Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Balineška mačka

Balineška mačka

Balineška mačka je prekrasna, elegantna mačka srednje veličine s istim dugim vitkim linijama kao i sijamka. Tijelo je vitko i graciozno, a glava ima ravni profil s velikim ušima koje mogu imati čuperke. Ima finu, svilenkastu lepršavu dlaku koja može biti dugačka od jednog do nekoliko centimetara i prianja uz tijelo. Rep je dug i prekriven mnogo dužom dlakom. Balineška mačka nema vunastu poddlaku pa je službeno klasificirana kao 'poludugodlaka'. Oči su jarkoplave i istočnjačkog oblika i položaja. Dlaka ima iste boje točkova (uši, lice, noge, stopala i rep) i masku kao kod sijamaca. U SAD-u mačke balijskog tipa s dodatnim oznakama uz one koje su prihvaćene za balijske mačke poznate su kao javanske.

Ono što treba znati
  • Vrlo aktivna i znatiželjna mačka
  • Društvena i ovisna mačka
  • Vrlo pričljiva mačka
  • Vitka i elegantna pasmina mačke
  • Zahtijeva njegu jednom tjedno
  • Hipoalergenska pasmina
  • Može zahtijevati upoznavanje prije života s djecom

Osobnost

Temperament pasmine balijske mačke sličan je sijamskom, ali neki vlasnici smatraju da je balijska mačka nešto tiša. Međutim, vjerojatno je da će balijska mačka i dalje biti ekstrovertirana i zahtijevati pažnju svojih ljudskih prijatelja. Balijske mačke su izrazito glasne i gotovo da se čini da razgovaraju sa svojim vlasnicima. Moraju biti dio obitelji i njihova potreba za pažnjom znači da vole ljudsko društvo i odgovaraju nekome tko nije vani cijeli dan.

Podrijetlo

Zemlja podrijetla: Amerika

Balineška mačka je u osnovi dugodlaka sijamka. Prvi put primijećeni početkom 20. stoljeća, uzgajivači su prvo davali svoje dugodlake mačiće. Nakon Drugog svjetskog rata pasmina je razvijena i izvorno nazvana 'Longhaired Siamese', a preimenovana je u 'Balinezer', zbog sličnosti mačaka s elegantnim dalekoistočnim hramskim plesačicama. Godine 1961. balijska mačka je priznata u Americi, ali je tek sredinom 1970-ih pasmina balijske mačke uvezena u Europu.