Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
štene gleda u vlasnika u veterinarskoj čekaonici

Sterilizacija štenaca - odgovori na vaša pitanja

6 min čitanja
Pro Plan logo
Sponzorirao Pro Plan

Odgovaramo na neka od najčešćih pitanja vlasnika o sterilizaciji šteneta ili psa.

Donijeti kući nestašni smotuljak krzna tako je zabavno. Kada svoje štene učite sjediti i škakljate ga po trbuščiću, malo je vjerojatno da će vam uopće pasti na pamet pomisao da ima svoje leglo.

Međutim, štenci mogu početi dosezati spolnu zrelost od otprilike 6-7 mjeseci starosti do 18 mjeseci, ovisno o veličini njihove pasmine, i stoga mogu postati trudni ranije nego što biste inače mogli shvatiti! Kao novi vlasnik psa, morat ćete razmišljati o tome želite li da se vaš pas pari ili ne od relativno rane dobi.

Sterilizacija vašeg psa pomoći će mu da izbjegne bilo kakvu neplaniranu trudnoću i može imati niz drugih zdravstvenih, bihevioralnih i društvenih prednosti. Međutim, postoje i neki nedostaci, a ovisno o vašem štenetu, oni mogu nadmašiti prednosti sterilizacije pasa, čak i ako se ne želite razmnožavati od njih. Ako ste neodlučni, vaša veterinarska praksa trebala bi vam pomoći da napravite najbolji izbor za svoje štene.

Što je sterilizacija pasa?

Kirurška sterilizacija

Sterilizacija je uobičajena operacija koja uključuje kirurško sprječavanje reprodukcije kućnih ljubimaca uklanjanjem nekih ili svih reproduktivnih organa. Kod muških štenaca to uključuje uklanjanje testisa i naziva se "kastracija". Za žene taj postupak znači uklanjanje jajnika, a ponekad i maternice, a naziva se "sterilizacija".

U muških pasa sterilizacija je minimalno invazivna osim ako psu nisu otpali testisi. Ako se testisi vašeg psa ne spuste do 6-9 mjeseci starosti, morat će ih pregledati vaš veterinar. Ovi psi se ne bi trebali uzgajati iz.

Za ženke pasa sterilizacija je malo invazivnija nego za mužjake. Može se izvesti rezom duž njezina trbuha kako bi se uklonili jajnici i maternica. Alternativno, neke veterinarske ordinacije nude mogućnost sterilizacije putem operacije ključanice, koja je manje invazivna i može ubrzati vrijeme oporavka. Međutim, odluka o tome koji pristup poduzeti trebala bi se temeljiti na razgovoru s vašim veterinarom.

Obje operacije izvode se u općoj anesteziji. Oni će uključivati mali rizik – kao i kod bilo kojeg kirurškog zahvata – ali tehnike i nadzor tijekom anestezije minimiziraju rizike što je više moguće. To također znači da vaše štene neće osjećati nikakvu nelagodu tijekom postupka. Sredstva za ublažavanje boli i protuupalna sredstva osigurat će vam veterinarska ordinacija u vrijeme zahvata, a često ćete ih dobiti i za ponijeti kući kao dio naknadne njege vašeg štenca. Obično bi vaše štene trebalo obaviti jedan ili dva postoperativna pregleda od strane veterinara ili veterinarske sestre. To će im omogućiti praćenje cijeljenja i uklanjanje šavova u odgovarajućem trenutku ako su šavovi stavljeni kod pasa.

Ako i kada razmišljate o sterilizaciji svog šteneta, najbolji izvor pouzdanih informacija i savjeta je vaš veterinar. Oni će moći odgovoriti na sva vaša pitanja o tome što je uključeno u postupak, mogućim nuspojavama, cijeni sterilizacije šteneta i više.

Kemijska sterilizacija

Možda postoje razlozi zbog kojih biste radije ne kastrirali svog psa kirurški. U tim slučajevima također je moguće davati injekcije i tablete koje mogu spriječiti razmnožavanje vašeg psa. Time se izbjegava operacija i vašem ljubimcu omogućuje razmnožavanje kasnije u životu ako to želite, ali liječenje se mora provoditi redovito. Postoji određeni rizik od nuspojava i stalnih troškova, ali to može biti preferirana opcija za neke pse. Vaš veterinar će vam moći pružiti dodatne informacije o ovoj opciji.

Koliko košta sterilizacija psa?

Kirurška kastracija psa obično nije jeftina, ali cijena će ovisiti o mnogim čimbenicima. Sterilizacija ženke, na primjer, koštat će više od postupka za mužjaka.

Trošak također varira ovisno o tome gdje živite, vrsti veterinarske klinike i dodatnim uslugama koje možete odabrati, a koje mogu uključivati različite lijekove, analizu krvi ili upotrebu intravenoznog katetera. U svakom slučaju, vaša će veterinarska klinika moći dati točnu cijenu prije izvođenja postupka.

Kada trebam kastrirati svoje štene?

Vaš pas, bilo mužjak ili ženka, počet će spolno sazrijevati od otprilike 6-7 mjeseci starosti do 18 mjeseci, ovisno o veličini pasmine. Najbolja dob za kastraciju je kontroverzna tema i razlikuje se ovisno o veličini i pasmini vašeg psa.

Ako želite izbjeći neželjenu trudnoću, možda je bolje sterilizirati svoje štene u mlađoj dobi, a sterilizacija se može obaviti prije prve sezone kod ženki, no neki veterinari savjetuju da pričekate duže. Osobito kod većih pasmina, osobito muških pasa, može se savjetovati čekanje dok potpuno ne sazriju.

Ne postoje jasni dokazi o optimalnom pristupu, međutim, trebali biste razgovarati o tome što bi moglo biti najbolje za vaše pojedino štene sa svojim veterinarom.

Koje su prednosti i mane sterilizacije mog šteneta?

Postoji nekoliko zdravstvenih, bihevioralnih i društvenih razloga zašto bi sterilizacija vašeg šteneta mogla biti preporučljiva i zbog kojih će vjerojatno biti od koristi njima i vama. Međutim, iako postoji mnogo prednosti, postoje i neki potencijalni nedostaci i sterilizacija psa možda nije prikladna odluka za svakog psa. Prednosti postupka također se razlikuju ovisno o spolu.

 • Sterilizacija sprječava tumore testisa i smanjuje rizik od raka prostate i drugih bolesti prostate.
 • Sterilizacija može smanjiti prirodne agresivne impulse i imati druge korisne učinke na ponašanje. Međutim, to nije slučaj kod svakog šteneta i može pogoršati agresiju straha. Ako smatrate da vaše štene pokazuje problematično ponašanje, savjetuje se da prije kastracije razgovarate o prednostima i mogućim nedostacima sterilizacije sa svojim veterinarom ili kvalificiranim bihevioristom.
 • Sterilizacija može spriječiti da vaš pas odluta od kuće u potrazi za ženkom ili da se približi ženki u sezoni kada je u šetnji.
 • Sterilizacija psa može poboljšati ponašanje pri označavanju mirisa/teritorija i pokušaj parenja s predmetima/ljudima.
 • Međutim, sterilizacija ima tendenciju smanjenja brzine metabolizma ljubimca, što znači da bi vaše štene moglo biti sklonije debljanju nakon sterilizacije.
 • Također postoje veze između sterilizacije i povećanog rizika od razvoja bolesti intervertebralnog diska (kod minijaturnih jazavčara), bolesti zglobova (osobito kod zlatnih retrivera) i nekih vrsta raka (kod nekoliko različitih pasmina). Čini se da na to utječu i dob sterilizacije i pasmina.
 • Sterilizacija smanjuje šanse za razvoj raka dojke (mliječne dojke).
 • Sterilizacija će spriječiti rak maternice i jajnika, kao i druge po život opasne infekcije maternice kao što je piometra, koja se relativno često javlja kod starijih nekastriranih pasa i može biti fatalna.
 • Sterilizacija uklanja rizik od neželjene trudnoće, što predstavlja značajnu odgovornost za brigu o vašem psu tijekom trudnoće i nakon okotanja štenaca, kao i za odgoj štenaca. Sterilizacija je također osobito važna ako vaš ljubimac ima nasljedno zdravstveno stanje kako bi se spriječilo njihovo razmnožavanje i prijenos istih na svoje štence.
 • Sterilizacija također uklanja rizik od fantomske trudnoće.
 • Ženke koje se tjeraju mogu proizvoditi krvavi iscjedak i do tri tjedna, što bi mnogim vlasnicima moglo biti neugodno.
 • Međutim, sterilizacija ima tendenciju smanjenja brzine metabolizma ljubimca, što znači da bi vaše štene moglo biti sklonije debljanju nakon sterilizacije.
 • Sterilizacija može povećati rizik od urinarne inkontinencije kod žena.
 • Postoje veze između sterilizacije i povećanog rizika od razvoja bolesti intervertebralnog diska (kod minijaturnih jazavčara), bolesti zglobova (osobito kod zlatnih retrivera) i nekih vrsta raka. Čini se da na to utječu i dob sterilizacije i pasmina, ali to je područje istraživanja koje je u tijeku.

