2018-07

Razumijevanje zdravlja mokraćnog sustava vaše mačke

Bolest mokraćnog sustava (FLUTD) izraz je koji opisuje brojna stanja koja utječu na mjehur i uretru vaše mačke. FLUTD je učestao, složen i ozbiljan - začepljenje urina može biti bolno i čak opasno po život vaše mačke, pa se odmah obratite svom veterinaru ako primijetite bilo koji od ovih znakova:

  • Naprezanje za mokrenje
  • Bolno mokrenje ("plač" u posudi s pijeskom)
  • Često lizanje genitalnog područja
  • Krv u mokraći
  • Malo ili nimalo urina nakon naprezanja
  • Nekontrolirano mokrenje
Razumijevanje zdravlja mokraćnog sustava vaše mačke

Uzroci FLUTD


Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih vaša mačka ima problema s mokrenjem. To uključuje:

Idiopatski cistitis: uobičajeno stanje koje izaziva bolnu upalu mokraćnog mjehura. To dovodi do istjecanja bjelančevina i krvi u mokraću, što može blokirati mokraćnu cijev kod muških mačaka. Ovo je za život opasna komplikacija.

Kamenje iz mjehura: rjeđi problem. Na mačke može utjecati nekoliko vrsta kamenca iz mjehura (najčešće struvita i kalcijev oksalat), a svi oni mogu dovesti do začepljenja uretre kod muških mačaka.

Anatomske nepravilnosti: mačke se rađaju s abnormalnom anatomijom mokraćnog sustava ili se mogu razviti nakon traume. Simptomi ovise o položaju i vrsti abnormalnosti.

Bakterijska infekcija mokraćnog sustava: vrlo neuobičajena kod mačaka bez drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa ili bolesti bubrega.

Dob, težina i stres: mačke prekomjerne težine ili starije mačke mogu patiti od urinarnih komplikacija, kao i mačke sa stresnim načinom života. Poznato je da se idiopatski cistitis pogoršava sa stresnim događajima, poput promjena- životnog prostora, novih kućnih ljubimaca u kući, pa čak i lošeg vremena!

Dijagnosticiranje FLUTD


Vaš veterinar će obaviti nekoliko testova kako bi potvrdio određenu dijagnozu. Krvni testovi mogu se napraviti da se isključe neki osnovni problemi, a uzorak urina testirat će se na prisutnost upalnih stanica, krvi i kristala te procijeniti koncentraciju u urinu.

Liječenje


Ako vaša mačka ima začepljenje mokraćnih puteva, vaš će veterinar morati djelovati brzo. Urinarni kateter će se umetnuti pod anestezijom, kako bi se uklonila blokada te da bi se omogućio normalan protok urina.

Kamenje iz mjehura možda će trebati kirurški ukloniti, a neke vrste kamena zahtijevaju promjenu prehrane. U slučaju bakterijske infekcije mogu se propisati antibiotici.

Idiopatski cistitis je izazovan za liječenje i često uključuje kombinaciju ublažavanja boli, smanjenja stresa i specijalnih lijekova. Promjena prehrane također može pomoći smanjenju koncentracije u urinu.

Kako pomoći?


FLUTD je izazovan za liječenje i zahtijeva puno strpljenja. Možda ćete trebati razmisliti o stresu u svakodnevnom životu vaše mačke i kako je smanjiti, a također se posavjetujte s veterinarom ili bihevioristom za mačke primijetite li veliku promjenu u ponašanju vaše mačke.

Veterinarski specijalist može preporučiti prelazak na specijaliziranu dijetu kao što je PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline UR St/Ox.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB