Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka je veća od prosječne mačke. To je elegantna pasmina s poludugom dlakom (ljeti je nešto kraća). Tijelo je dugo, mišićavo i snažno građeno sa čvrstom strukturom kostiju. Ima duge noge i čupav rep. Glava je duga i trokutasta s ravnim profilom i visoko postavljenim ušima s čupavim vrhom. Glatka sjajna dlaka prekriva vunastu poddlaku koja je vodoodbojna. Mačka u punom kaputu ima ruf, prednji dio majice i gaćice, pa čak i čuperke dlake između prstiju. Norveška šumska mačka može biti bilo koje boje osim čokoladne, lila ili šare sijamske mačke i može imati bilo koju količinu bijelih oznaka na šapama, prsima, trbuhu ili licu. Oči mogu biti bilo koje boje.

Ono što treba znati
  • Vrlo aktivna i znatiželjna mačka
  • Društvena i ovisna mačka
  • Tiha mačka
  • Veća zdepasta pasmina mačaka
  • Zahtijeva njegu svaki dan
  • Nehipoalergenska pasmina
  • Vanjska mačka
  • Može zahtijevati upoznavanje prije života s djecom

Osobnost

Norveške šumske mačke vole ljude i uživaju u ljudskom društvu. Ponekad mogu biti vrlo zahtjevni za ljubav. U drugim slučajevima izgledaju prilično neovisno. Navikli su na život na otvorenom i dobro su prilagođeni lutanju i lovu vani, a kažu da su izvrsni penjači. Oni mogu biti vrlo vrijedno društvo jer su izuzetno prijateljski raspoloženi i razigrani. Pasmina se sporo razvija i ne može biti zrela do četvrte godine starosti.

Podrijetlo

Zemlja podrijetla: Skandinavija

Norveška šumska mačka je pasmina za koju se vjeruje da potječe od kratkodlakih mačaka koje su Vikinzi donijeli iz Velike Britanije i dugodlakih mačaka koje su križari donijeli u Skandinaviju, a koje su se zatim parile s lokalnim domaćim i divljim mačkama. Podrijetlo pasmine na hladnom sjeveru Skandinavije značilo je da je dobro prilagođena hladnim zimama te da je čvrsta i izdržljiva. Najbolja prilagodba klimi je dupli kaput koji štiti od vjetra i snijega i brzo se suši. Pasmina je prvi put priznata u Norveškoj 1930. godine, a prvi put se pojavila na mačjim izložbama 1938. godine. Norveške šumske mačke izvezene su iz Norveške tek 1970-ih.