Dovođenje mačića doma

Odlične vijesti - konačno je stiglo vrijeme da svom novom mačiću poželite dobrodošlicu u vaš dom! Kao kad kući dovodite novorođenče, htjet ćete da sve bude kako treba kako bi se mogao brzo udomaćiti i osjećati kao kod kuće.
Bringing your kitten home
Bringing your kitten home
Bringing your kitten home

Prije dovođenja mačića doma

Prije nego što mačić prijeđe ijednom šapom prag svog novog doma, posvetite malo vremena kako biste mu pripremili sigurno, mirno i zaštićeno mjesto s kojeg će polako istraživati ostatak kuće. To bi mjesto trebalo biti daleko od kućne gužve i vreve.

Navikavanje mačića na novi dom

Settling in a kitten

Spustite nosilicu na pod i otvorite mu vratašca kako bi sam napustio sigurnost nosilice kada je na to spreman. Vjerojatno će dobro ponjušiti cijelu prostoriju prije nego što pronađe svoj krevet. Nakon što istraži svaki kutak i pukotinu, malo ga pomazite i provjerite je li mu potreban odmor.

Mačići vole spavati, a i potrebno im je dosta sna. Nakon svih uzbuđenja putovanja automobilom i istraživanja novog doma, morat će malo odspavati. Pokušajte se oduprijeti porivu da se odmah s njim igrate i osigurajte mu puno prilika za istraživanje i nesmetan odmor.

Ako je vrijeme hranjenja, ponudite mu malo hrane, ali nemojte se iznenaditi ako ništa ne pojede. Mačke često znaju odbijati hranu neko vrijeme ako su pod stresom, ali im apetit proradi čim se malo naviknu na novo okruženje.

Upoznavanje obitelji

Nakon što se odmorio i istražio cijelu sobu, vrijeme je za upoznavanje svoje nove ljudske obitelji. To je očito vrlo uzbudljiv trenutak, ali pokušajte ostati smireni. Prije upoznavanja novog mačića s ukućanima, trebali biste svi sjesti na pod i dogovoriti jedno pravilo - mačića smije dodirnuti samo osoba kojoj je sam prišao. Ne smije doći do hvatanja ili svađe među djecom jer će tako uplašiti vašeg novog ljubimca. Ako se mačić pokušava sakriti, namamite ga na druženje s pomoću igračke ili poslastice, ali nemojte ga nikad zgrabiti ili prisiliti na igranje.

Dobra je ideja primijeniti sprej i električne raspršivače sa sintetskim feromonima, tako ćete mačiću dati do znanja da je područje sigurno i pomoći mu da se osjeća opušteno i smireno. Ako koristite raspršivače, jedan ili dva u cijeloj kući trebali bi biti dovoljni.

Sintetički feromoni oponašaju miris kojeg prirodno proizvode mačke. One se koriste tim feromonima za pozdravljanje drugih mačaka kako bi im pokazale da su u prijateljskom raspoloženju, ali i za označavanje mirisom poznatih predmeta po kući.

Meeting the family
purple cat

Upoznavanje djece

Ako mislite da ste vi uzbuđeni oko novog mačića, probajte samo zamisliti kako se djeca osjećaju! Kako biste osigurali da njihovo prijateljstvo započne već od ranih nogu, naučite djecu kako pravilno podići i držati mačića te kako ga nježno maziti. Mala djeca često „lupkaju“ umjesto da „maze“, što može biti neugodno ili čak bolno za male mačiće. Također im pokažite gdje da maze mačića - po gornjem dijelu glave i duž leđa. Iako je njegov krzneni trbuščić neodoljiv kada se mačić valja i igra, većina mačića prilično je osjetljiva na te dijelove tijela i može agresivno reagirati ako ih se tu dodiruje. Obavezno podsjetite djecu da ne diraju mačića za rep i pogotovo da ga nikad za njega ne povlače.

Iako može biti primamljivo gledati prekrasnog mačića kako spava, oni ipak trebaju malo privatnosti. Pazite da ih nitko ne ometa kod hranjenja, kada idu na WC ili spavaju - držite posudu s pijeskom dalje od male djece. Ne želite da se vaša djeca igraju s prljavim pijeskom!

Operite ruke nakon igranja s mačićem, naročito nakon čišćenja posude s pijeskom, i potaknite djecu da učine isto.

How should i feed my senior cat?

Upoznavanje drugih kućnih ljubimaca

Tajna upoznavanja novog mačića s drugim kućnim ljubimcima je strpljenje. Nemojte ga staviti u položaj u kojem se može sukobiti s drugim kućnim ljubimcima.

Mačke i psi često nauče voljeti jedni druge ili barem živjeti zajedno bez ikakvih problema, ali isto se ne može reći za sve kućne ljubimce. Ljubimce poput zečeva, zamoraca, miševa, ptica i gmazova držite daleko od svog mačića jer ih može smatrati plijenom.

Životinje se djelomično međusobno prepoznaju putem mirisa. Stoga, kada upoznajete mačića s psom ili drugom mačkom, pokušajte izmiješati njihov miris. Pomazite jednog ljubimca, a zatim i drugog, kako bi se prenio miris. Također im zamijenite krevete. Na taj će način početi povezivati lijepe stvari (udobno spavanje i maženje) s mirisom druge životinje.

Pročitajte više savjeta za uspješno upoznavanje vaše nove mačke s vašim drugim kućnim ljubimcima. Ako ste slijedili sve savjete, ali i dalje imate poteškoća s integracijom novog mačića u vaš dom, obratite se veterinaru. On može preporučiti posjet stručnjaku za ponašanje mačaka.

Što kada se priviknu na novo okruženje

Wide eyed kitten crouched next to sofa

Kada se mačić napokon dovoljno ohrabri, uskoro će juriti kroz cijelu kuću. Pazite kako hodate - mačka se može niotkud stvoriti pod vašim nogama!

Mačići su većinu vremena zaigrani, ali im i dalje treba puno sna. Osigurajte im tiho i mirno mjesto gdje se mogu sklupčati bez ikakvih ometanja.

Možete im pomoći pri navikavanju na novo okruženje tako što slijedite svakodnevnu rutinu hranjenja, igranja i maženja.

- Za više informacija posjetite: Dobrodošlica za mačku