Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ruska plava mačka

Ruska plava mačka

Ruska plava mačka srednje je do velike veličine s elegantnim, gracioznim tijelom i dugim, tankim nogama. Mačka hoda kao na vrhovima prstiju. Glava je klinastog oblika s istaknutim jastučićima na brkovima i velikim ušima. Živo zelene oči su široko razmaknute i bademastog su oblika. Dlaka je dvostruka s vrlo gustom poddlakom i na dodir je fina, kratka i mekana. Po strukturi dlaka ruske plave mačke vrlo se razlikuje od bilo koje druge pasmine i najvjernija je mjera pasmine. Iako se zovu Ruska plava, crno-bijela ruska mačka se ponekad pojavljuje. U najpopularnijoj plavoj varijanti, boja dlake je jasno jednoliko plava sa srebrnastim odsjajem.

Ono što treba znati
  • Zaigrana i znatiželjna mačka
  • Prijateljski nastrojena, ali neovisna mačka
  • Tiha mačka
  • Vitka i elegantna pasmina mačke
  • Zahtijeva njegu jednom tjedno
  • Nehipoalergenska pasmina
  • Može zahtijevati upoznavanje prije života s djecom

Osobnost

Ruske plave mačke su tihe i osjetljive, ponekad sramežljive i suzdržane, ali kažu da su iznimno odane svom odabranom ljudskom biću. Mogu biti oprezni prema strancima i treba im vremena da razviju prijateljstvo s ljudima. Nakon što se smjeste u okruženje puno ljubavi, vole se igrati s igračkama i uživati u skakanju, penjanju i utrkivanju, a iznimno su okretni i lagani.

Podrijetlo

Zemlja podrijetla : Rusija

Ruska plava mačka izvorno je bila poznata kao arhanđeoska mačka jer je navodno stigla u Europu na brodovima iz ruske luke tog imena (Arkhangel'sk). Također je poznata kao španjolska mačka i malteška mačka, posebno u SAD-u gdje se potonji naziv zadržao do početka stoljeća. Međutim, postoje čvrsti dokazi koji povezuju mačku s Rusijom. Velik broj mačaka slične boje dlake nalazi se u Skandinaviji, a njihova gusta dlaka ukazuje na to da žive u sjevernoj klimi. Iako se plava smatra tipičnom bojom ove pasmine, poznati su crno-bijeli Rusi. Ove su se boje pojavile tijekom Drugog svjetskog rata kada je nekoliko preostalih ruskih plavih mačaka križano s britanskim plavim i sijamskim kako bi se održao broj.