2018-09

Ima li moja mačka alergiju na hranu?

Alergije na hranu su rijetke kod mačaka. Obično je uključena reakcija na jedan sastojak iz bjelančevina u određenoj hrani koja aktivira alergijski upalni odgovor. Nemojte se dati zbuniti s uobičajenom „netolerancijom na hranu“, koja je manji problem i uzrokuje potpuno drugačiji fiziološki proces.

Tipični simptomi alergija na hranu uključuju:

  •  Probleme s kožom - svrbež i crvenilo, mjesta na kojima otpada dlaka ili stvarnim oštećenjima kože
  •  Ponavljajuće infekcije uha
  •  Povećane kugle dlake
  •  Gastrointestinalni problemi, uključujući povraćanje i mekanu stolicu
  •  U rijetkim slučajevima respiratorni problemi

Ako sumnjate da vaša mačka ima alergije na hranu, posavjetujte se s veterinarom. Nikada ne pokušavajte sami mijenjati prehranu, jer može doći do prehrambenih problema - ili bi vaša mačka mogla imati još jedan problem koji zahtijeva drugačiji tretman.

Dijagnosticiranje alergije na hranu

Dijagnosticiranje alergije na hranu


Najučinkovitija metoda testiranja na alergije na hranu za mačke  je isključivanje programa prehrane. Počnite hraniti mačku s posebnom hidroliziranom prehranom (poput  PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox Hypoallergenic), gdje je udio bjelančevina toliko smanjen da ne može izazvati alergijsku reakciju. S druge strane, preporučuje se prehrana koja sadrži bjelančevine i ugljikohidrate koje vaša mačka nikad nije jela kako bi se dokazala netoleranciju na hranu.

Ako simptomi nestanu ili se dramatično poboljšaju na novoj prehrani, tada se alergija na hranu može pouzdano dijagnosticirati.

Trajanje posebne prehrane ovisi o vrsti problema. Na primjer, u slučaju kožnih problema, posebna prehrana uglavnom se treba držati 4-12 tjedana. Ova prehrana mora biti jedino što mačka jede tijekom trajanja testiranja, nisu dozvoljene ni poslastice. Može biti vrlo teško pridržavati takve prehrane, pogotovo ako imate više od jedne mačke. Stoga budite iskreni sa svojim veterinarom ako ne možete u potpunosti odraditi test na hranu te se posavjetujete ako vaša mačka ne želi jesti takvu prehranu.  

Nakon perioda testiranja


Na kraju testiranja, vaš će veterinar htjeti ponovo pregledati vašu mačku. Ako se ne vidi poboljšanje, mogu se razmotriti druge bolesti. Ako je došlo do poboljšanja, vaš veterinar može preporučiti postupno ponovno unošenje bjelančevina u prehranu uz koje trebate pratiti promjene.
Ako se simptomi vrate s ponovnim unosom bjelančevina, možda ste pronašli razlog - iako uvijek postoji mogućnost da je odgovorno više vrsta hrane.

Pronađite ispravnu prehranu za vašu mačku


Nakon što utvrdite sastojke koji su uzrokovali problem, možete razgovarati s veterinarom koja je prehrana najbolji izbor za dugoročno zdravlje vaše mačke. Ako su klinički znakovi vaše mačke ozbiljni, a prehrana je rezultirala poboljšanjem, uz pomoć vašeg veterinara mogli biste donijeti dugoročnu odluku o posebno hidroliziranoj prehrani.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB