PURINA®Naša povijest

History

Mi vjerujemo da život postaje bolji i bogatiji kada su ljudi i kućni ljubimci zajedno. To je osjećaj koji je s nama oduvijek i koji je oživio kroz PURINA brend kojeg je William H. Danforth stvorio 1904. To vjerovanje usađeno je u temelje svega što radimo i u srcu je svih naših proizvoda diljem svijeta.

PURINA® koju danas poznajemo u Europi spoj je tri afirmirana poduzeća iz segmenta brige o kućnim ljubimcima: PURINA, Spillers i Friskies. Svako od njih ima svoje bogato nasljeđe i igralo je važnu ulogu u uspostavljanju PURINA brenda kao svjetski vodećeg u prehrani kućnih ljubimaca. Želite li saznati više? pogledajte kartice u nastavku i otkrijte jedinstvenu povijest svakog brenda.

1829

Joel Spiller započinje posao kao proizvođač i distributer kukuruza u Bridgewateru, Somerset.

1840s

Uz malu pomoć poslovnog partnera Samuela Brownea, Spiller gradi drugi parni mlin u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu.

1856

Spiller and Co. preuzimaju još jedan posao – pekarnicu u Cardiffu. Ubrzo nakon toga, počinju se proizvoditi prvi pseći keksi tvrtke.

1887

Spiller and Co. postaje javno trgovačko društvo.

1890

Spiller and Co. spaja se s društvom William Baker and Sons sa sjedištem u Bristolu te postaje Spillers and BAKERS.

1894

William H. Danforth, zajedno s Georgeom Robinsonom i Williamom Andrewsom osniva društvo Robinson-Danforth Commission Company. Zajedno pokreću poduzeće za proizvodnju hrane za životinje na farmama pa mijenjaju ime u Ralston PURINA.

1907

Spillers and BAKERS® Limited lansira SHAPES – veselo obojane kekse za pse. Čak i nakon 100 godina, keksi SHAPES još uvijek su dostupni u trgovinama!

1914

Prvi svjetski rat objavljen je 28. srpnja. U to vrijeme Spillers proizvodi 18 različitih vrsta psećih keksa u tvornicama u Cardiffu, Bristolu, Londonu, Newcastleu i Birkenheadu.

1920s

Prvi svjetski istraživački centar za pseću prehranu otvoren je u Seattleu, SAD, a osnovala ga je tvrtka Carnation Corporation – tvrtka koja stoji iza Friskies brenda.

1923

Gotovo sto godina nakon osnutka, Spillers se nastavlja dramatično širiti, preuzimajući ni manje ni više nego sedam tvrtki-kćeri do 1923.

1926

PURINA pokreće prvi centar za prehranu i njegu kućnih ljubimaca na PURINA® farmama u blizini Gray Summita, Missouri. Ondje PURINA® stručnjaci formuliraju i testiraju svoje proizvode za kućne ljubimce kako bi se uvjerili da su primamljivog okusa i visoko hranjivi. Danas se taj centar razvio u Nestlé PURINA® Pet Care Centre (Centar za njegu kućnih ljubimaca) u sjeverozapadnom Missouriju. Spillers službeno postaje kraljevski brend jer stječe posebno kraljevsko priznanje Royal Warrant za hranu za pse.

1927

WINALOT® je lansiran kao specijalna hrana za hrtove – gorivo za ‘mnogo dobivenih’ utrka! U isto vrijeme, tvrtka donosi odluku o ujedinjavanju i konsolidiranju svojih podbrendova, te se ponovo pokreće pod novim imenom: Spillers Limited.

1930-ih

Prodaja hrane za kućne ljubimce i stočne hrane je u porastu, a svi Spillerovi brendovi WINALOT® SHAPES i SAVAL postaju vodeći brendovi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

1939 - 1945

Zajedno s ratom dolazi i do racionalizacije – i strogo ograničene isporuke brašna za kekse za pse. Uporaba limenih poklopaca za hranu za pse u konzervama također je zabranjena.

1948

Friskies donosi nešto novo na tržište hrane za kućne ljubimce… svoj prvi asortiman konzervirane mokre hrane za pse.

1950-ih

Nakon uspjeha njihove konzervirane mokre hrane za pse, Friskies dijeli ljubav sa svojim mačjim prijateljima i lansira svoj prvi asortiman konzervirane hrane za mačke.

1953

Restrikcije na brašno i ostale žitarice napokon su ukinute, pri čemu dolazi do novog velikog vala na pekarskom tržištu i tržištu hrane za kućne ljubimce – kao i do žestoke konkurencije.

1953

Restrikcije na brašno i ostale žitarice napokon su ukinute, pri čemu dolazi do novog velikog vala na pekarskom tržištu i tržištu hrane za kućne ljubimce – kao i do žestoke konkurencije.

1956

PURINA® slavi još jednu novost u svijetu, kada Dog Chow® postaje prva hrana za kućne ljubimce koja se proizvodi tehnologijom ekstruzije. Ta ista tehnologija upotrebljava se i dan danas za dobivanje posebnih oblika poznatih kao „granule“.

1958

Svi psi s oduševljenjem pozdravljaju BAKERS® diljem zemlje kada Spillers lansira prvu ikad konzerviranu hranu za pse na bazi mesa – WAGALOT.

1960

Spillers kupuje Spratts Patent Limited, a time i njihov vodeći brend, BONIO® – originalne kekse za pse u obliku kosti. Novi brendovi PRIME i PRIZE ubrzo prate popularni brend mačje hrane, TOP CAT, te u distribuciji diljem zemlje.

1963

PURINA® lansira novi asortiman – Cat Chow®, čime odgovara na potrebe sve veće populacije američkih kućnih mačaka.

1964

Nakon preuzimanja Scottish Animal Products Ltd., Spillers trostruko povećava proizvodnju konzervirane hrane za pse zahvaljujući novim tvornicama konzervi u Barrheadu, u Škotskoj i Maloneu, u Sjevernoj Irskoj. Preuzimanje također donosi dva nova brenda u njihov portfelj - ARTHURS (izvorno KATTOMEAT) i KENNOMEAT.

1969

Vrlo zaposlena godina za Spillers. Ne samo da su osnovali Spillers Nutritional Centre i Pet Care Unit, već kupuju i Wright & Company Ltd., pri čemu stječu Wright-ov ALL-IN-ONE brend keksa u nastajanju.

1972

Još su dva vodeća brenda hrane za kućne ljubimce dodana u Spillers mješavinu – ovog puta, STAMINA za pse i PAWS za mačke. Oba su stečena nakon preuzimanja Stamina Foods, podbrenda društva Rank Hovis McDougall Ltd.

1973

Nakon što je prepoznao potrebu za posebnom prehranom za male pse, Friskies lansira brend Mighty Dog – posebno formuliran asortiman za „kompaktnije“ pse.

1975

Uvijek korak ispred konkurencije, Friskies lansira GO-CAT® - prvu 100% potpunu i uravnoteženu suhu hranu za mačke na svijetu.

1979

Spillers kreće na nove pašnjake i premješta svoje glavno sjedište u New Malden, Surrey.

1980

Grupu Spillers kupuje Dalgety Grupa za 72,5 milijuna britanskih funti.

1985

Nestlé S.A. preuzima Carnation Corporation, uključujući Friskies Pet Food. Oni zajedno odlučuju zadržati ime Friskies i postaju Friskies Europe.

1986

Ralston prodaje PURINA® Mills, poduzeće koje proizvodi hranu za životinje kako bi se tvrtka mogla fokusirati na hranu za pse i mačke.

1987

PURINA® pokreće svoje revolucionarno 14-godišnje istraživanje, koje znanstveno dokazuje da hranjenje pasa do njihovog idealnog tjelesnog stanja može pomoći da dulje vremena ostanu zdraviji. Iste godine PURINA® osniva Pets for People (kućni ljubimci za ljude) – resurs posvećen pomaganju udomljavanja životinja iz skloništa. Danas je Pets for People samo u SAD-u uključen u gotovo 6.000 organizacija za socijalnu skrb. Program Pets for Seniors (kućni ljubimci za starije građane) pokrenut je vrlo brzo nakon toga, a pomaže smanjiti troškove američkih starijih građana pri udomljavanju ućnih ljubimaca iz više od 150 skloništa.

1990

Nova godina i dvije nove uzbudljive kupnje za Friskies Europe. Ovaj put radi se o ALPO Pet Foods (SAD), brendu čiji je glasnogovornik Lorne Green toliko vjerovao u njihov proizvod da je i sam kušao hranu!

1993

Paragon Petcare, s proizvodnim pogonima u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj kupljen je od strane BP Nutrition Ltd, pritom dodajući BETA® brend u britanski portfelj tvrtke te DOKO i DOKAT brendove u Europi

1995

Grupa Dalgety preuzima Quakerovu tvrtku European pet food (Quaker EPF), uključujući vodeći brend mačje hrane FELIX®

1998

Nakon gotovo 170 godina postojanja, tvrtka Spillers Pet Foods udružuje snage s Nestlé S.A. kako bi postali jedno od najvećih poduzeća u proizvodnji hrane za kućne ljubimce na svijetu.

1999

Nestlé osniva prvi i jedini Canine Reference Family DNA distribucijski centar na svijetu kao pomoć vodećim stručnjacima u napretku istraživanja u području pseće genetike.

2001

Dana 12. prosinca Nestlé preuzima Ralston PURINA koji postaje Nestlé PURINA Pet Care, što je potez koji je pomogao povećati dostupnost PURINA® proizvoda diljem svijeta – na zadovoljstvo kako kućnih ljubimaca tako i njihovih vlasnika!

2010

Nakon godina planiranja predstavljen je PURINA® Event Center. Dizajniran da može ugostiti čak i najveće izložbe pasa i mačaka, unutarnji izložbeni prostor sadrži podstavljen sportski pod, više od 150 postolja za uređivanje i posebnu sobu za kupanje pasa.