Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Pas stoji s vlasnikom u šumi

Kako odabrati psa za sebe - vodič i savjeti

10 min čitanja
Pro Plan logo
Sponzorirao Pro Plan

Nabaviti psa jedna je od najuzbudljivijih odluka koje ćete ikada donijeti – i jedna od najvećih! Kao i sve važne odluke, pisanje domaće zadaće prije nego što uzmete novo štene osigurat ćete da odaberete pravog psa za sebe i svoj životni stil.

Važno je dobro razmisliti kojeg psa želite prije nego što ga uzmete kući. Vrlo lako vas mogu zavoljeti velike smeđe oči šteneta ili pahuljasta lopta energije, ali zapamtite da je pas dugotrajna veza, pa je za vas i vašeg ljubimca najbolje da ste kompatibilni. Vaš će pas još dugo biti dio vašeg života, stoga je važno istražiti unaprijed kako biste znali što očekivati.

Nabavka psa: ključna razmatranja

Pas bi trebao odgovarati ne samo vašem životnom stilu, već i vašoj okolini. Na primjer, ako živite u manjem domu s malo vanjskog prostora, možda bi vam više odgovarao mali pas.

S više od 200 pasmina pasa koje možete izabrati, sigurno ćete pronaći savršenu kombinaciju. Upotrijebite naš alat za odabir pasmina pasa za više informacija o tome što možete očekivati od različitih pasmina, tako da možete odabrati savršeno štene za sebe i svoju obitelj.

Kao i pasmina, dob je još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir kada kupujete psa. Budući da štenci zahtijevaju puno rada da bi se trenirali, možda biste se trebali zapitati "bi li mi bilo bolje da udomim odraslog psa?" ako nemate dovoljno vremena posvetiti se držanju bezobraznog psića!

Odabir psa: najčešća pitanja

Pedigre, križanac ili mješanac?

Jeste li znali da samo u Velikoj Britaniji postoji više od 200 pasmina pasa? Ako tome pridodate sve te ljupke križance i mješance, možete birati između stotina drugih vrsta. Kao prvi vlasnik psa, možda biste prvo trebali razmisliti o tome želite li psa s pedigreom, križanca ili mješanca.

Prednost odabira psa s pedigreom (također poznatog kao čista pasmina) je u tome što imate određenu dozu predvidljivosti. Možete biti prilično sigurni da će vaš četveronožni prijatelj biti određene veličine, s određenom dužinom dlake i teksturom, karakterom, razinom energije, a također ćete imati malo upozorenja o nekim potencijalnim zdravstvenim problemima koji mogu utjecati na određene pasmine.

Postoji i određena količina predvidljivosti kod križanaca. Križanci imaju roditelje iz dviju različitih čistih pasmina, ali može biti teže biti siguran koja će pasmina, ako i koja, odrediti izgled i osobnost vašeg psa.

Na primjer, križanac Border Collie-Labrador može biti ležeran, pun energije, ili ni jedno ni drugo!

Zabava zapravo počinje s mješancima (inače poznatim kao mješanci). Potječu uglavnom bez pedigrea, a iako se u njima ponekad mogu vidjeti naziranja prepoznatljivih pasmina, često se sve svodi na nagađanje. Jedna od mnogih dobrih stvari kod mješanaca je ta da često mogu biti zdraviji, budući da obično imaju veći genski fond, što znači da su nasljedni problemi manji problem.

Za više informacija o tome koja vam pasmina najbolje odgovara, isprobajte naš alat za odabir pasmina.

 

"Ne zovu ih uzalud 'šteneće oči' - postoji nešto u štencima što ih čini apsolutno neodoljivima!"

 

Štene ili odrasla osoba?

Ne zovu ih uzalud 'šteneće oči' – postoji nešto u štencima što ih čini apsolutno neodoljivima! Možda su slatki kao gumb, ali to ne znači automatski da je psić pravi izbor za vas i vaš dom.

Ako razmišljate o nabavi šteneta, vidjet ćete da su oni prirodno znatiželjni i željni učenja, pa je potrebno imati vremena za njihovo treniranje. Uz svoju ljubav, brigu i obuku možete njihovo entuzijastično prazno platno pretvoriti u remek-djelo! Trening je sjajna zabava, ali naporan posao - morat ćete ih naučiti svemu, od treninga odlaska na WC do hodanja na uzici. Ako imate vremena i strpljenja, smatrat ćete da će vam se njihova transformacija jako isplatiti, a sav trud koji uložite pomoći će u izgradnji sjajne veze između vas i vašeg psića.

Druga je mogućnost ponovno udomiti "tinejdžerskog" ili odraslog psa. Ako prvi put imate psa, možda ćete smatrati da bi stariji pas bolje odgovarao vašem životnom stilu.

Većina odraslih pasa doći će k vama s određenom obukom i socijalizacijom. Međutim, to ne znači da je posao obavljen – imat ćete još puno posla i nema razloga zašto ne biste mogli izgraditi vezu koja je jednako jaka kao s bilo kojim drugim psićem.

Stara izreka "starog psa ne možete naučiti novim trikovima" nije istinita jer svaki pas može nastaviti učiti i prilagođavati se tijekom svog života.

Nažalost, neki odrasli psi koje želite ponovno udomiti nisu uvijek bili blagoslovljeni prijašnjim domom punim ljubavi, pa vam mogu doći s malo "emocionalne prtljage". Ovi psi trebaju dodatnu ljubav, vrijeme i strpljenje, ali ono što im date bit će velika nagrada i za vas i za vašeg psa, a rezultirat će prijateljstvom za cijeli život. Zajednički rad na obuci stvarno će pomoći u izgradnji vaše posebne veze i porastu povjerenja između vas dvoje. Osoblje i volonteri u renomiranim centrima za ponovno udomljavanje moći će vam dati savjete o odabiru pravog psa kako biste pronašli svog savršenog partnera.

Pas ili kuja?

Još jedna stvar o kojoj morate razmišljati kada nabavljate psa je želite li mužjaka ili ženku. Mišljenja se jako razlikuju, a na kraju se odluka zapravo svodi na osobne preferencije.

Neki vlasnici kažu da je kuje lakše dresirati i da su sklonije ljubavi, dok drugi tvrde da su ženke neovisnije i povučenije. Za mužjake se često kaže da su asertivniji, ali kastracija može malo olakšati rukovanje s njima ako počnu previše hrabro i pretjerano samopouzdano (iako to varira s dobi sterilizacije i od jednog psa do drugog).

Nema jednostavnog odgovora i morat ćete zapamtiti da će se velik dio karaktera i ponašanja vašeg psa jednostavno svesti na individualnu osobnost i količinu vremena koju posvetite treniranju i druženju s njim.

Nekastriranih pasa oba spola ponekad zna biti malo. Mužjaci mogu odlutati u potrazi za ženkama, a nesteriliziranim kujama može biti teško upravljati tijekom njihove sezone i ponekad mogu patiti od fantomske trudnoće. Ako se želite razmnožavati, ovo su prepreke koje možete savladati. S druge strane, neplanirane trudnoće mogu uzrokovati nepotrebne probleme za vas i vašeg psa, kao što su komplikacije tijekom okota i pronalaženja doma za štence. Troškovi sterilizacije ženke veći su od troškova kastracije mužjaka, a još veći ako je već trudna.

Za više informacija o tome kako kastracija utječe na mužjake i ženke, pogledajte našu stranicu s često postavljanim pitanjima o kastraciji.

Što tražiti pri odabiru šteneta?

Do šestog tjedna starosti vaše bi se štene trebalo zanimati za vas i okolinu, željeti njušiti vaše ruke i istraživati svijet oko sebe. Trebali bi biti razigrani i gotovo sigurno spremati nestašluke! Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost:

  • Imajte na umu da najmanji štenci u leglu mogu imati zdravstvenih problema te da će nervoznim, povučenim ili pretjerano razdražljivim štencima možda trebati više treninga i socijalizacije.
  • Vaše štene bi trebalo biti debeljuškasto, ali ne i debelo, i bez ikakvih kvržica ili izbočina.
  • Savršeno štene također treba imati čiste i svijetle oči, čiste uši i čistu zadnjicu.
  • Dlaka bi trebala biti mekana i čista, bez ćelavih ili bolnih mrlja i štene se ne bi smjelo češati.
  • Stavite svoje potencijalno štene na pod. Trebali bi se odmah zainteresirati za svoju okolinu. Pljesnite rukama ili visoko zacvilite i primijetite kako reagiraju.
  • Gluhoća može biti problem kod nekih pasmina, kao što su dalmatinci i druge bijele pasmine, stoga provjerite reagira li vaše štene kada je izloženo očitim iznenadnim zvukovima.

Kada preuzeti novo štene?

Kao opće pravilo, trebali biste planirati pokupiti svoje štene od otprilike osam tjedana starosti (ili malo kasnije za određene pasmine). Ranije ponovno udomljavanje se ne preporučuje i to može biti znak da uzgajivač ne slijedi visoke standarde uzgoja. Vrijedno je napomenuti da neke police osiguranja ne pokrivaju pse koji napuste uzgajivač prije osam tjedana starosti.

Ponekad će vas uzgajivač zamoliti da pričekate do 12 tjedana kako biste preuzeli svoje štene. Ako je to slučaj, provjerite hoće li to biti zaposleno kućanstvo u kojem se vaše novo štene može dobro socijalizirati tijekom tih najvažnijih tjedana.

Vrijeme kada svoje štene odvedete kući također će utjecati na to koja će cjepiva primiti – stoga provjerite s uzgajivačem koji bi trebao dostaviti dokumentaciju o cijepljenju (zajedno s cijepljenjem protiv crva i drugim tretmanima).

Ako se nakon odabira šteneta od vas traži da ih preuzmete mnogo kasnije od uobičajenog razdoblja od 8-12 tjedana, možda postoji razlog zašto ih je uzgajivač zadržao – pa pitajte zašto.

Na kraju, provjerite jeste li upoznati s hranom kojom je vaše štene hranjeno i s režimom hranjenja uzgajivača. Pomaže vašem štenetu da se prilagodi ako to možete nastaviti kod kuće, barem u početku.

Organizacije za uzgoj ili ponovno udomljavanje?

Ako vam je srce štene s pedigreom ili križanim pasminom, najbolje je pronaći renomiranog uzgajivača. Obratite se Kennel Clubu ili tajniku pasminskog kluba koji možda ima popis dostupnih legla ili bi vas trebao moći povezati s uzgajivačima u vašem području. Pokušajte odabrati uzgajivača koji je dio programa sigurnih uzgajivača Kennel Cluba.

Može biti nevjerojatno ispunjavajuće usvojiti psa iz skloništa za životinje i ponuditi mu drugu šansu u životu. Mnogo je pasa koji čekaju dom pun ljubavi zauvijek. Svaki pas ima svoju priču i mnogi su izgubili svoj prvi dom ne svojom krivnjom, a voljeli bi postati dio vašeg.

Renomirani centri bit će vrlo oprezni pri spajanju pravih ljudi s pravim psima - oni sigurno ne žele da ih ponovno odbiju niti žele da uzmete psa koji vam ne odgovara. Osoblje pažljivo procjenjuje pse koje prima i posvetit će vrijeme upoznavanju vas, vaše obitelji i vašeg životnog stila prije nego što vam spoje bilo kojeg od svojih pasa. Također će vam rado dati savjet i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Nije iznenađujuće da ima više odraslih pasa koji traže nove domove nego štenaca, a kada ima mladunaca koji traže udomljavanje, često ih brzo ugrabe. Ako ste odlučni spasiti štene, možda ćete morati odvojiti vrijeme i kontaktirati nekoliko skloništa i centara za spašavanje ili ćete morati putovati dalje kako biste pronašli ono koje vam najviše odgovara. Neke od većih organizacija koje možete kontaktirati uključuju Dogs Trust, The Blue Cross, Battersea Dogs Home, RSPCA, Scottish SPCA ili Dublin SPCA.

Bez obzira kupujete li od uzgajivača ili ponovno udomljavate psa spasioca, možete se veseliti ispunjenoj budućnosti pustolovine sa svojim novim prijateljem!