Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Orijentalna kratkodlaka mačka

Orijentalna kratkodlaka mačka

Orijentalne mačke srednje su veličine, ali se osjećaju teže nego što izgledaju. Tijelo je slično sijamskom; dug, tanak, dugačak rep poput biča s dugim, vitkim nogama. Glava je trokutastog klinastog oblika, ravnog profila, s velikim široko postavljenim ušima. Dlaka orijentalne mačke je vrlo kratka i pripijena. Tekstura je fina i sjajna. Orijentalne kratkodlake mačke dolaze u velikom izboru boja i uzoraka.

Ono što treba znati
  • Vrlo aktivna i znatiželjna mačka
  • Društvena i ovisna mačka
  • Vrlo pričljiva mačka
  • Vitka i elegantna pasmina mačke
  • Zahtijeva njegu jednom tjedno
  • Nehipoalergenska pasmina
  • Može zahtijevati upoznavanje prije života s djecom

Osobnost

Poput sijamke, orijentalna mačka je inteligentna, znatiželjna mačka koja daje do znanja svoju prisutnost. Vole razgovarati sa svojim ljudskim suputnicima i očekuju odgovor. Žele biti dio obitelji i uživati u igrama poput dovlačenja loptice od zgužvanog papira. Orijentalne mačke vole da ih se zabavlja i ne vole biti same, pa ako ste cijeli dan vani na poslu, nabavite drugu orijentalnu mačku vjerojatno je dobra ideja.

Podrijetlo

Zemlja podrijetla: Amerika/Britanija

Orijentalna mačka je zapravo sijamka s različitom bojom dlake i zelenim očima (osim u slučaju Strane bijele koja ima plave oči). Oblik i temperament potpuno su isti kao sijamci. Orijentalna pasmina mačaka nastala je križanjem sijamskih mačaka s drugim pasminama kako bi se dobile različite boje. Crna "sijamka" je postojala dugo vremena, ali tek 1950-ih su učinjeni ozbiljni napori da se uzgoje različite boje, a crna forma je poznata kao crna orijentalna mačka. Sljedeća orijentalna pasmina koja se razvila bila je Havana, čokoladna boja 'Sijamka' (ne treba je brkati s Havana Brown koja je zasebna američka pasmina). Selektivni uzgoj je od tada proizveo mnogo više boja i uzoraka dlake.