve više i više tijekom 7-10 dana dok vaše štene ne počne jesti novu hranu.


Ako prijeđete s mokre hrane za štence na suhu hranu, vašem će štenetu možda trebati neko vrijeme da se prilagodi. Aktivnije će ga žvakati, može im trebati više vremena za jelo i sigurno će trebati više vode. Ako prelazite sa suhog na mokro, nemojte se iznenaditi ako popiju malo manje. Opet, tekstura im se može činiti čudnom pa ako su navikli hrskati suhu hranu, možda biste trebali umiješati nekoliko keksa.


Vrijedno je upamtiti da će porcija suhe hrane izgledati manja od porcije mokre hrane, a kako je suha hrana općenito energetski bogatija od mokre hrane, vaše će štene možda morati jesti proporcionalno više mokre hrane kako bi dobilo iste kalorije.

Pridržavanje naših savjeta o tome kako hraniti svoje štene značilo bi da imate sretnog i zdravog psa s puno energije za igru!

 

Ostali savjeti za hranjenje štenaca

 • Kad dovoljno odraste, neka hrskave ili žvakaće poslastice budu dio dnevne količine hrane za vaše štene. Ove poslastice čak mogu pomoći da zubi ostanu čisti.
 • Poslužite mokru hranu za štence na sobnoj temperaturi tako da lijepo miriše. Nedovršene limenke ili vrećice uvijek zamotajte/zatvorite, pohranite u hladnjak i potrošite unutar 24 sata.
 • Izbjegavajte hranu kao što je sirovo meso i kosti i pazite da vaše štene nikada ne jede čokoladu, luk, češnjak, grožđe ili grožđice, jer su svi oni otrovni za pse.
 • Ako je moguće, hranite svoje štene istom hranom kao i prije nego što ste ga donijeli kući. To će pomoći umanjiti moguće uznemirene trbuščiće./li>
 • Ako promijenite hranu, najbolje je da to učinite polako, počevši sa starom hranom i postupnim dodavanjem nove tijekom nekoliko dana.
 • Ako hranite više od jednog šteneta, razmislite o tome da to činite odvojeno kako jedno štene ne bi pojelo više od drugoga i kako ne bi bilo natjecanja.

Sretno i zdravo štene treba i prehranu i dobar udio tjelovježbe. Pobrinite se da vaši prvi zajednički mjeseci prođu što je moguće lakše uz naše korisne vodiče za štence. Otkrijte kako mu možete pomoći da postane prijateljski društvo i što učiniti kada vaše štene doživi napad tjeskobe od odvajanja.