Porod

Ako uskoro u svom domu očekujete nova krznena klupka, to može biti vrlo uzbudljivo - a možda i malo zastrašujuće.
Ginger cat in basket next to owner
Ginger cat in basket next to owner
Ginger cat in basket next to owner

Priprema za rođenje

Basket symbol

Tijekom posljednja dva tjedna skotnosti vaše mačke, pobrinite se da svi u obitelji znaju da trebaju biti mirni i tihi oko nje, te da je moraju dirati oprezno - osobito djeca, koja mogu razumljivo biti uzbuđena idejom da će se uskoro moći igrati s mačićima. Potrudite se da tijekom tog razdoblja bude čim mirnija i neaktivnija, te je potičite da se opušta u posebnom krevetiću za ovo razdoblje. Međutim, moguće je da je čak ni najugodniji i najmekši krevet ne privuče i neke će mačke odbiti krevetić koji predlažete i smjestiti se u kut ormara! Samo se pobrinite da može izabrati gdje će se poroditi i nikad je ne pokušavajte maknuti od odabranog mjesta. Pročitajte kako napraviti prikladan krevetić za buduću mamu ovdje Prikladan krevetić za majčinstvo vaše mačke

Have help on hand

Imajte pomoć pri ruci

Porod vaše mačke trebao bi proći bez problema, ali korisno je imati pomoć pri ruci kako biste je smirili ako dođe do komplikacija.

Prije nego što vaša mačka rodi, nabavite broj telefona vašeg veterinara na koji ga možete dobiti izvan radnog vremena, budući da do poroda često dolazi tijekom noći, ili u slučaju da vaša mačka zatreba hitnu pomoć. Ako dođe do problema vezano uz porod, moguće je da ćete je trebati odvesti veterinaru, stoga imajte pri ruci nekakav oblik prijevoza.

Kada mislite da se porod približava, dobra je ideja unaprijed pripremiti par stvari; zdjelu čiste tople vode, čiste ručnike i krpe, zubni konac i rukavice za jednokratnu upotrebu, uz nosiljku za mačku i kontakt podatke vašeg veterinara. Važno je da te stvari imate pri ruci, za svaki slučaj!

Ako bude potrebno micati mačiće od mame u bilo kojem trenutku, morat ćete ih držati na toplome. Umjesto boce s toplom vodom, preporučamo korištenje termo jastučića koji se mogu ugrijati u mikrovalnoj pećnici, jer oštre mačje kandže i zubi mogu probušiti bocu.

Znajte na koje znakove trebate pripaziti

Može biti teško uočiti nadolazeći porod. Tijekom prvih faza, mama će biti jako nemirna, kao da nešto traži, i postat će glasna. Kontaktirajte veterinara ako niste sigurni je li porod počeo, i držite mačku na oku ako je u zadnjim tjednima ili danima skotnosti kako biste znali kada i gdje će obaviti porod. Vaša mačka voli privatnost, osobito kada joj predstoji porod! Važno je promatrati mačku kada rađa u slučaju da dođe do problema, osobito za mačke kojima je to prvi porod.

Magnifying glass with cat icon

Faze poroda i rađanje

Porod mačaka ima tri faze. Kad mislite da je porod započeo, trebate mačku držati na oku. Porod u pravilu prođe bez problema, ali važno je da je nadgledate kako biste čim prije uočili potencijalne komplikacije. Međutim, ostavite mačku samu jer biste mogli usporiti porod i uznemiriti mačku. Stoga se ograničite na redovite provjere i ne intervenirajte osim ako stvarno nije neophodno. Ne brinite – mačji porod najčešće prođe bez problema. Međutim, kontaktirajte svog veterinara ako ste zabrinuti. Ograničite i broj osoba koje gledaju porod; iako će cijela obitelj zasigurno biti uzbuđena zbog novih pridošlica, to može uzrujati mamu!

Blue health icon
 • Prvu fazu, kada se grlić i maternica pripremaju za rađanje, čak možda ni ne uočite.
 • Trudovi će započeti, ali možda vam neće biti uočljivi.
 • Vaša će mačka postati jako nemirna, hodat će okolo kao da nešto traži, i bit će vrlo glasna.
 • Također je moguće da nekoliko puta ode na WC bez rezultata, ali uz malo sreće će se smiriti u svom krevetiću za porod.
 • Nemojte se čuditi ako odabere neko drugo mjesto, jer možda se nije navikla na taj krevetac ili samo želi obaviti porod negdje drugdje. Nemojte je micati - uvijek je sigurnije dopustiti joj da porod obavi gdje ona odabere.
 • Možda bude imala vaginalni iscjedak.
Blue health icon
 • Druga faza mačjeg poroda je rođenje mačića - kako uzbudljivo! To može potrajati od 2 do 24 sata. Provjerite svoj pribor za porod kako biste se uvjerili da imate sve što vam treba.
 • Neki će se mačići roditi na glavu (kao ljudi), a drugi na noge. To je u potpunosti normalno, stoga se nemojte brinuti ako dođe do toga.
 • Mačići se u pravilu rađaju svakih 30-45 minuta, ali ponekad se razmak poveća i na sat vremena.
 • Gledajte sa sigurne udaljenosti, i intervenirajte samo ako je apsolutno neophodno: ako primjerice uočite da se mačka jako napreže a mačić ne izlazi, dolazi do krvavog iscjetka, ili mačići izlaze vrlo brzo te nema vremena da ih očisti ili ukloni amnionske vrećice. Pročitajte na što pripaziti tijekom poroda mačke za informacije o tome kada trebate nazvati svojeg veterinara i upitati za savjet.
Blue health icon
 • Treća faza je izlazak posteljice, do toga u pravilu dolazi nakon rođenja svakog pojedinog mačića.
 • Izbrojite broj posteljica - trebala bi biti po jedna posteljica za svakog mačića.
 • Ako uočite da ima manje posteljica od mačića, moguće je da ih je mama pojela, ili da su blizanci dijelili jednu posteljicu. Međutim, to može biti i znak zaostalih posteljica, što bi vaš veterinar trebao pregledati čim prije moguće - nazovite ga ako niste sigurni.
 • Nemojte se uznemiravati ako mama pojede poneku posteljicu - to je normalno, ali je zbog toga još važnije promatrati je tijekom poroda!

Pomoć tijekom rađanja

Jednom kada je mačić rođen, mama bi trebala pomagati slomiti amnionsku vrećicu (tanka membrana oko mačića) a zatim pažljivo očistiti mačića. Uz malo sreće vaša intervencija tijekom poroda neće biti potrebna, ali moguće je da će mama trebati malo pomoći.

Ako mama ne otvori vrećicu, ne otvori je u potpunosti ili ne očisti mačiće, možda ćete trebati uskočiti i pobrinuti se za novorođene mačiće. Nježno otvorite zatvorene vrećice koristeći ručnik (nikako ne oštar predmet), tako da mačić može disati. Nježno mu očistite usta i nos, te malom krpom ili ručnikom, poput ručnika za lice, brzo osušite mačića u smjeru suprotnom od rasta krzna. Završnim čvrstim trljanjem toplom tkaninom osušit ćete i ugrijati mačića te ga potaknuti da po prvi puta duboko udahne.

Nakon što vaša mačka rodi, u pravilu će pregristi pupčanu vrpcu, ali ako to ne napravi, bit će potrebna vaša pomoć. Čistim rukama ili u jednokratnim rukavicama privežite zubni konac oko vrpce otprilike 5 centimetara od mačića i još 2,5 centimetara dalje od mačića te prerežite pupčanu vrpcu između tih navoja. Nemojte rezati preblizu mačiću, jer to za njih može biti opasno. Mama može gristi ili progutati duge krajeve konca, te se pobrinite da su skraćeni! Ako uočite da mama pokušava gristi preblizu mačiću, zaustavite je i sami to obavite.

Ako ste zabrinuti zbog ovog dijela poroda, unaprijed se posavjetujte s veterinarom kako biste bili sigurni u ono što trebate činiti.

Nakon rođenja

Moglo bi vam se činiti da brzo prolazi, ali čitav porod traje između 2 i 5 sati. U nekim slučajevima može trajati i do 24 sata! Ako u bilo kojem trenutku uočite da mama ima problema s porodom, kontaktirajte svog veterinara kako biste raspravili sljedeće korake. Ako vam se čini da se mačka tijekom poroda napreže a bez rezultata, odmah kontaktirajte veterinara.

Legla se u pravilu sastoje od četiri do šest mačića, iako nije neobično da ih bude više ili manje. Nakon rođenja svih mačića, neka vaša mačka ima vremena da ih očisti i nahrani. Nemojte se previše uplitati, ali slobodno ih nježno dirajte. Na taj će se način socijalizirati, a i dat ćete mami zaslužen odmor!

Ako mačići ne sišu unutar sat vremena od rođenja, možda ćete ih trebati dovesti do sise jer su vjerojatno vrlo gladni! Ako ima više mačića od sisa, možda ćete ih trebati izmijenjivati dok se ne nauče dijeliti.

Ako se čini da se mama ne brine za mačiće, ne čisti ih ili ne hrani, posavjetujte se s veterinarom bez odgađanja.

Ponekad ćete se nakon poroda vi morati skrbiti za mačiće, ali to je rijetko. Ako imate pitanja o skrbi za leglo mačića, za dodatne se savjete obratite svom veterinaru. Sve što vam preostaje je proslaviti ovaj poseban događaj i dolazak mačića - čestitamo!

House icon with heart