Your Pet, Our Passion.
Perzijska mačka (dugodlaka)

Perzijska mačka (dugodlaka)

Perzijska dugodlaka mačka je srednje velika zdepasta pasmina s masivnom glavom proporcionalnom tijelu. Glava je okrugla i široka s malim široko postavljenim ušima i kratkim otvorenim licem. Oči su velike i okrugle blistave boje. Noge su kratke, debele i snažne s velikim okruglim šapama i čupavim prstima. Rep je kratak i čupav. Dlaka je duga, gusta i bujna s gustom, mekom poddlakom. Perzijanac dolazi u velikom izboru uzoraka i boja.

Ono što treba znati
  • Prijateljski nastrojena, ali neovisna mačka
  • Tiha mačka
  • Veća zdepasta pasmina mačaka
  • Zahtijeva njegu svaki dan
  • Nehipoalergenska pasmina
  • Može zahtijevati upoznavanje prije života s djecom

Osobnost

Perzijske dugodlake mačke su mirne i privržene. Oni su nježni i nisu toliko aktivni kao neke kratkodlake pasmine. Općenito govoreći, ne smeta im da žive sami i sasvim su zadovoljni biti jedina mačka. Prilično su zadovoljni što mirno sjede i izgledaju lijepo.

Podrijetlo

Zemlja podrijetla : Turska i Perzija

Prvi dokumentirani preci perzijske mačke uvezeni su u 17. stoljeću iz Perzije u Italiju i iz Angore (danas Ankara), Turska u Francusku. Perzijske mačke su imale sivu dlaku dok su angorske mačke bile bijele. Potomci ovih dugodlakih mačaka konačno su stigli u Britaniju u 19. stoljeću. Ove rane perzijske mačke bile su prilično drugačije od mačaka koje danas pobjeđuju na izložbama: lica su im bila duža, uši veće i imale su veći oblik. Tijekom godina selektivni uzgoj proizveo je zdepasto tijelo i plosnato lice koje je danas poznato. Kaput nije samo dug; ima vrlo gustu poddlaku koja zahtijeva veliku predanost vlasnika u smislu njege – mačka se sama ne može držati bez dlake.

Zdravlje

Prehrana

Dotjerivanje

Najbolje pasmine mačaka za djecu