Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Orijentalna dugodlaka mačka

Orijentalna dugodlaka mačka

Orijentalne dugodlake mačke imaju dugo, gipko i elegantno tijelo u sijamskom stilu s trokutastom glavom i ušima u obliku klina. Dlaka je duga i svilenkasta, ali za razliku od perzijske mačke, nema vunaste poddlake i dlaka leži ravno uz tijelo pa je službeno klasificirana kao poludugodlaka. Rep tvori veličanstvenu perjanicu. Raspon mogućih boja dlake uključuje sve od jednobojnih do dimljenih, tippiranih ili tabby tipova. Sve orijentalne dugodlake mačke imaju zelene oči u obliku badema, osim bjeloočnica, koje mogu imati zelene ili plave oči, ili biti neparnih očiju (dva oka različite boje).

Ono što treba znati
  • Vrlo aktivna i znatiželjna mačka
  • Društvena i ovisna mačka
  • Vrlo pričljiva mačka
  • Vitka i elegantna pasmina mačke
  • Zahtijeva njegu svaki dan
  • Nehipoalergenska pasmina
  • Može zahtijevati upoznavanje prije života s djecom

Osobnost

Kao i sve mačke orijentalnog tipa, ove su mačke živahne i druželjubive. Ova pasmina je 'u sve' i uvijek želi znati što se događa. Orijentalne dugodlake mačke su vrlo pričljive mačke kojima se lako može dosađivati i potrebno im je puno pažnje za zabavu i igru. Ove mačke žude za društvom, što je nešto što treba uzeti u obzir ako ste vani veći dio dana - dvoje partnera iz legla moglo bi im pružiti društvo.

Podrijetlo

Zemlja podrijetla: Engleska

Druga imena: Strana dugodlaka, angora, madarin, britanska angora

Orijentalne dugodlake mačke izvorno su uvezene iz Ankare u Turskoj u 19. stoljeću i bile su prve dugodlake mačke koje su donesene u Zapadnu Europu. Pasmina je nestala kada je početkom 1900-ih stigao perzijski pas s potpunijom dlakom. Modernu orijentalnu dugodlaku mačku genetski su ponovno stvorili uzgajivači u Ujedinjenom Kraljevstvu križanjem s abesinskim mačkama (za gen za dugodlaku) i sijamskim mačkama (za tip tijela). Nekoliko izvornih mačaka odvedeno je u SAD gdje su uzgojene i sada su klasificirane kao turske angore. Orijentalna dugodlaka pasmina mačaka prije je bila poznata kao britanska angora prije nego što su je 2002. preimenovali britanski ljubitelji mačaka kako bi se izbjegla zabuna s turskom angorom. U Europi jednobojna orijentalna dugodlaka mačka poznata je kao javanska.