Hoće li sterilizacija smiriti ženku psa?

Nema jasnih pokazatelja da će sterilizacija promijeniti ponašanje vašeg ljubimca. Iako tjeranje može promijeniti njezine hormone i učiniti je razdražljivijom, ako već ima vatren karakter, malo je vjerojatno da će se to promijeniti nakon sterilizacije jer je to dio njezine osobnosti.

Kako da kastriram svoje štene?

Za kastraciju vašeg štenca rezervirajte termin kod svog veterinara. Možda ćete morati dovesti svoje štene na pregled prije anestezije prije operacije.

Vaš veterinar će zatražiti da ne hranite svoje štene nekoliko sati prije anestezije, obično od prethodne noći.

Od vas će se obično tražiti da svoje štene odvezete veterinaru ujutro, a trebali biste ga moći pokupiti kasnije tog dana.

Ako želite kastrirati svoje štene, ali si ne možete priuštiti troškove, razgovarajte s lokalnom dobrotvornom organizacijom za životinje jer mnoge organizacije nude financijsku pomoć koja vam pomaže pokriti troškove sterilizacije šteneta.

Koliko dugo traje sterilizacija psa?

Ovisno o veličini, dobi, spolu vašeg psa i bilo kakvim posebnim razmatranjima, postupak može trajati od 30 do 90 minuta.

Kakvu će njegu nakon operacije trebati moje štene nakon kastracije?

Savjeti za oporavak nakon sterilizacije psa:

 • Prvu noć nakon operacije ostanite uz svoje štene.
 • Vaše bi štene moglo cviliti ili cviljeti dok se oporavlja od anestezije. Ne brinite - to može biti samo zato što su dezorijentirani. Međutim, ako potraje dulje vrijeme, obratite se svom veterinaru.
 • Štenci ponekad mogu osjetiti uznemireni trbuščić kao neželjenu nuspojavu anestetika. Vaš veterinar može preporučiti dijetu za postoperativni oporavak koju ćete ponijeti kući i hraniti svoje štene za prvih nekoliko obroka nakon operacije. Blaga dijeta poput ove može pomoći smanjiti vjerojatnost trbušnih tegoba.
 • Pobrinite se da im se daju svi lijekovi koje vam je veterinar dao za njegu nakon operacije, poput protuupalnih lijekova i lijekova za ublažavanje bolova.
 • Vaš veterinar može organizirati postoperativne preglede nekoliko dana nakon operacije vašeg ljubimca kako bi pratio njihov oporavak.
 • Vaše štene može izaći van dan nakon njegove/njezine operacije, ali ga prošećite na povodcu dok se potpuno ne oporavi i ne bude "sve čisto" nakon postoperativnih pregleda.
 • Kako bi spriječili vaše štene da liže ili češe mjesto operacije, možda će morati nositi ogrlicu za zaštitu od pušenja do 10 dana nakon operacije. Ako je vašem psiću ovo vrlo neugodno, majica kratkih rukava može biti prikladnija opcija. Buster ogrlica ili "čunjevi" često se skidaju dok vaše štene jede.
 • Kod ženki, ako operacija ključanice nije obavljena, vaše će štene imati rez na trbuhu s nekoliko šavova. Ovu ranu treba redovito provjeravati kako biste bili sigurni da je čista i da dobro zacjeljuje.
 • Kako biste zaštitili šavove vašeg šteneta i dali im vremena da zacijele, spriječite ga da skače i šetajte ga na povodcu dok joj veterinar ne da "sve čisto". Ako se koriste nerastopljivi šavovi, vaš će veterinar dati datum kada ih treba ukloniti. To je obično oko 7-10 dana nakon zahvata. Muškim psima obično nisu potrebni vanjski šavovi.

Kakve promjene mogu očekivati nakon sterilizacije psa?

Ponekad je sterilizacija povezana s debljanjem zbog hormonalnih promjena koje se događaju nakon sterilizacije. Možete im pomoći da ostanu u formi redovitom tjelovježbom i proaktivnim prebacivanjem na niskokaloričnu hranu ili "laganu" hranu kako biste spriječili debljanje nakon sterilizacije psa. Alternativno, možda ćete radije smanjiti njihov unos kalorija smanjenjem njihove porcije hrane za 10%. Ako se to učini, vaš ljubimac ne bi trebao dobiti na težini. Za daljnje upute pročitajte naše informacije o hranjenju vašeg šteneta.

Zatim saznajte kako pomoći svom psu da se oporavi od operacije pomoću našeg vodiča koji je jednostavan za praćenje.