Upoznavanje vaše mačke s drugim kućnim ljubimcima

Poznato je da su mačke neovisne. To je jedan od razloga zbog čega su dobri kućni ljubimci, osobito za osobe koje su navikle na ljubimce koji nemaju toliko potreba.
Yellow retriever puppy sitting in grass with kitten
Yellow retriever puppy sitting in grass with kitten
Yellow retriever puppy sitting in grass with kitten

Upoznavanje mačaka s drugim mačkama

Upoznavanje novog mačića s vašom odraslom mačkom

nove mačiće i mlade mačke u odnosu na druge odrasle životinje. Cijeli postupak još je jednostavniji ako su obje mačke kastrirane/sterilizirane (pod uvjetom da veterinar potvrdi da su mačići dovoljno stari za kastraciju/sterilizaciju).

Prije nego što dovedete novog mačića kući ili u prvih nekoliko dana od upoznavanja mačića s vašom mačkom, pobrinite se da mačka ima priliku naviknuti se na miris svog novog pratioca.

Zamijenite im krevete nekoliko puta tijekom prvog tjedna, a ako mačka postane agresivna ili uznemirena zbog novog mirisa, pokušajte je smiriti povezivanjem novog mirisa s pozitivnim iskustvom kao što je ukusna poslastica.

Iako mačke i psi mogu biti veliki prijatelji, ili živjeti prilično sretno zajedno čak i ako to nisu, neke kućne ljubimce treba držati podalje od mačaka. Male krznene životinje poput zečeva, zamoraca, miševa, štakora, skočimiševa i činčila, kao i gmazove, trebate u svakom trenutku štititi od mačaka

Upoznavanje odrasle mačke s vašom odraslom mačkom

Ako planirate dovesti novu odraslu mačku u dom u kojem već živi odrasla mačka, slijedite savjete u nastavku kako bi upoznavanje bilo što sigurnije i uspješnije za sve vas:

 • U početku pazite da su mačke razdvojene. Novu mačku smjestite u odvojenu sobu gdje može provesti prvih nekoliko dana i upoznati se s novim okruženjem. Također joj osigurajte vlastitu hranu, topli krevet, zdjelicu s vodom i posudu s pijeskom.
 • Dok se nova mačka privikava na sobu, počnite predstavljati njen miris postojećoj mački. Dopustite da vaša mačka osjeti miris vaših ruku i odjeće. Nježno razgovarajte s njom i umirujuće je gladite po krznu.
 • Na nekoliko mjesta diljem kuće postavite električne raspršivače sa sintetskim feromonima, posebno u prostorijama u kojima žive vaše mačke. Feromoni im mogu pomoći da se opuste i prihvate prisustvo drugih mačaka.
 • Nakon što obje mačke prihvate novi miris, možete im dopustiti da istražuju međusobne teritorije, ali ih i dalje držite odvojeno.
 • Kada ste sigurni da se obje mačke ponašaju opušteno u teritoriju svog „suparnika“, možete početi s međusobnim upoznavanjem. Jednu mačku stavite unutar sigurne mrežaste ograde ili košare za nošenje i dopustite drugoj da slobodno istražuje i njuška kroz ogradu nekoliko minuta. Ograđena mačka je na sigurnom, a košara je sprječava da pobjegne. Posljednja stvar koju trebate u ovom trenutku je luda mačja potjera! Možete očekivati određenu količinu ukočenog promatranja, siktanja i „napuhavanja“ tijela dok se ne priviknu jedna na drugu. To je sasvim normalno ponašanje i ubrzo će proći pa pokušajte ne reagirati. Ako vam se učini da je upoznavanje prenaglo i da bi moglo doći do fizičkog sukoba, razdvojite ih na neko vrijeme prije ponovnog pokušaja.
 • Morat ćete proći ovu vježbu nekoliko puta u različitim sobama, uz neprestano mijenjanje uloga „sigurne“ i „slobodne“ mačke, sve dok one ne počnu smireno reagirati jedna na drugu
 • Nemojte tjerati mačke da budu blizu jedna drugoj. Dajte im dovoljno prostora i mjesta za bijeg ako požele malo mira i tišine.

Ako sve prođe dobro, vaš dvije mačke trebale bi postati veliki prijatelji, igrati se jedna s drugom i međusobno se prati i čistiti, ali budite strpljivi. Ova vrsta odnosa može se razviti samo s vremenom i neće se dogoditi kad prvi put upoznate novog mačića sa svojom mačkom.

Ako vam se čini da im zaista nije ugodno u međusobnom druženju, a nema znakova poboljšanja, odvojite ih i pitajte vašeg veterinara za savjet. On može preporučiti posjet stručnjaku za ponašanje mačaka koji vam može ponuditi specijalističku pomoć.

Postoji korisno pravilo „dva tjedna“ kada pokušavate izgraditi prijateljstvo između mačaka. Ako ste proveli dva tjedna upoznajući mačke prema navedenim savjetima, ali unatoč najboljim naporima otkrijete da te dvije mačje osobnosti jednostavno ne idu zajedno, zapitajte se bi li nova mačka možda bila sretnija u nekom drugom domu. Možda je najbolje za obje mačke da razmotrite udomljavanje svoje nove pridošlice kod obitelji u kojoj joj svaki član može pružiti toplu dobrodošlicu.

Two large eared cats sitting together
Cats and Dogs icon

Upoznavanje nove mačke s vašim psom

Upoznavanje potencijalno nervozne mačke s psom koji se lako uzbudi morate obaviti pažljivo radi dobrobiti oba kućna ljubimca. Slijedite naše korisne savjete za bezbrižno upoznavanje

Cats and Dogs icon

Upoznavanje nove mačke ili mačića s vašim štenetom

Najvažnija stvar kod upoznavanja nove mačke sa štenetom je sigurnost - psa, kao i mačke. Pretjerano uzbuđeno štene može lako ozlijediti mačića, a uplašena mačka može napraviti puno štete sa svojim kandžama. Stoga krenite polako, usredotočite se na potrebe oba kućna ljubimca jer samo tako možete potaknuti prekrasno prijateljstvo koje se temelji na međusobnom poštovanju.

Upoznavanje nove mačke ili mačića s vašim odraslim psom

Fluffy white dog sitting in grass with white kitten

Čak i ako je vaš postojeći pas naviknut na blizinu mačaka - i malo je vjerojatno da će ga uzrujati nova mačka ili mačić - uvijek morate posebno paziti pri upoznavanju.

 • Kod upoznavanja nove mačke s vašim psom, najvažnije je da se oba kućna ljubimca osjećaju opušteno u međusobnom druženju uz vašu pomoć. Započnite tako da zatvorite novu mačku u siguran, okruženi unutarnji prostor (kavez) ili košaru za nošenje mačaka i dovedite vašeg psa na povodcu.
 • Psa nagradite ako je miran, a vi ostanite smireni čak i kada on uzbuđeno zalaje.
 • Ponovite postupak u različitim sobama, pazeći svaki put da se mačka i pas osjećaju sigurno i zaštićeno.
 • Kad ste sigurni da su oboje smireni i opušteni, dopustite mački da izađe iz kaveza ili košare, ali još uvijek držite psa na povodcu.
 • Ostanite smireni - kućni ljubimci reagiraju na stres - i omogućite im da počnu istraživati jedan drugoga. Nastavite nagrađivati dobro,smireno ponašanje. Postupak ponovite u što većem broju soba
 • Pratite njihovo ponašanje dok ne primijetite da se slažu, a psa pustite s povodca u blizini mačke tek kad budete sigurni da neće reagirati na način da pokuša uloviti ili napasti mačku.
 • Pobrinite se da vaša mačka ima neki povišeni prostor, izvan dohvata psa, gdje može pobjeći ako se osjeća nelagodno.
 • Ako imate više od jednog psa, nemojte upoznavati svoju mačku s oba psa istovremeno.
 • Pobrinite se da vaš pas ne može pristupiti mačjoj posudi s pijeskom jer, kao čistači, psi će vjerojatno konzumirati sadržaj - nije lijepo, ali je istinito!
 • Razdvojite mačke i pse tijekom hranjenja kako bi opušteno mogli konzumirati obroke - također ih možete hraniti u odvojenim sobama ili hraniti mačku na povišenoj površini do koje vaš pas ne može doći.
 • Pobrinite se da vaša mačka ima dovoljno prilika za lovljenje i vrebanje pokretnih igračaka. Vaš pas vjerojatno ne želi da mačka koristi njegov rep kao igračku.

Pri upoznavanju nove mačke s postojećom mačkom ili psom najvažnija je sigurnost. Ako je vaš pas stalno razdražljiv ili agresivan u blizini mačke (ili obrnuto), razgovarajte sa svojim veterinarom i zatražite uputnicu za specijalistički pregled kod stručnjaka za ponašanje kućnih ljubimaca.