Prehrana mačke tijekom skotnosti

Skotnost je istovremeno prekrasna i vrlo naporna za vašeg ljubimca. Jedna važna stvar koju možete napraviti, kako biste budućoj mami pomogli, je da joj pružite prehrambenu potporu koja joj je potrebna.
Grey cat eating
Grey cat eating
Grey cat eating

Hranjenje vaše mačke tijekom skotnosti

Skotnost je istovremeno prekrasna i vrlo naporna za vašeg ljubimca. Jedna važna stvar koju možete napraviti, kako biste budućoj mami pomogli, je da joj pružite prehrambenu potporu koja joj je potrebna. Odabirom ispravnog plana prehrane pobrinut ćete se da njezini mačići budu u dobrom stanju, te da ona ima snage obaviti porod i njegovati svoju novorođenčad.

Hrana za odrasle mačke koju inače dajete svojoj mački je odlična za svakodnevnu prehranu, ali neće joj pružiti dodatni poticaj potreban kada je skotna. Za sretnu mamu i zdrave mačiće, odaberite formulu koja zadovoljava njezine nove potrebe.

Visokokvalitetna hrana za mačiće pružit će vašoj skotnoj mački sve potrebne hranjive tvari. Počnite je navikavati na tu hranu od parenja pa sve do par tjedana prije poroda, kako bi bila snažna i kako bi imala energije za svoje nove mačiće.

Zbog čega bih trebao davati skotnoj mački hranu za mačiće?

Skotne mačke trebaju više kalorija i proteina - hranjivih tvari koje se nalaze u visokokvalitetnoj hrani za mačiće. Prebacivanje mame na hranu za mačiće će pomoći i njezinom leglu, jer će je moći oponašati i probati nešto njezine krute hrane kako budu prestajali sisati. Za vas smo pripremili široku paletu proizvoda za različite vrste prehrane:

Ako vaša mačka ima osjetljiv želudac, odaberite formulu za osjetljive mačiće. Ako je iz zdravstvenih razloga na specifičnoj vrsti prehrane, posavjetujte se s veterinarom prije negoli joj promijenite prehranu.

Kada odabirete formulu za mačiće koju ćete davati svojoj skotnoj mački, imajte na umu što vaš ljubimac voli.

Suha hrana sadrži više kalorija po porciji od mokre. Stoga, ako vaša mačka jede samo mokru hranu, dajte joj više obroka ili veće porcije kako biste bili sigurni da dobiva dodatnu energiju koja joj je potrebna. Također možete pokušati pomiješati mokru hranu sa suhom kako bi dobila ono najbolje iz hrane.

Koliko hrane trebam davati skotnoj mački?

Pregnant cat feeding diagram

Unos hrane vaše skotne mačke će se postepeno povećavati od dana parenja pa do kraja skotnosti. Do kraja skotnosti, jest će oko 50 % više od uobičajene količine (iako nije neobično da jede čak i dvostruku količinu hrane). Srećom, hranjenje skotne mačke je relativno lako. Dok god joj dajete dovoljno hrane, u pravilu su razborite, jedu što trebaju i stanu kada su pojele dovoljno.

Budući da je mačićima tijekom ranog razvoja potrebna dodatna prehrana, počnite svojoj skotnoj mački davati formulu za mačiće od četvrtog tjedna skotnosti.

Imajte na umu što vaša mačka voli kada birate hranu za mačiće koju ćete joj davati - ako u pravilu preferira mokru hranu, upamtite da mokra hrana ima manje kalorija od suhe. Pokušajte pomiješati te dvije vrste hrane kako biste joj dali dodatnu energiju koja joj je potrebna. Uvijek se pobrinite da ima dovoljnu svježe vode kako bi ostala hidrirana - osobito ako preferira jesti suhu hranu.

Kako biste svojoj mački osigurali jednostavnu i sigurnu promjenu prehrane, uvedite je polako. Provedite 7-10 dana postepeno dodajući novu formulu u uobičajenu hranu dok ih na kraju u potpunosti ne zamijenite. Tim bi pristupom promjena prehrane skotne mačke trebala proći glatko.

Kako bi mama održala razinu energije, dajte joj mnogo manjih obroka tijekom dana. Uz puno svježe vode, pokušajte da hrana uvijek bude dostupna ako je to moguće, osobito suha hrana koju može grickati. Njezini će se mačići početi ozbiljno razvijati od devetog tjedna skotnosti, stoga bi se unos hrane trebao početi povećavati od tog trenutka pa sve do trenutka kada prestane dojiti.

Možda ćete uočiti da se tjelesna težina vaše mačke povećava kada počne više jesti. Dio toga će biti zbog masnog tkiva koje nastaje i koje će joj pomoći da nahrani svoje mačiće tijekom dojenja. Taj je porast težine u potpunosti normalan i trebala bi izgubiti višak kilograma tijekom dojenja u razdoblju od 3 do 4 tjedna.

Nemojte se brinuti ako mama izgubi apetit pred kraj skotnosti. To je uobičajen znak koji vam može ukazati da porod nije daleko. Čak i ako je malo izbirljiva po pitanju hrane, pobrinite se su joj hrana i voda uvijek dostupne u slučaju da poželi brzi zalogajčić.

Prehrana je za skotne mačke važna u svim fazama skotnosti. Stoga, ako primijetite da njezin apetit opada ili da počinje gubiti na težini, kontaktirajte svog veterinara za dodatne savjete.

Koliko bih hrane trebao davati mački dok doji?

Ako smatrate da će majčino mlijeko mačićima predstavljati jedini izvor hrane prvih osam tjedana, tada je iznimno važno da mačka zadrži prehranu visoke kvalitete dok doji, kao i da dobiva ispravnu prehranu dok je skotna. Kako bi tijekom ovog razdoblja ostala snažna, možda će jesti i do četiri puta više hrane u odnosu na razdoblje prije skotnosti.

Kako biste joj pomogli da mačići budu zdravi i sretni, dajte mami formulu za mačiće dok oni ne prestanu sisati. Više kalorija i dodane hranjive tvari pomoći će joj da zadrži visoku razinu energije, a točno joj to treba kada se brine za nestašno leglo mačića!

Dok doji, neka porcije hrane ostanu jednake veličine, ali povećajte veličinu dnevnih obroka. Možete povećati unos tekućine tako što joj dodate malo vode u hranu (bilo mokru ili suhu) - to bi također moglo pomoći mačićima da se zainteresiraju za krutu hranu, budući da je lakše jesti kada je hrana mokra.

Majčina proizvodnja mlijeka će se postepeno zaustaviti otprilike 6-8 tjedana nakon poroda. Kada do toga dođe, možete joj početi postepeno smanjivati unos hrane dok se ne vrati na uobičajene porcije koje je jela prije skotnosti. Slično kao na početku skotnosti, postepeno i polako joj uvedite hranu za odrasle mačke tijekom razdoblja od 7-10 dana.

Ako želite saznati više o gubitku ili porastu tjelesne težine vaše mačke, više informacija možete dobiti pamoću našeg Alata za procjenu tjelesnog stanja [POVEZNICA]. Vaš će vam veterinar također moći dati dodatne savjete o prehrani vaše mačke nakon skotnosti.

Bowl of PurinaOne chicken kitten food
Pregnant cat food

PURINA brendovi za skotne i mačke koje doje

Nekoliko PURINA marki nudi visokoenergetsku prehranu za mačiće prikladnu za hranjenje tijekom skotnosti i dojenja. Doznajte više o PURINA® hrani za mačke na Odgovarajuća hrana za vašu mačku