2018-09

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Odlučili ste dočekati mačku u svom domu i to je vrlo uzbudljivo! Međutim, postoji nekoliko važnih stvari o kojima treba razmisliti. Ovaj će vam vodič pomoći da se usmjerite u pravom smjeru i odlučite što je najbolje za vas i vašeg novog mačjeg prijatelja.

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Čistokrvna mačka ili udomljena iz udruge za životinje?


Kad odaberete gdje ćete nabaviti svoju mačku, uzgajivač može pružiti razinu znanja i povijesti koju je teško dobiti iz udruge za životinje. Općenito možete biti sigurni da su došli iz dobrog okruženja i da su se dobro socijalizirali kao mali. Uzgajivač će vam također moći pružiti podatke vezane uz pasminu, kao i povijest bilo kakvih genetskih ili naslijeđenih zdravstvenih problema.

S druge strane, dobiti mačku iz udruge za životinje znači da ćete zauvijek pružiti dom mački koja je vjerojatno imala težak trenutak i dobro će reagirati na malo ljubavi i pažnje. Možda i ne znate njihovu prethodnu povijest i ne postoji jamstvo dobrog društvenog prilagođavanja njihovom novom okruženju - međutim, sve dobre udruge za životinje provest će procjenu ponašanja svojih mačaka i pokušati uskladiti potrebe mačke s njihovim potencijalnim novim okruženjem.

Uz to, većina mačića i mačaka koji su ponovo udomljeni iz udruga za životinje bit će temeljito provjerena i možda je već sterilizirana, kao i cijepljena.

Domaća mačka ili specifična pasmina?


Temperament i osobnost izuzetno su važni čimbenici pri odlučivanju s kojom vrstom mačke želite živjeti. Mnoge mačke specifične pasmine imaju nasljedne karakter i temperament. Ovo može biti dobar i koristan faktor pri donošenju odluke - ali nažalost, nije garancija! Stara rasprava o prirodi nasuprot stvarnom stanju najprikladnija je kada govorimo o mačkama. Razdoblje socijalizacije mačića, kao i obuka koju su dobili u prvoj godini života, ključni su za utjecaj na njihov temperament u odrasloj dobi. Domaće kratkodlake ili dugodlake mačke možda nemaju jak utjecaj karaktera pasmine na temperament, ali njihova je osobnost individualna kao i kod svake druge mačke i podložna je istim utjecajima treninga i okoline.

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Mačić ili mačka?


Mačići su prekrasne loptice pahuljica i nestašluka, ali također zahtijevaju puno vremena i strpljenja! Ako odlučite da svakako želite dobrodošlicu mačiću u vaš dom, budite spremni svaki dan posvetiti odgovarajuće vrijeme kako biste mu pomogli da preraste u zdravu i sretnu mačku. Većina mačića od uzgajivača i udruge za životinje barem će započeti sa treningom u svojem okruženju. Ali takva disciplina se treba nastaviti ako želite da počnu odlaziti u toalet izvan kuće, tome će se trebati naučiti i kako rastu.

Uz to, mačići će morati naučiti da korištenje zuba i kandži tijekom igre s ljudima nije najprikladniji način za interakciju. Ovaj trening zahtijeva vrijeme i strpljenje. Dobra vijest je da se mačke uglavnom brzo uče, a mačići koje učite od malih nogu također se mogu pobliže povezati sa svojim vlasnicima, posebno kućanstva s jednom mačkom.

Odrasle i zrelije mačke s druge strane već će imati dobro definirane osobnosti i temperamente - što bi moglo biti korisno kad odlučite hoće li odgovarati vrsti mačke koju tražite. Odrasle mačke također bi trebale dolaziti na školovanje i socijalizirane za interakciju s ljudima. Općenito govoreći, odrasle mačke također se prilično lako naseljavaju u svoje nove domove, posebno ako je okoliš sličan onome na što su već navikli.


Stil života


To je vjerojatno najvažniji faktor za odabir prave mačke za život. Bez obzira radite li dugo i provodite sate izvan kuće ili imate punu kuću male djece, bitno je da vaš stil života odgovara mački kojoj pružite dom. Poput ljudi, neke će mačke biti naviknute na malu djecu i uživat će u njihovom društvu, dok druge više vole miran život.

Općenito govoreći, mačke su samotne životinje i bolje im je kada žive u kućama u kojima su jedina mačka. To se posebno odnosi na to da kada mislite da dovedete novu mačku u svoj dom i već imate jednu vladajuću mačku. Nepotreban stres može biti uzrokovan i mačkama koje se moraju prilagoditi ovoj situaciji, kao i ljudima koji im moraju pomoći da se prilagode.

Ostala pitanja o kojima morate razmišljati želite li imati kućnu mačku ili onu koja slobodno luta po vani. Mačke u zatvorenom prostoru zahtijevat će više vašeg vremena i pažnje tijekom cijelog života, jer se oslanjaju na vas zbog igre, vježbanja i trebaju vašu pomoći da ispune ostala prirodna ponašanja koja mogu biti ometana njihovim nemogućnostima izlaska vani (npr. Lovom i grabežljivim ponašanjem).

Sve u svemu, donošenje odluke o tome da u svoju obitelj dovedete krznatu mačaku, ogroman je korak i vrlo uzbudljica odluka. Međutim, sada je vrijeme da razmislite o svim različitim elementima svog doma i stila života kako biste bili sigurni da ste odabrali mačku koja je prikladna za vas.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB