Prehrana odrasle mačke

Kada vaša mačka napuni jednu godinu, vrijeme je da razmislite o redovitoj rutini prehrane. Kako se mijenjaju iz zaigranog mačića u odraslu mačku, važno je da imaju sve prave hranjive tvari koje su im potrebne da bi ostale sretne i zdrave.
Siamese cat eating
Siamese cat eating
Siamese cat eating

Upoznajte svoje opcije

Možda vam se čini kao da postoji veliki izbor hrane na tržištu i upitat ćete se: „Koja je najbolja hrana za mačke?“. Dobra je vijest da bez obzira na životni stil, stanje ili dob vaše mačke, postoji hrana koja je upravo za nju.

Orange cat eating
Small blue health icon

Zapravo, osim ako vas određeno zdravstveno stanje ljubimca ne prisili na korištenje suhe ili mokre hrane, izbor hrane u potpunosti ovisi o vama (i vašoj mački, naravno!)

Icon Small - Nutrition

Suha hrana

 • Suha i potpuna hrana lako se mjeri i primjenjuje, a ima i duži rok trajanja kada je pakiranje jednom otvoreno - za razliku od mokre hrane.
 • Također pomaže u održavanju zdravih zubi vaše mačke. Možete očekivati da će mačka aktivnije i duže žvakati suhu hranu.
 • Mačke vole drobiti suhu hranu i općenito im se ne sviđa ako je natopljena vodom.
orange icon

Mokra hrana

 • Nekim su mačkama miris i tekstura mokre hrane jednostavno privlačniji. Mokra hrana vrlo je jednostavna za posluživanje jer dolazi u prikladnim pakiranjima i u posudicama koje sadrže točno onoliku količinu koja je mački dovoljna za jedan obrok.
 • Vaša će mačka također pojesti veću porciju hrane odjednom i piti manje tekućine.

Neki vlasnici daju svojim mačkama mješavinu suhe i mokre hrane - neke mačke vole mokru hranu ujutro i da im se suha hrana ostavi tijekom dana kako bi mogle grickati kad god požele. Ponudite svoju mačku s obje varijante kako biste vidjeti što joj se više sviđa.

Asortiman hrane za odrasle mačke

PURINA suha i mokra hrana za mačke vodeća je u segmentu hrane za kućne ljubimce, a posebno je prilagođena različitim životnim razdobljima i stilovima života. Više informacija o asortimanu možete pronaći ovdje:

 • FELIX
 • FRISKIES
 • CAT CHOW
 • PURINA ONE
 • GOURMET
 • PRO PLAN
 • PURINA VETERINARY DIETS - MAČKE
 • Ako vaša mačka provodi većinu svog vremena u zatvorenom prostoru, možete joj dati posebnu formulu za kućne mačke koja smanjuje nastajanje kuglica dlake ili hranu s nižom kalorijskom vrijednošću jer će mačka vjerojatno manje lutati i više se debljati.
 • Ako je vaša mačka sterilizirana/kastrirana, postoji i specijalizirana hrana za sterilizirane/kastrirane mačke koja pomaže održati zdravlje mokraćnog sustava.
 • Starije mačke također trebaju malo prilagođenu prehranu, kao i skotne ženke i mačke koje su pretile ili preteške.

Ako vaša mačka ima posebne prehrambene potrebe ili ste zabrinuti za njenu prehranu, dogovorite posjet veterinaru.

Cat food in bowl

Kako hraniti mačku

Grey cat licking lips

Mačke su bića navike, tako da je najbolje za vas i vašu mačku da što prije uspostavite redovitu rutinu hranjenja hranom za odrasle mačke. Vaša mačka mora jesti malo i često - ako joj možete ponuditi nekoliko manjih obroka dnevno, super! Međutim, ako je hranite s mokrom hranom ili vam vaš način života to jednostavno ne dopušta, dva obroka dnevno sasvim su dovoljna za većinu mačaka.

Hranite mačku uvijek u isto vrijeme i na istom mirnom mjestu daleko od gužve i vreve u kući. Smjestite zdjelicu za hranjenje daleko od posude za pijesak. Odaberite površinu koja se lako može očistiti ili upotrijebite podmetač za hranjenje . Uvijek poslužujte hranu u čistoj metalnoj ili keramičkoj zdjelici. Neke mačke više vole tanjurić ili posudu s ravnim dnom - to također može usporiti brze izjelice!

Ako imate više od jedne mačke ili mačića, stavite zdjelice za hranjenje na prihvatljivoj udaljenosti kako biste izbjegli sukobe. Ako se mačke međusobno ne slažu, možda će biti potrebno potpuno odvojiti mjesta za hranjenje.

