Obratite pažnju na neobične simptome kod mačaka

Mi znamo da volite svoju mačku i shvaćamo da želite da vaš ljubimac bude što sretniji i zdraviji. Budući da nam mačke ne mogu reći u čemu je problem kada se ne osjećaju dobro, može biti teško shvatiti kada im treba pomoć.
Unusual cat health symptoms to watch out for
Unusual cat health symptoms to watch out for
Unusual cat health symptoms to watch out for

Znakovi upozorenja

Za razliku od pasa, mačke imaju tendenciju izbjegavati kontakt kada su loše, umjesto da traže utjehu. Ovaj zaštitni instinkt može ih potaknuti na agresivnost i skrivanje, zbog čega može biti teško primijetiti da nešto nije u redu.

Možete izbjeći većinu zdravstvenih problema kod mačke tako da je vodite na veterinarski pregled svakih 6 - 12 mjeseci, posebno ako je starija od 8 godina. Ako sumnjate da nešto nije u redu s vašom mačkom, ali niste sigurni je li ozbiljno, postoji nekoliko neobičnih zdravstvenih simptoma na koje trebate pripaziti jer vam mogu ukazati da je vrijeme za posjet veterinaru.

Naš vodič u nastavku opisuje neke od najčešćih mačjih bolesti i simptoma na koje trebate pripaziti. Ako ste zabrinuti za svoju mačku, odmah se obratite svom veterinaru.

Long haired cat with eyes closed

Ako vaša mačka jede manje nego obično, može biti da je ulovila neki plijen tijekom šetnje na otvorenom ili joj smeta vruće vrijeme. Međutim, to ponekad može upućivati na skrivene zdravstvene probleme - pogotovo kod starijih mačaka.

Obratite se svojem veterinaru ako je smanjen apetit mačke popraćen letargijom, povraćanjem, proljevom, gubitkom težine ili bilo kojim drugim znakom bolesti. Povećanje apetita može ukazivati na pretjerano aktivnu štitnjaču, dijabetes ili crijevne bolesti.

Povraćanje kuglica dlake ili trave može biti normalno ako je to nešto što vaša mačka povremeno radi. Ako učestalost povraćanja raste, vaša mačka povraća hranu ili krv, ima problema s gutanjem ili hroptanjem/suhim povraćanjem, trebali biste dogovoriti sastanak sa svojim veterinarom.

Povraćanje može biti znak mnogo različitih mačjih bolesti, uključujući i crijevne probleme i bolesti bubrega i jetre. Povraćanje praćeno letargijom, depresijom, proljevom ili gubitkom apetita ukazuje na neki ozbiljniji problem. Posjet veterinaru može pomoći u ozdravljenju vašeg ljubimca.

Orange health icon
Brown cat looking around

Ako vaša mačka ima učestali proljev ili je njen izmet crne boje, sadrži svježu krv ili sluz, može se raditi o zdravstvenom problemu. Ako vaša mačka pati od bilo čega navedenog ili uz to i povraća, letargična je, gubi apetit ili težinu, praćeno poteškoćama s obavljanjem nužde, obratite se veterinaru.

S druge strane, ako se vaša mačka bezuspješno muči obaviti veliku nuždu ili je njen izmet vrlo tvrd ili pun dlake, organizirajte pregled. Može se raditi o nečemu što se lako liječi, ali može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ako vaša mačka neprestano ulazi i izlazi iz posude za pijesak, čuči bez mokrenja (ili samo uz zanemarivo mokrenje), plače kada je u posudi s pijeskom ili ima krv u mokraći, moguće je da se radi o infekciji mokraćnog sustava.

Neke infekcije, kao što je cistitis, vrlo su česte i lako se liječe. Ozbiljnije infekcije mogu dovesti do mačjih bolesti donjeg mokraćnog sustava (FLUTD), što može biti vrlo opasno za zdravlje vašeg ljubimca ako se ne liječi. Ako primijetite bilo kakve simptome koji bi ukazivali na infekciju mokraćnog sustava, posjetite veterinara što je ranije moguće kako biste odmah počeli s liječenjem.

Neliječene bolesti mokraćnog sustava mogu biti vrlo opasne za vašeg ljubimca, stoga je vrlo važno da počnete s liječenjem čim uočite znakove.

