Briga za stariju mačku

Možda uočite da vaša mačka više drijema, ne može skakati tako visoko, ili ne hvata komad vezice s jednakom energijom kao nekada..
Caring for your senior cat
Caring for your senior cat
Caring for your senior cat

Svakodnevica

Vaš će ljubimac još više voljeti drijemanje ako se može sklupčati na nekom mekanom mjestu, posebice što je stariji. Starije mačke mogu ponekad imati poteškoća s bolnim zglobovima, stoga im udoban krevet može biti najbolja potpora. Držite krevet na toplom mjestu, podalje od propuha, kako bi imala malo mira i tišine.

Kako biste smanjili opterećenje na mačjim zglobovima, držite zdjelicu s čistom vodom u blizini kako ne bi morala daleko hodati ako je žedna. Tako ćete potaknuti vašeg ljubimca da unosi više tekućine i izbjegne dehidraciju i infekciju mokraćnog sustava koji se mogu javiti kod starijih mačaka. Također je dobra ideja držati posudu s pijeskom u blizini - čak i ako vaša mačka nije nikada koristila posudu s pijeskom, može biti korisno imati jednu lako dostupnu posudu u kući kako ne bi morala ići daleko radi vršenja nužde.

Bilo da vaš kućni ljubimac voli promatrati ljude s prozora ili spavati na kauču, svaka mačka ima svoje omiljeno mjesto koje je obično na nekoj povišenoj lokaciji. Iako mačke i dalje vole skakati, vjerojatno neće moći toliko visoko skočiti kad ostare. Razbijanjem skoka u nekoliko međukoraka možete im pomoći da dođu tamo gdje žele biti. Na primjer, stavljanjem povišenog stolca između poda i njihovog omiljenog naslonjača zamijenili ste jedan veliki skok s dva manja i jednostavnija.

Purple house icon
Cat scratching tree

Kao i mi, mačke se sve teže kreću što su starije. Manje kretanja znači da vaš ljubimac neće trošiti jednaku količinu energije kao kada je bio mlađi, stoga postoji opasnost od dobivanja na težini.

Pažljivim upravljanjem prehranom možete pomoći vašoj mački da ostane u formi. Pravilni obroci posebno formulirane hrane za starije mačke dat će im sve potrebne hranjive vrijednosti.

Mačke se razlikuju od pasa i u tome što ih obično ne vodite u šetnju. Međutim, možete se igrati sa svojom mačkom i poticati je na istraživanje kako bi se više kretala što će joj pomoći da izbjegne prekomjernu težinu i zadrži gipkost zglobova.

Koristite se našim alatom za procjenu tjelesnog stanja kako biste provjerili ima li vaša mačka zdravu tjelesnu težinu i pomogli u njezinom održavanju tokom cijelog života vaše mačke.

Kada vaša mačka ostari, već se je navikla na određenu rutinu. Pokušajte zadržati njenu rutinu koliko god je to moguće radi njene dobrobiti i tjelesnog i mentalnog blagostanja.

Cat walking through grass
Green cat icon

Starenje mačkama osim mudrosti donosi i slabljenje osjetila. Postoji nešto što možete napraviti kako biste nadoknadili ovu nuspojavu starosti.

Na primjer, zagrijavanjem mokre hrane prije posluživanja mogu se dodatno osloboditi njene arome, čineći je privlačnijom za konzumaciju. Kako biste to učinili, ubacite dio hrane u mikrovalnu pećnicu na nekoliko sekundi, ali nemojte dopustiti da se previše ugrije.

Ako sluh vaše mačke nije kao nekad, pokušajte izbjegavati bilo kakve nenadane glasne zvukove. Isto vrijedi i za njen vid - pažljivo joj se približavajte i namjerno istaknite svoju prisutnost kako biste izbjegli bilo kakva iznenađenja ako vas mačka ne može jasno raspoznati.

