Prehrana vašeg mačića

Dakle, dočekali ste novo krzneno klupko u svoju obitelj - čestitamo! Sad kad se vaš novi prijatelj udomaćio, pitat ćete se kako mu možete pomoći da odraste u zdravu i snažnu mačku.
Grey kitten eating
Grey kitten eating
Grey kitten eating

Upoznajte se s ponudom

Možda vam se čini da postoji veliki izbor hrane, čak i za male mačiće, ali dobra je vijest da bez obzira na stil života ili stanje vašeg ljubimca, postoji hrana za mačiće koja je stvorena upravo za njega.

Hrana za mačiće posebno je osmišljena tako da sadrži vrlo visoke razine bjelančevina koje su bitne za pravilan rast, kao i povišene razina kalcija, magnezija, fosfora, cinka i željeza koji pomažu u izgradnji jakih kostiju i zuba.

Zapravo, osim ako vas određeno zdravstveno stanje mačića ne prisili na korištenje suhe ili mokre hrane za mačiće , izbor hrane u potpunosti ovisi o vama (i vašem novom krznenom prijatelju, naravno!)

Bowl of PurinaOne chicken kitten food
Purple food bowl icon

Suha hrana

Suha i cjelovita prehrana lako se mjeri i primjenjuje te ima duži rok trajanja kada je pakiranje jednom otvoreno - za razliku od mokre hrane.

Možete očekivati da će mačić aktivnije žvakati suhu hranu koja doprinosi zdravlju zubi, a ujedno i pomaže ukloniti zubne naslage kod starijih mačića.

Mačići mogu lakše prožvakati i progutati manje komadiće koji se nalaze u većini suhe hrane za mačiće.

Kada hranite mačića suhom hranom, možete točno dozirati količinu koja im je potrebna.

Orange food bowl icon

Mokra hrana

 • Nekim su mačićima miris i tekstura mokre hrane jednostavno privlačniji jer takva hrana ima intenzivniji miris i mekša je od suhe hrane.
 • Mokra hrana vrlo je jednostavna za posluživanje jer dolazi u prikladnim pakiranjima koje sadrže točno onoliku količinu koja je mačiću dovoljna za jedan obrok.
 • Vaš mačić će zbog navedene prehrane imati povećani unos tekućine tj. vode.

PURINA suha i mokra hrana za mačiće vodeća je u segmentu hrane za kućne ljubimce, jer su svi proizvodi nastali kao rezultat najnovijih znanstvenih napredaka u području kvalitete, okusa i hranjivosti. Osmišljeni su kako bi pružili vama i vašem ljubimcu odličan izbor recepata i formata pakiranja, prilagođenih svakoj životnoj fazi i stilu života. Saznajte više o PURINA® hrani za mačiće.

Bowl of GoCat kitten food

Kako hraniti mačića?

Purple cat icon

Mačke su bića navike, tako da je najbolje da svog mačića hranite svaki dan na istome mjestu i u isto vrijeme. Hranite ga na mirnom mjestu, dalje od gužve u kući. Smjestite zdjelicu za hranjenje daleko od posude za pijesak.

Odaberite površinu koja se lako može očistiti ili upotrijebite podmetač za hranjenje. Uvijek poslužujte hranu u čistoj zdjelici; neke mačke više vole tanjurić ili posudu s ravnim dnom - to također može usporiti brze izjelice!

Ako imate više od jedne mačke ili mačića, stavite zdjelice za hranjenje na prihvatljivoj udaljenosti kako biste izbjegli sukobe. Ako se mačke međusobno ne slažu, možda će biti potrebna posve odvojena mjesta za hranjenje.

Mokru hranu (iz konzerve/tube/posudice) poslužujte mačićima na sobnoj temperaturi; ima privlačniji miris i lakše se probavlja. Ako je držite u hladnjaku, stavite je na sobnu temperaturu približno sat vremena prije hranjenja ili je možete nakratko staviti u mikrovalnu pećnicu dok ne postane topla (nikad vruća) na dodir.

Bowl of Felix wet chicken kitten food

Mokru hranu nemojte predugo ostavljati vani jer to može potaknuti rast bakterija i kvarenje hrane. Mokru hranu koja je otvorena ne preporučuje se čuvati dulje od 24 sata, čak i kada je u hladnjaku.

S druge pak strane, suha hrana može se ostaviti vani tijekom dana i neće se pokvariti. Suhu hranu čuvajte na suhom i čistom mjestu. Hermetički zatvorena posuda ili vrećica koja se može zatvoriti održava hranu slasnijom jer zadržava svježinu okusa.

Mačići vrlo brzo rastu i imaju velike apetite - ali su im oči često veće od želuca! Slijedi nekoliko savjeta o određivanju pravilne količine hrane za vašeg mačića

 • Nakon odvikavanja od dojenja, vašem mačiću su dovoljna četiri obroka na dan. Ako niste u mogućnosti prilagoditi se takvom režimu hranjenja, hranite mačića triput dnevno, ali mu ostavite i malo suhe hrane za grickanje. Idealno bi bilo davati mu samo suhu hranu - to bi značilo da ne morate brinuti što je hrana na otvorenom cijeli dan jer se ne može pokvariti.
 • Starijeg mačića hranite tri puta dnevno. Kad navrši šest mjeseci, hranite ga dvaput dnevno. Zapamtite da su mačke prilagođene za jedenje malih i čestih obroka - za razliku od pasa potrebno ih je hraniti više puta dnevno!
 • Uvijek pročitajte upute za hranjenje, ali ne zaboravite da su one samo okvirne smjernice. Ako niste sigurni koliku količinu hrane trebate davati svojem mačiću, obratite se PURINA timu [LINK]. Najvažnije je održavati vitkost i zdravo tjelesno stanje mačića. Koristite se našim ALATOM ZA PROCJENU TJELESNOG STANJA [LINK] kako biste pratili tjelesno stanje mačića i obavezno razgovarajte s veterinarom ako sumnjate da mačić ima prekomjernu ili premalu tjelesnu težinu.
Kitten food amounts diagram

Razlika između „potpune“ i „dopunske“ hrane je da potpuna hrana mački daje sve hranjive tvari koje su joj potrebne. Dopunska hrana, kao što su poslastice, grickalice ili neka hrana isključivo ribljeg ili životinjskog porijekla, nije nutritivno uravnotežena te će vaš mačić zahtijevati i druge hranjive tvari iz različitih izvora. Ako mačića hranite i dopunskom hranom, pobrinite se da vaš mačić jede dovoljnu količinu potpune prehrane kako biste zadovoljili njegove prehrambene potrebe. Davanje poslastica vašem mačiću odličan je način da izgradite međusobnu vezu. Ipak, potreban je određen oprez kad je riječ o nagrađivanju mačića.

Kao opće pravilo, nemojte hraniti svog mačića ostatcima od jela. Hrana za ljude obično je vrlo bogata, visokokalorična i nedostaje joj ključnih hranjivih tvari za mačke. Određeni sastojci mogu biti i štetni za mačiće ili mačke, te im uzrokovati probavne poteškoće.

Većina poslastica za mačke nije namijenjena mačićima pa može imati vrlo mnogo kalorija. Poslastice većih dimenzija mogu uzrokovati i gušenje.

Iz svih tih razloga poslastice bi trebalo ograničiti na starije mačiće, a čak i tad pazite jesu li poslastice namijenjene njihovom uzrastu. Ako i kada dajete poslastice svom starijem mačiću, one bi trebale tvoriti najviše 10 - 15 % njegovih kalorijskih potreba, pa mu uvijek morate smanjiti njegov glavni obrok za ekvivalentnu količinu kalorija.

Grey kitten and water bowl

Mačke imaju reputaciju da su prilično sitničave u pogledu onoga što im se nalazi u zdjelici. Mnoge od njih imaju omiljene teksture i okuse i vrlo brzo okreću glavu od svega neobičnog. Ipak, izbirljivost može biti prvi znak bolesti; stoga se uvijek obratite veterinaru ako se smanji apetit vašeg mačića.

Postoje dodatni načini za poticanje izbirljive mačke na hranjenje:

 • Odgodite početak hranjenja dok ostatak kućanstva ne pojede svoje obroke i hranite je na mirnom mjestu, daleko od gužve, buke i stresa. Mijenjajte vrstu hrane (suhu i mokru) i okus.
 • Pobrinite se da ima čistu zdjelicu. Mnogi mačići neće jesti iz zdjelice koja sadrži komadiće stare hrane.

Unošenje tekućine jednako je važno za zdravlje vašeg ljubimca kao i hranjenje pravilnom hranom - to je pogotovo važno ako mačića hranite suhom hranom.

 • Pazite da je mačiću uvijek dostupna čista, svježa voda, ali nemojte stavljati hranu i vodu na isto mjesto. Također držite zdjelice s hranom i vodom dalje od posude s pijeskom.
 • Vodu mu stavite u zdjelicu koja je dovoljno plitka za manjeg mačića kako bi iz nje mogao piti bez ikakvih poteškoća! Najbolji izbor su keramičke zdjelice - metalne zdjelice mogu odbiti mačića od pijenja jer vide odraze i sjene kada spuštaju glavu prema zdjelici.
 • Ako vaš mačić odbija piti, pokušajte sa širom zdjelicom - neke mačke ne vole kada im brkovi dodiruju rubove!

Mačićima nije potrebno mlijeko nakon odvikavanja od dojenja i nemojte koristiti mlijeko kao zamjenu za vodu. Štoviše, mačići i starije mačke mogu biti netolerantni na šećere u mlijeku koji im stvaraju probavne poteškoće i meku stolicu. Čak bi se i posebno formulirano „mlijeko za mačiće“ s niskim udjelom laktoze trebalo tretirati kao hrana, a ne kao piće - ako mu dajete posebno formulirano mlijeko, pripazite da je osmišljeno baš za osjetljivi želudac mačića.

Promjena prehrane mačića

Mačići mogu imati osjetljive probavne sustave - mogu se lako uznemiriti i imati probavne poteškoće ako im odveć naglo promijenite hranu. Kod novih mačića,obično je bolje ostati pri hrani kojom su ih hranili uzgajivač ili sklonište za nezbrinute životinje, osim ako ta prehrana nije nutritivno uravnotežena. Obratite se veterinaru ako vaš mačić odbija svoju uobičajenu prehranu ili počne manje jesti.

Ako nakon nekoliko tjedana želite promijeniti prehranu svojeg mačića prema savjetu veterinara, učinite to postupno kako ne biste naškodili probavi mačića. Postupite kako slijedi:

 • Ponudite mu obje vrste hrane odvojeno kako bi imao priliku kušati i jedno i drugo.
 • Nakon što je kuša, pomiješajte malo nove hrane sa starom.
 • Tijekom razdoblja od barem 7 - 10 dana povećavajte omjer sve dok mu ne počnete davati jedino novu hranu. U nekim slučajevima prijelaz bi mogao potrajati i dulje.
 • Ako vaš mačić mora promijeniti prehranu zbog zdravstvenih razloga, obratite se veterinaru s upitom o najboljem načinu i vremenu za promjenu prehrane.

Prebacujete li se s mokre na suhu hranu, vaš će mačić mnogo aktivnije žvakati, tražit će više vode i mogao bi učestalo posjećivati zdjelicu, a ne pojesti sve odjednom. Budući da suha hrana ima više energetskog sadržaja od mokre, vaš će mačić možda trebati jesti razmjerno više – ako se hrani više mokrom hranom – kako bi dobio jednako kalorija. Bez obzira na dob vaše mačke, svježa i čista voda za piće uvijek treba biti dostupna.

Kitten food amount diagram

Kada početi hraniti mačića hranom za odrasle mačke?

Close up of kitten eating

Iako mnoge mačke mogu izgledati kao da su posve odrasle sa šest do osam mjeseci, one su još uvijek mačići! Njihove kosti još uvijek jačaju i tijela im se popunjavaju. Nastavite im davati hranjivu hranu za mačiće do 12 mjeseci starosti kada biste ih trebali prebaciti na hranu za odrasle mačke. Više informacija možete pronaći u našem vodiču za hranjenje odraslih mačaka

PURINA proizvodi za mačiće

Bowl of dry cat food

PURINA suha i mokra hrana za mačke vodeća je u segmentu hrane za kućne ljubimce, jer su svi proizvodi nastali kao rezultat najnovijih znanstvenih napredaka u području kvalitete, okusa i hranjivosti. Osmišljeni su kako bi pružili vama i vašem ljubimcu odličan izbor recepata i formata pakiranja, prilagođenih svakoj životnoj fazi i stilu života.

Saznajte više o PURINA® hrani za mačiće