Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
čokoladni labrador jede iz zdjelice članak

Hranjenje psa tijekom trudnoće

5 min čitanja
PPVD master logo
Sponzorirao Pro Plan Vet Diets

Imati štence je i uzbudljivo i iscrpljujuće za vas i vašeg ljubimca. Iako je divno primiti preslatke smotuljke krzna u svoj dom, novopečenoj je mami težak posao uzgojiti, okotiti i brinuti se za nestašno leglo!

Stoga je važnije nego ikad da vaš pas dobiva sve što mu treba iz hrane. Pravilna prehrana osigurat će da i mama i njezini štenci budu sretni i zdravi. Iako je hrana za odrasle izvrsna za svakodnevnu upotrebu, vaš će pas trebati dodatnu količinu hranjivih tvari kad je trudan, osobito ako očekuje veliko leglo.

Buduće mame mogu dobiti veću količinu energije i proteina koji su psi potrebni iz visokokvalitetne hrane za štence. Hranjenje vašeg trudnog psa formulom za štence pomoći će vašem ljubimcu u potpori tijekom i nakon trudnoće.

Tjelesno stanje vašeg psa (i svi drugi medicinski zahtjevi) mogu utjecati na to koje će prehrambene zahtjeve vaš ljubimac imati kada očekuje. Možete saznati više o tjelesnom stanju vašeg psa pomoću našeg alata za tjelesnu kondiciju.

 

"Kada je Molly, moja labradorica, dobila štence, Purina mi je pomogla da dobije sve hranjive tvari koje su joj bile potrebne za dojenje legla. Sada imamo sretnu, zdravu mamu i kuću punu energičnih mladunaca!"

 

Zašto bih trudnog psa trebao hraniti hranom za štence?

Hrana za štence bogatija je ključnim nutrijentima i daje više energije od hrane za odrasle. Osim toga, lako je probavljivo. Sve su to važne stvari o kojima treba razmišljati kada hranite gravidne kuje.

Hranjenje vašeg psa formulom za štence od 6. tjedna njezine trudnoće pomoći će mu da ostane jak, a također prenosi hranjive tvari njihovim štencima kroz mlijeko.

Vašeg psa treba uvoditi u novu hranu u fazama, kako bi se njegov trbuščić prilagodio. Počnite uvoditi hranu za štence u uobičajenu formulu, malo po malo, tijekom otprilike tjedan dana, dok se formule potpuno ne zamijene.

 

Imajte na umu veličinu i preferencije vašeg psa kada birate hranu za štence da joj date.

Po porciji suha hrana sadrži veći broj kalorija od mokre hrane. Stoga, ako je vaš pas na dijeti samo s mokrom hranom, hranite ga s više obroka ili većim porcijama kako biste bili sigurni da će dobiti dodatnu energiju koja mu je potrebna – osobito ako je veća pasmina. Također možete pokušati kombinirati njihovu mokru hranu s malo suhih grickalica kako biste svom ljubimcu pružili najbolje od oba svijeta.

Kao i uvijek, pobrinite se da vaš pas ima lak pristup velikoj količini svježe, čiste vode za piće kako bi mogao ostati hidriran, posebno ako je vaš ljubimac na suhoj hrani tijekom trudnoće.

Koliko trebam hraniti trudnog psa?

Kada hranite trudne pse, dajte im uobičajene porcije tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Tijekom tih ranih faza, vaša kuja može prestati s hranom ili osjetiti malu mučninu i povraćanje, slično našoj "jutarnjoj mučnini". Znamo da ovo može izgledati alarmantno, ali ne brinite – to je savršeno normalno. Međutim, ako ste zabrinuti zbog gubitka apetita vašeg psa ili ako je i dalje bolestan, obratite se svom veterinaru.

Počnite povećavati unos hrane, malo po malo, od otprilike petog tjedna trudnoće. Postupno povećavajte veličinu porcije svaki tjedan, tako da do devetog tjedna veličina obroka bude otprilike trećinu veća od normalne. Do tog vremena, mamina bi se težina trebala povećati za oko 25%, ili više ako očekuju veliko leglo.


Koristite kontrolirane, odmjerene porcije kako biste spriječili da vaš ljubimac prejeda i postane pretil, jer to može uzrokovati probleme tijekom trudnoće i porođaja vašeg psa. Ako ste zabrinuti oko težine vašeg ljubimca tijekom trudnoće, obratite se svom veterinaru.

Najbolje je da svoju trudnu kuju hranite malo i često, posebno u kasnijim fazama trudnoće, jer će trbuščić pun štenaca značiti da vaš pas neće imati puno mjesta za hranu.

Koliko trebam hraniti psa tijekom dojenja?

Dojenje novorođenog legla težak je posao za mamu, jer štenci zahtijevaju puno hranjivog mlijeka kako bi postali veliki i snažni. Zapravo, jeste li znali da psi zapravo proizvode više mlijeka za svoje štence nego ljudi za naše bebe?

Kako biste pomogli svom psu da dobije dodatnu energiju za njegu potrebnog legla, nastavite hraniti svog ljubimca formulom za štence koju su imali tijekom trudnoće. Njegov veći sadržaj kalorija i dodane hranjive tvari vašem će psu dati snagu, a novopečenoj mami pomoći u proizvodnji visokokvalitetnog mlijeka za mladunce.

U prva 1-3 tjedna dojenja povećajte mamine dnevne obroke s dva na tri. Do četvrtog tjedna (kada je proizvodnja mlijeka na vrhuncu) povećajte do četiri obroka dnevno.

Veličina porcije svakog od ovih obroka trebala bi se povećati na sljedeći način tijekom dojenja.

Koliko i koliko često ćete hraniti svog psa tijekom dojenja ovisit će o pasmini vašeg psa i veličini legla. Ako vaš pas doji leglo s više od četiri mladunca, trebat će im puno energije pa će možda trebati stalan pristup hrani.

Nove mame će dojiti svoje leglo oko 6-8 tjedana, ali štenci se mogu polako uvoditi u čvrstu hranu od starosti oko 3-4 tjedna. Kako se štenci odvikavaju od mlijeka, postupno smanjite mamin unos hrane, dok se ne vrate na razinu prije trudnoće.

Ako niste sigurni oko hranjenja tijekom ovog važnog razdoblja, razgovarajte sa svojim veterinarom o tome čime ćete hraniti svog trudnog psa tijekom svih faza trudnoće i dojenja.

Marke Purina za trudni psi i psi koji doje

Nekoliko brendova Purina nudi visokoenergetsku hranu za štence koja odgovara potrebama vašeg trudnog ljubimca tijekom trudnoće i dojenja.

Zatim pogledajte još korisnih savjeta za zdravu trudnoću psa.