Hranjenje mačke uravnoteženom prehranom

Kao ljubitelj mačaka, htjet ćete da vaš krzneni prijatelj ima dugačak, zdrav, sretan i aktivan život. Jedan od najboljih načina za postizanje toga je prehrana s ispravnom ravnotežom pet glavnih grupa hranjivih tvari: proteini, masti i ulja, vitamini, minerali i ugljikohidrati.
Cat behind owner's shoulder
Cat behind owner's shoulder
Cat behind owner's shoulder

Od čega se sastoji uravnotežena prehrana?

Mačke su strogi mesojedi, što znači da obavezno moraju konzumirati meso kao dio svoje prehrane i da, za razliku od pasa, nikada ne mogu biti vegetarijanci ili vegani. Mačke se oslanjaju na bjelančevine kao glavni izvor energije i trebaju im veće količine bjelančevina u prehrani nego psima. Ne samo da je meso odličan izvor bjelančevina, također sadrži tri bitne hranjive tvari bez koje mačke ne mogu živjeti: taurin (za srce i vid), arahidonske kiseline (za kožu i zdravlje dlake) i vitamin A (za dlaku i vid).

Kako bi vaša mačka bila u odličnoj tjelesnoj kondiciji, trebate joj davati ispravnu ravnotežu svih esencijalnih hranjivih tvari potrebnih u mačjoj prehrani. Kvalitetna i potpuna hrana za mačke treba biti pažljivo formulirana kako bi im pružila savršenu ravnotežu svih potrebnih hranjivih tvari, dok je istovremeno i odličnog okusa.

Iako se određena hrana može činiti kao prava poslastica za vas, dodavanjem ljudske hrane ili dodataka prehrani u nutricionistički uravnoteženu, kompletnu mačju hranu zapravo može narušiti fino-usklađenu ravnotežu prehrane vašeg ljubimca i uzrokovati probavne smetnje!

Mačići imaju osjetljivu probavu i trebaju posebnu prehranu bogatu bjelančevinama i drugim hranjivim tvarima kako bi odrasli veliki i jaki. Cjelovita formula za mačiće ima sve sastojke koji su im potrebni za zdravo odrastanje - naš vodič o hranjenju mačića sadrži sve informacije o pravilnom hranjenju vašeg malog krznenog prijatelja.

Od 12 mjeseci starosti, normalna, zdrava odrasla mačka dobije sve odgovarajuće hranjive tvari kroz uravnoteženu i potpunu prehranu koja je namijenjena odraslim mačkama. Kad dostigne pozne godine u dobi od sedam do deset, morat će promijeniti svoju hranu s hranom prilagođenom starijim mačkama koja će odgovoriti na njezine nove potrebe. Više informacija i savjeta o održavanju starije mačke sretnom i zdravom možete pronaći na našoj stranici Prehrana vaše starije mačke.

Kitten lying down
Small water icon

Voda je neophodna za sva živa bića, pa tako i za vašu mačku Iako su mačke izvorno pustinjske životinje i zbog toga su, naravno, vrlo vješte u koncentriranju urina, one također mogu imati problema s mokraćnim mjehurom i cistitisom ako ne piju dovoljno vode. Pazite da vaša mačka ima dovoljno čiste i pitke vode, iz zdjelice ili vodoskoka, tijekom cijelog dana i noći

Vjerojatno ste primijetili da vaša mačka jednostavno voli piti vodu iz neobičnih izvora kao što su slavine ili tuš kade, ali oni nikada ne bi trebali zamijeniti lako dostupan izvor svježe i čiste vode. Zdjelicu s vodom stavite malo dalje od njene zdjelice s hranom gdje god je to moguće i daleko od posude s pijeskom. Ako primijetite da je vaša mačka iznenada počela piti vodu na neobičnim mjestima, to može značiti da boluje od zdravstvenih problema koji uzrokuju prekomjernu žeđ. U tom se slučaju odmah obratite svojem veterinaru.

Mačke koriste bjelančevine, izgrađene od aminokiselina, kao glavni izvor energije. Budući da ne mogu stvoriti ove osnovne kemijske građevne blokove u vlastitim tijelima, oslanjaju se na određene esencijalne aminokiseline u svojoj prehrani. Bjelančevine koje su sastavni dio potpune i uravnotežene mačje hrane, kao što su meso i riba, trebaju sadržavati sve esencijalne aminokiseline potrebne vašoj mački da formira i održava zdrave mišiće, kožu i krzno, kao i aminokiseline koje su ključni dio njenog imunološkog sustava. Ako vaša mačka ne dobiva dovoljno bjelančevina, može imati usporen rast, slabu mišićnu masu, loše stanje dlake i povećan rizik od infekcija zbog slabog imunološkog sustava.

Small purple cat icon

Masnoće, izgrađene od manjih jedinica zvanih masne kiseline, daju „gorivo“ koje je zaslužno za aktivnost mačke, kao i izolaciju i zaštitu za njene unutarnje organe. Esencijalne masne kiseline, kao što su omega-3 i omega-6, od vitalnog su značaja za održavanje kože i dlake zdravima i važan su dio prehrane vaše mačke. Bez njih bi vaša mačka mogla imati narušeno zdravstveno stanje kože i krzna.

Potpuna i uravnotežena mačja hrana mora sadržavati sve esencijalne masne kiseline koje vaša mačka treba.

Potpuna i uravnotežena mačja hrana mora sadržavati sve esencijalne masne kiseline koje vaša mačka treba.

Small orange nutrition icon

Iako ugljikohidrati (škrob i vlakna) nisu bitan dio mačje prehrane, ipak predstavljaju lako dostupan izvor energije. Prebiotici (topiva vlakna) također pomažu u održavanju zdravlja crijeva promicanjem dobrih bakterija, a netopiva vlakna potiču normalan rad crijeva i dobru kvalitetu stolice.

Small purple nutrition icon

Minerali, poput kalcija i fosfora, neophodni su za jake i zdrave zube i kosti, tako da prehrana vaša mačke treba sadržavati pravilne količine i ravnotežu svih minerala, pogotovo ako je skotna ili tek raste!

Natrij, klorid, magnezij i kalij, kao i cink, bakar i željezo također su važni minerali u prehrani mačaka. Cjelovita i kvalitetna mačja hrana osigurat će pravilnu ravnotežu minerala. Ravnoteža je vrlo važna - previše jednog minerala može dovesti do nedostatka drugog

Cat breeds icon

Vitamini su mačkama potrebni u malim količinama, većinom za poticanje rasta, normalnog vida, zdrave kože i krzna, zacjeljivanje rana i zdravog živčanog sustava. Dio su metabolizma masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata, a vitamini C i E također su važni kao antioksidansi. Vitamini topljivi u masnoći (A, D, E i K) pohranjuju se u masnom tkivu vaše mačke, a vitamini topljivi u vodi (B kompleks i C) se ne zadržavaju u tijelu, već izbacuju kroz mokraću.

Trebaju li mačke mlijeko?

Orange cat food icon

Kako poslužiti vlažnu ili „mokru“ hranu?

Vlažna ili „mokra“ hrana najčešće se kupuje u konzervama, aluminijskim posudicama ili vrećicama. Ova se vrsta hrane uvijek treba konzumirati na sobnoj temperaturi kako bi vaša mačka najviše uživala u njenoj teksturi i mirisu. Nakon otvaranja, prekrijte preostalu hranu i pohranite je u hladnjaku na najviše 24 sata - i ne zaboravite, hrana mora biti sobne temperature tijekom sljedećeg obroka, stoga je na vrijeme izvadite iz hladnjaka. Mokra hrana ne smije biti ostavljena na otvorenom duže od sat vremena jer će postati neukusna i može privući bakterije, a s njima i probavne tegobe.

Small purple nutrition icon

Kako poslužiti potpunu suhu hranu?

Suha hrana vrlo je popularna alternativa mokroj hrani. Njeni komadići sadrže pravu ravnotežu hranjivih tvari i imaju hrskavu teksturu koja pomaže u održavanju zdravih zubi. Također ima veću količinu hranjivih tvari od mokre hrane pa su dovoljni obroci manje veličine.

Bilo da ste se odlučili za hranjenje mokrom ili suhom hranom, pročitajte deklaraciju kako biste provjerili radi li se o „potpunoj“ hrani ili „dopunskoj“, jer se lako može dogoditi da kupite poslasticu umjesto uravnoteženog obroka! Unatoč svom izgledu, suha mačja hrana i suha pseća hrana nisu iste. Prehrambene potrebe pasa i mačaka prilično su različite, stoga pseća hrana nije prikladna za mačke niti je mačja hrana prikladna za pse.

Kako promijeniti hranu na koju je mačka navikla?

Small orange nutrition icon

Ako ste se odlučili promijeniti vrstu ili brend hrane za mačke, novu namirnicu uvodite postupno tijekom razdoblja od sedam do deset dana. Mačkama je najbolje staviti dvije zdjelice, jednu sa starom hranom i jednu s novom, tako će vaša mačka imati priliku postupno se privikavati na novu hranu. Iznenadno prebacivanje može dovesti do probavnih tegoba, osobito ako je vaša mačka navikla samo na jednu vrstu hrane.

Više informacija i savjeta o pažljivoj promjeni mačje hrane možete pronaći u članku Prehrana vaše odrasle mačke .

Mogu li mački davati domaću prehranu ili domaću mačju hranu?

Small purple nutrition icon

Pripremanje posebnog domaćeg obroka za mačku može zvučati kao nevjerojatan znak pažnje, ali to se nažalost ne preporučuje. Teško je ostvariti uravnoteženu mačju prehranu s pomoću kuhane ili sirove hrane jer neki sastojci imaju vrlo visoke ili niske količine određenih hranjivih tvari što može dovesti do ozbiljne neravnoteže. Čak i ako dajete mački potpunu hranu, budite vrlo oprezni kod dodavanja značajnih količina dodatnih sastojaka. Ako ste ozbiljni oko domaće pripreme mačje hrane, obratite se nutricionistu za kućne ljubimce koji će osmisliti poseban plan prehrane kako bi vaša mačka dobila pravu količinu i uravnotežene hranjive tvari.

Sirovo meso može sadržavati parazite i bakterije, kao što je Salmonella, koji mogu zaraziti vašu mačku pa, kao njen vlasnik, morate obratiti posebnu pažnju na održavanje higijene ako se odlučite za hranjenje sirovom hranom. Također budite vrlo oprezni s kostima jer se mogu odlomiti, pa čak i zaglaviti u crijevima mačke.

Trebaju li mačkama dodaci prehrani?

Cat's weight icon

Zdrava mačka koja ima potpunu i uravnoteženu prehranu ne treba nikakve dodatke. Zapravo bi takvi dodaci mogli narušiti ravnotežu njene prehrane i uzrokovati probleme.

Međutim, neke mačke imaju posebne prehrambene potrebe (npr. zbog poticanja rasta, određenih zdravstvenih poteškoća ili skotnosti) i za njih su dostupne razne vrste hrane formulirane u skladu s njihovim specifičnim potrebama. Ako niste sigurni koju hranu odabrati, obratite se svojem veterinaru.

Koliko hrane treba davati mački?

Orange cat food icon

Količina hrane koju trebate davati svojoj mački ovisi o pasmini, načinu života i tjelesnom stanju. Uvijek pročitajte upute za hranjenje koje su otisnute na pakiranju, ali imajte na umu da su to samo približne smjernice. Stvarna će se količina razlikovati od mačke do mačke, ovisno o čimbenicima kao što su veličina ili razina aktivnosti. Redovito pratite ocjene tjelesnog stanja svoje mačke s pomoću našeg alata i koristite dobivene vrijednosti kako biste prilagodili količinu hrane koju dajete mački.

PURINA u svojoj ponudi ima nekoliko različitih formula koje možete isprobati:

  • FELIX
  • FRISKIES
  • CAT CHOW
  • PURINA ONE
  • GOURMET
  • PRO PLAN
White fluffy cat