Purple cat and magnifying glass icon

Ako je vaša mačka brzo dobila na težini, može postati pretila što, pak, može dovesti do dijabetesa, problema s kretanjem ili drugih bolesti. Trebali biste moći napipati njena rebra dok je mazite ili držite u rukama - ako ne možete, mačka bi mogla biti pretila.

Kliknite ovdje za više informacija o provjeri tjelesnog stanja mačke.

Razgovarajte sa svojim veterinarom ako mislite da vaša mačka treba smršaviti, jer će vam preporučiti najbolji način kako da joj postupno pomognete u tome. Bilo kakva promjena u mačjoj prehrani mora se izvršiti postepeno i vrlo pažljivo kako bi se izbjegle probavne tegobe.

Ako mislite da se povećao samo trbuh vaše mačke, zamolite svojeg veterinara da je na brzinu pregleda. To potencijalno može biti uzrokovano zadržavanjem tekućine, a ne dobitkom masnoća.

Ako ste nedavno prebacili svoju mačku s mokre hrane na suhu, vjerojatno će piti više vode dok se ne privikne na promjenu.

Ako vaša mačka iznenada počne više piti ili mokriti bez promjene u njenoj prehrani, to bi mogao biti znak bolesti kao što je dijabetes ili drugih zdravstvenih problema povezanih s njezinim bubrezima. Ako inače ne viđate svoju mačku kako pije, a sada je stalno kraj zdjelice s vodom ili je posuda s pijeskom vlažnija nego inače, dogovorite pregled kod svojeg veterinara.

Cat drinking water

Koža i dlaka

Stanje kože dobar je opći pokazatelj zdravlja vaše mačke. Njena koža mora biti glatka i ružičasta ili crna, a njena dlaka treba biti glatka i sjajna.

Češanje ili pretjerano čišćenje, kraste na koži ili čupanje dlake mogu biti pokazatelji kožne bolesti kod vaše mačke. Loše krzno s bezdlačnim dijelovima ili nedostatkom sjaja može ukazivati na neku drugu bolest koja nije nužno povezana s njenom kožom ili krznom, ali utječe na njih. Vidljivo grebanje u pratnji malih crnih točaka u krznu može sugerirati prisutnost buha što bi trebalo biti relativno jednostavno liječiti.

Ako primijetite smeđi iscjedak ili crvenilo u ili oko ušiju, obavezno obavijestite veterinara.

Orange cat icon

Svako crvenilo u ili oko usta, natečene desni i loš zadah mogući su znakovi oralne bolesti. Ovi simptomi bolesne mačke mogu biti vrlo bolni zbog čega mačka može izgubiti apetit, jesti samo na jednu stranu usta, može joj ispadati hrana dok jede ili izgubiti težinu.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, dogovorite posjet veterinaru. Što prije počnete s liječenjem, to će prije mačka ponovno sretno papati večeru!

Za razliku od pasa, mačke ne bi smjele disati otvorenih usta. Ako primijetite da je vaša mačka zadihana, dahće, vrlo brzo diše, kašlje ili stvara buku pri disanju, odmah se obratite veterinaru.

Ovi bi simptomi mogli biti znak ozbiljnog problema dišnog sustava kojeg hitno treba liječiti.

Kihanje, curenje iz nosa i plačljive oči mogu ukazivati na poteškoće sa zubima, virus ili mačju bolest koja pogađa gornji dišni sustav. Trajni ljepljivi iscjedak, krvarenje iz nosa, pretjerano treptanje ili crvenilo oko očiju iziskuju posjet veterinaru jer mogu upućivati na pozadinske zdravstvene probleme. Ako primijetite da treći kapak vaše mačke ostaje spušten preko njenih očiju, možda se zaglavio kakav strani predmet, ima infekciju ili je lošeg općeg zdravlja. Zamolite veterinara da pogleda, a ako se radi o stranom predmetu, dat će vam kapi kojima možete kod kuće ispirati oko mačke.

Ako vaša mačka šepa, možda je povrijeđena ili ima poteškoće s boli u zglobovima.

Ako se sporo ustaje ili liježe, nije u stanju skočiti tako visoko kao nekada ili ima problema s kretanjem po stepenicama, to može ukazivati na problem s kostima ili zglobovima. Što prije javite veterinaru kako bi osigurao da vašeg ljubimca ništa ne boli.