Starenje može jako promijeniti vašu mačku, što u početku može biti vrlo čudno i zbunjujuće. Pružanje iste razine ljubavi i pažnje, s malo dodanog strpljenja, učinit će prijelaz u zlatne godine puno lakšim. Uz samo nekoliko prilagodbi i redovite preglede kod veterinara, vaš odnos s mačkom trebao bi ostati jednako lijep kao što je uvijek bio.
Handprint and pawprint logo
Changing needs

Promjena potreba

Mačka će provesti oko 40 % svog života u „poznim godinama“, stoga je važno imati razumijevanja za promjenjive prehrambene potrebe kako biste osigurali da je ona zdrava i sretna što je više moguće. Mačke se obično klasificiraju kao „starije“ kad navrše oko sedam godina i od tog trenutka možete primijetiti da počnu malo usporavati. Laganiji život i sporiji metabolizam znače da starija mačka troši manje energije na svakodnevnoj bazi, tako da joj treba manje kalorija kako bi zadovoljila svoje potrebe. Ova bi se promjena trebala odraziti na prehranu vaše mačke kako biste bili sigurni da nije prehranjena i održava zdravu tjelesnu težinu.

Grey cat relaxing

Odgovarajuća hrana za starije mačke sadrži sve što je vašem ljubimcu potrebno kad uđe u te godine. Posebna formula sadrži lako probavljive bjelančevine i nježna je prema mačjim zubima. Za više informacija, pročitajte naš vodič o hranjenju starije mačke

Loss of appetite

Gubitak apetita

Ako primijetite da vaša mačka nevoljko jede hranu, odvedite je veterinaru. Nedostatak apetita može biti uzrokovan pozadinskim zdravstvenim problemima ili može nastati zbog promijene ukusa kod starijih mačaka. Vaš će veterinar procijeniti postoji li neki ozbiljniji uzrok i dati vam savjet kako da potaknete mačku da ponovno jede!

Redoviti pregledi

Green medical logo

Kako smo i mi kroz godine sve osjetljiviji na određene zdravstvene probleme, tako su i mačke. Neki od njih mogu biti dio prirodnog procesa „trošenja“, ali druge zdravstvene probleme kod starijih mačaka možete vrlo jednostavno izbjeći ili liječiti.

Vet visits

Posjeti veterinaru

Redovni veterinarski pregledi najbolji su način za održavanje zdravlja starije mačke. Tijekom pregleda, veterinar važe mačku i temeljito provjerava njeno opće zdravstveno stanje. Ako uoči bilo što zabrinjavajuće, veterinar može uzeti uzorak krvi i urina koje će analizirati na određene bolesti za koje je poznato da pogađaju starije mačke.

Cijepljenje, liječenje protiv crijevnih parazita i buha potrebno je nastaviti i kada je vaša mačka postala starija.

Small purple cat iconSkin, coat and nails

Koža, dlaka i nokti

Mačke i dalje trebaju svoje kandže kako bi se penjale i zaštitile čak i kada su starije, stoga im kratite kandže samo ako je apsolutno neophodno. Budući da su starije mačke manje aktivne, ne koriste svoje kandže kao kad su bile mlađe što znači da ćete ih trebati malo skratiti s vremena na vrijeme. Starije mačke ponekad mogu izgubiti sposobnost da u potpunosti uvuku kandže pa one mogu izgledati duže nego što zapravo jesu - pazite da ih previše ne skratite!

Ukočeniji zglobovi u starijoj dobi sprečavaju mačke da dosegnu sva ona mjesta na svojem tijelu koja su lako čistile kad su bile mlađe. Možete im pomoći četkom - kratkodlake mačke treba četkati samo jednom tjedno, a dugodlake pasmine je potrebno kratko očetkati svaki dan. Pokušajte izbjegavati kupanje mačke osim u izvanrednim slučajevima jer starijim mačkama to može biti stresno iskustvo.

Dental checks

Pregled zubi

Starije mačke mogu imati problema sa zubima i desnima, stoga uvedite preglede zuba u vašu redovitu zdravstvenu rutinu.

Znakovi i simptomi starenja

Kada se skrbite za stariju mačku, poznavanje simptoma starenja jednako je važno kao i prehrana i posvećivanje dovoljno pažnje. Uspješno prepoznavanje simptoma navedenih u nastavku može vam pomoći da shvatite promjene kroz koje vaša mačka prolazi i uputiti vas da potražite stručnu pomoć kada je to potrebno.

purple cat

Starije mačke mogu patiti od osteoartritisa koji uzrokuje krute i bolne zglobove. Možda ćete primijetiti da je mački potrebno više vremena da ustane ili da su joj pokreti ukočeniji nego obično. Mat krzno također je znak osteoartritisa jer vaša mačka možda nije dovoljno fleksibilna da se pravilno i temeljito očisti.

Ako vaša mačka pati od osteoartritisa, pobrinite se da lako dođe do hrane. Provedite neko vrijeme kraj mačke dok jede kako biste bili sigurni da može doći do hrane i da unosi zdravu količinu.

Small blue health icon

Kod mačaka su stomatološki problemi izraženiji nego kod pasa. Na primjer, veća je vjerojatnost da će vidljivo teže žvakati, sliniti, imati loš zadah ili potpuno prestati jesti. Ako prestanu jesti, počet će gubiti na težini. Ako uočite bilo koji od ovih znakova, odvedite mačku na stomatološki pregled što je prije moguće.

Small blue health icon

Starije mačke ponekad mogu imati problema s bubrezima. Simptomi uključuju prekomjeran unos tekućine ili pretjerano mokrenje, kao i nekontrolirano mokrenje. Primijetite li da mačka ima bilo koji od navedenih simptoma, odvedite je na pregled veterinaru što je prije moguće kako biste počeli s liječenjem jer ovi znakovi također mogu ukazivati na dijabetes ili hormonalne probleme.

Small blue health icon

Mačke ne dišu kroz otvorena usta, pa ako primijetite da su zadihane, to bi moglo značiti da pate od srčanih ili dišnih problema. Ostali simptomi mogu uključivati neuobičajenu letargičnost, poteškoće s dolaskom do zraka ili uspravno sjedenje radi lakšeg disanja.

Small orange welfare icon

Bilo kakve izrasline, kvržice ili bradavice koje uočite na mački morate odmah prijaviti veterinaru. One mogu biti potpuno benigne, ali potencijalno upućuju na karcinom.

Small blue health icon

Starije se mačke mogu ponekad čudno ili neočekivano ponašati. To može uključivati zavijanje i nasumično mijaukanje, obavljanje nužde na neprikladnim mjestima, zbunjenost i zaboravnost (primjerice, ako zaboravi koristiti posudu s pijeskom). To su obično nuspojave senilnosti, ali ipak porazgovarajte sa svojim veterinarom ako primijetite ove simptome i ako vam uzrokuju dodatne probleme.

Small blue health icon

Starije mačke mogu dobiti kataraktu i nuklearnu sklerozu - dvije bolesti koje karakterizira maglovita i plavkasta opna na oku, ali s različitim nuspojavama. Vaš će veterinar moći razlikovati ova dva stanja.

Ti su problemi rjeđi kod mačaka nego pasa.

Hipertireoza je vrlo česta bolest kod starijih mačaka. Ona može poremetiti uobičajeni metabolizam mačke, što znači da prebrzo ostaje bez energije. Takve mačke imaju veći apetit, ali vrlo brzo gube težinu. Ostali simptomi ove bolesti uključuju mutno krzno i nepredvidivo ponašanje (kao što je hiperaktivnost) - ako uočite bilo koji od ovih simptoma, razgovarajte sa svojim veterinarom jer se hipertireoza može uspješno liječiti.

Ako prepoznate bilo koji od gore navedenih simptoma koji mogu upućivati na zdravstvene probleme kod starije mačke, ili ste zabrinuti za bilo koji drugi aspekt njene dobrobiti, obratite se svojem veterinaru u najkraćem mogućem roku.

Obraćanjem pozornosti na potrebe mačke i sve promjene koje dolaze s njenim starenjem, možete joj pružiti ljubav i brigu koju vaš ljubimac treba u svojim kasnijim godinama.