Kada se radi o hranjenju mačke, pokušajte joj posluživati mokru hranu na sobnoj temperaturi; ima privlačniji miris i lakše se probavlja. Trebate je izvaditi iz hladnjaka sat vremena prije hranjenja. Možete je nakratko staviti i u mikrovalnu pećnicu, dok ne postane topla, pri čemu pazite da nikada ne postane vruća. Mokru hranu nemojte predugo ostavljati vani jer vrlo brzo može postati ustajala. Mokru hranu koja je otvorena ne preporučuje se držati dulje od 24 sata, čak i kada je u hladnjaku.

S druge pak strane, suha hrana može se ostaviti vani tijekom dana i neće se pokvariti. Suhu hranu skladištite u suhom i čistom okruženju. Hermetički zatvorena posuda ili vrećica koja se može zatvoriti održava hranu slasnijom jer zadržava arome.

Bowl of ProPlan Optirenal cat food

Količina hrane koju trebate davati svojoj mački ovisi o pasmini, načinu života i tjelesnom stanju. Svaka mačka je različita. Najvažnije je da joj dajete dovoljno hrane kako bi održala vitko, idealno tjelesno stanje. Vodič za životni stil kućnih ljubimaca

Purple magnifying glass and cat icon

Jednostavan način da provjerite tjelesno stanje svoje mačke je da jednostavno prođete rukom oko njenih bokova i trbuha. Kod idealne težine, trebali biste vrlo lako osjetiti, ali ne i vidjeti, njena rebra s tankim pokrovom od masnog tkiva. Struk iza rebara trebao bi biti vidljiv kada se gleda odozgo prema dolje, sa znatno uvučenim trbuhom kada se gleda sa strane.

Ako smatrate da je vaša mačka debela ili pretila, obratite se veterinaru koji će vam pomoći izraditi plan prehrane i načina života kako biste je vratili na zdravu težinu.

Blue information icon

[SKOČNI PROZOR - DODAT ĆE SE U DIZAJNU] Ako niste sigurni koliko hrane trebate dati svojoj mački, provjerite upute na pakiranju ili se obratite PURINA timu.

Ako smatrate da vaša mačka treba izgubit određenu težinu, a vaš se veterinar slaže, morat ćete poduzeti korake kako biste joj pomogli ali još uvijek joj dajući sve važne hranjive tvari. Ako imate više od jedne mačke, odvojeno hranite mačku prekomjerne težine kako bi se izbjegla krađa hrane. Dijeljenjem svakodnevne količine hrane na manje češćih obroka možete pomoći kontrolirati težinu mačke, ali pratite koliko puta ste je hranili i s kojom hranom.

Nije sve u prehrani - životni stil jednako je važan za regulaciju težine mačke. Ako imate kućnu ili lijenu mačku, pokušajte uvesti igračke koje potiču trčanje i aktivnost radi sagorijevanja kalorija, npr. igračke koje simuliraju „ribolov“.

Green cat inspection icon

Ako ste zabrinuti zbog težine svoje mačke, možete razmisliti o prebacivanju na posebnu „laganu“ mačju hranu koja je formulirana s manje kalorija, tako da ne morate smanjiti stvarnu količinu hrane koju dajete mački. Jedino što se smanjuje u tim formulama jesu kalorije, tako da još uvijek dobije sve vitamine i minerale koji su joj potrebni. Provjerite neke od sljedećih laganih formula koje nudi PURINA:

Green cat and magnifying glass icon
  Alatom za procjenu tjelesnog stanja i nastavite se posebnim planom prehrane sve dok mačka ne postigne idealno tjelesno stanje i težinu.

Mačke imaju reputaciju da su prilično izbirljive u pogledu onoga što im se nalazi u zdjelici. Mnoge od njih imaju omiljene teksture i okuse i vrlo brzo okreću glavu od svega neobičnog. Ipak, izbirljivost može biti prvi znak bolesti; stoga se uvijek obratite veterinaru ako se smanji apetit vaše mačke. Postoje dodatni načini za poticanje sitničave mačke na hranjenje:

 • Odgodite početak hranjenja dok ostatak kućanstva ne pojede svoje obroke i hranite je na mirnom mjestu, daleko od kućne buke i stresa. Mijenjajte vrstu hrane (suhu i mokru) i okus.
 • Pazite da je zdjelica čista - stara hrana može odvratiti neke mačke. Pokušajte koristiti zdjelicu s ravnim dnom ili tanjurić.
 • Suha hrana upija vlagu i postaje ustajala, posebice za toplog vremena - pokušajte zamijeniti svoje zalihe ako obično jede suhu hranu.
 • Mokru hranu poslužujte na sobnoj temperaturi jer tako miriše privlačnije. Hladnu mokru hranu zagrijte u mikrovalnoj pećnici dok ne postane topla (nikako vruća) na dodir.
 • Mačke koji lutaju izvan kuće mogu uhvatiti neplaniran obrok ili dva - možda jednostavno nije gladna. To je osobito istinito u vrućim ljetnim vremenskim uvjetima.
alternate text
Grey cat eating from hand
 • Razlika između „potpune“ i „dopunske“ hrane je da potpuna hrana mački daje sve hranjive tvari koje su joj potrebne. Dopunska hrana, kao što su poslastice, grickalice ili neka hrana isključivo ribljeg ili životinjskog porijekla, nije nutritivno uravnotežena. Poslastice ili grickalice su prihvatljive u umjerenim količinama, ali malo smanjite glavni obrok kako biste izbjegli prekomjerno hranjenje! U pravilu, poslastice moraju sačinjavati maksimalno 15 % dnevnih kalorija.
 • Domaće poslastice poput svježeg mesa ili ribe trebaju se temeljito prokuhati, bez dodavanja soli, a obavezno uklonite kosti i kožu. Za posebno formulirane mačje poslastice, pročitajte upute za hranjenje koje su otisnute na pakiranju koje sadrže informacije o tome kako se poslastica daje i koliko često.
 • Ako je vaša mačka na posebnoj prehrani koju vam je preporučio veterinar, radi mršavljenja ili neke zdravstvene poteškoće, poslastice su strogo zabranjene. Pitajte veterinara što smijete i ne smijete davati mački u tom slučaju.

Unošenje tekućine jednako je važno za zdravlje vašeg ljubimca kao i hranjenje pravilnom hranom - to je pogotovo važno ako mačku hranite suhom hranom.

 • Pobrinite se da vaša mačka ima pristup čistoj i svježoj vodi u svako doba - stavite veliku, čistu zdjelicu s vodom na mjesta gdje se mačka obično voli opuštati. Nemojte stavljati zdjelicu s hranom blizu zdjelice s vodom.
 • Ako vaša mačka odbija piti, pokušajte sa širom zdjelicom. Neke mačke ne vole dodirivati rubove zdjelice s brkovima!
 • Mačkama nije potrebno mlijeko nakon odvikavanja od dojenja i nemojte koristiti mlijeko kao zamjenu za vodu. Štoviše, mačke mogu biti netolerantne na šećere u mlijeku koji im stvaraju probavne poteškoće i uzrokuju meku stolicu. Čak se i posebno formulirano „mlijeko za mačke“ s niskim udjelom laktoze treba tretirati kao hrana, a ne kao piće.
Water drop icon
Cat rolling on floor

Znamo da može biti vrlo primamljivo hraniti mačku iz ruke komadićima kuhane hrane - većini ljudi to predstavlja privrženost i pokazuje koliko volite svoju mačku. Međutim, ljudska hrana često ima visok udjel kalorija, a nedostaju bitne hranjive tvari koje sadrži hrana za mačke, tako da biste mogli narušiti ravnotežu prehrane vaše mačke ako joj dajete ostatke sa stola. Hranjenje mačke s nečim što sadrži luk ili spojeve luka također može biti vrlo štetno - bolje paziti nego kasnije žaliti.

Ako je vaš veterinar suglasan s tim da vaš ljubimac treba promjenu u prehrani, uvedite je postepeno kako biste izbjegli probavne tegobe, bilo da se radi o prebacivanju s mokre na suhu mačju hranu, ili između brendova.

 • Stavite malo nove hrane zajedno s trenutnom hranom i pomiješajte sve zajedno.
 • Tijekom narednog tjedna, postupno povećavajte količinu nove hrane, a smanjujte količinu stare hrane. Nekim mačkama će možda trebati i do dva tjedna za promjenu - budite strpljivi!
 • Ako trebate promijeniti prehranu svoje mačke, ali ona je trenutno bolesna, pitajte veterinara za savjet oko toga koji je najbolji način i najbolje vrijeme za napraviti promjenu.
 • Ako prelazite s mokre na suhu hranu, mački će trebati više vode tijekom cijelog dana i možda će konzumirati hranu u više od jednog navrata, umjesto da sve pojede odjednom.
 • Ako prelazite sa suhe na mokru hranu, sasvim je normalno da mačka pije malo manje nego inače i brže dovrši svoje obroke.
 • Budući da suha hrana ima više energetskog sadržaja od mokre, vaša će mačka možda trebati jesti razmjerno više mokre hrane kako bi dobila iste kalorije.
Cat food amounts diagram

PURINA brendovi za odrasle mačke

Bowl of cat food

PURINA proizvodi mnogu vodeću hrvatsku suhu i mokru hranu za mačke, od kojih je svaka rezultat najnovijih znanstvenih napredaka u kvaliteti, okusu i hranjivosti, te osmišljena kako bi pružila vama i vašem ljubimcu odličan izbor recepata i oblika za svako razdoblje i stil života. Saznajte više o PURINA® hrani za mačke.