Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Vlasnik drži psa kod veterinara

Rak kože kod pasa: simptomi i liječenje

6 min čitanja
PPVD master logo
Sponzorirao Pro Plan Vet Diets

Možda će vam biti čudno vidjeti 'rak kože' i 'pas' u istoj rečenici. Uostalom, naši krzneni prijatelji prekriveni su raskošnom dlakom od glave do šape i pomislili biste da bi im to pružilo prilično dobru zaštitu od pretjeranog izlaganja suncu, što je glavni put za razvoj raka kože.

Ali rak kože ne uzrokuje uvijek sunce. Osim toga, na vašem psu ima dovoljno mjesta s malo ili nimalo krzna da sunčevo zračenje može doći do njegove kože.

Dakle, ako se pitate trebate li se brinuti zbog znakova raka kože kod pasa ili je uopće moguće da vaš pas razvije takvu bolest, evo što trebate znati.

Mogu li psi dobiti rak kože?

Da, rak kože pasa jedan je od najčešćih tipova tumora u svijetu pasa. UV zračenje može pronaći svoj put do područja kao što su trbuščić, uši ili nos gdje ima malo krzna, izazivajući rak kože. Ali oštećenje kože uzrokovano suncem također se može pojaviti bilo gdje na tijelu vašeg psa, osobito ako je dlaka tanka, što također može povećati šanse za rak kože.

I dok je izlaganje suncu vodeći uzrok raka kože kod pasa, vrijedno je napomenuti da postoje i drugi uzroci koji će biti obrađeni kasnije.

Koji su znakovi raka kože kod pasa?

Provjera kožnih lezija i krasta prvi je korak u provjeri vašeg psa na znakove raka kože. Ali postoje i drugi simptomi na koje treba obratiti pozornost:

  • • Izrasline nalik bradavicama.
  • • Neuobičajene neravnine.
  • • Neobjašnjiva područja promjene boje.
  • • Iscjedak iz kožnih kvržica.
  • • Crvenilo.
  • • Psi koji grebu i žvaču kožu.
  • • Srećom, mnoge neobične kvržice nisu kancerogene. Ali posjet veterinaru radi pregleda uvijek je najbolji pristup. Što se prije otkrije rak kože, lakše ga je liječiti.

Koje vrste raka kože kod pasa postoje?

Nije svaki rak kože isti. Rak kože kod pasa varira ovisno o području tijela gdje je pronađen, što ga je uzrokovalo i koliko je opasan, a postoje tri glavne vrste raka kože kod pasa:

Tumori mastocita

Ti se tumori obično nalaze na trupu tijela. Tumori mastocita najčešći su tip raka kože kod pasa i mogu se upaliti zbog alergijske reakcije ili iritacije.

Maligni melanomi

Maligni melanomi obično se nalaze na usnama, u ustima ili na ležištima noktiju. Ove vrste tumora su neke od opasnijih jer mogu brzo metastazirati, proširiti se na druge organe što može biti opasno po život vašeg psa. Obratite pažnju na znakove crvenila, otekline i crne ili ružičaste mase na nožnim prstima, ustima i usnama.

Rak pločastih stanica

Još jedan često dijagnosticiran tumor kada je u pitanju rak kože pasa, karcinom skvamoznih stanica, može se pojaviti u mnogim dijelovima tijela uključujući nos, uši, noge, glavu ili trbuh. Ovi tumori često izgledaju poput bradavica i čvrsti su na dodir.

Što uzrokuje rak kože kod pasa?

Izlaganje suncu najčešće je citiran razlog za rak kože, no postoje i druga moguća objašnjenja poput čimbenika okoliša, traume pa čak i genetike. Kompulzivno lizanje može oštetiti kožu, a postoje neki dokazi koji sugeriraju da to također može uzrokovati rak kože potičući stanice da se množe stvarajući kancerogene mase.

Poznato je da su psi sa svijetlom dlakom i tankim krznom izloženi većem riziku od razvoja raka kože, stoga obratite posebnu pozornost odgovara li vašem psiću opisu.

Koji je tretman za rak kože kod pasa?

Liječenje raka kože kod pasa ovisi o vrsti, mjestu i stadiju u kojem je otkriven. Vrlo često je kirurško uklanjanje tumora najbolji način da svog ljubimca riješite kancerogenih izraslina. Međutim, kemoterapija i terapija zračenjem također se mogu preporučiti u određenim slučajevima.

Maligni melanom vrsta je raka kože koju je najteže uspješno liječiti. To se može proširiti na limfne čvorove iu tim se slučajevima obično preporučuje kemoterapija uz operaciju.

Kako spriječiti rak kože kod pasa?

Ne postoji siguran način da svom ljubimcu pomognete da potpuno izbjegne ovo stanje. Ali postoji nekoliko jednostavnih stvari koje vlasnici mogu učiniti kako bi smanjili vjerojatnost razvoja ove vrste raka.

Izbjegavanje opeklina kod vašeg psa nanošenjem kreme za sunčanje (osobito kod pasa s ograničenim ili svijetlim krznom) i ograničavanje izlaganja sunčevoj svjetlosti može biti od pomoći u smanjenju šanse da rak kože zahvati vašeg vjernog pratitelja. Primjerice, zajednički izlasci ljeti mogu se ograničiti na rana jutra ili večeri kada sunce nije jako.

Također je vrlo važno redovito provjeravati kožu vašeg psa. Ovo je najbolji način da rano otkrijete izbočine, kraste ili kvržice kako bi ih vaš veterinar dijagnosticirao i liječio što je prije moguće.

Čak i opasnija verzija, maligni melanom, može se učinkovitije liječiti ako se uhvati što je prije moguće prije nego što se proširi na limfne čvorove. Zatim saznajte gdje se nalaze limfni čvorovi vašeg ljubimca i kako provjeriti postoje li simptomi vrste raka koji ih pogađa, koji se zove limfom kod pasa.