Što sadrži PURINA ®hrana za kućne ljubimce?

What goes into Purina petfood

Stvaranje pažljivo uravnoteženih obroka, koji usrećuju vaše kućne ljubimce i održavaju ih zdravima, ono je što nas, kao PURINA® tim, pokreće već preko 85 godina.

Okupljamo tim nutricionista, prehrambenih znanstvenika, veterinara i strucnjaka za ponašanje životinja, te ulažemo sve napore kako bismo osigurali primjerenu prehranu koja ce podržati i održati dobro zdravlje i dobrobit kućnih ljubimaca. Naš je cilj jednostavan: učiniti kućne ljubimce sretnima i zdravima što je najviše moguće.

Sastojci koje pažljivo biramo jedan su od najvažnijih dijelova našega rada. Za stvaranje ukusnih i hranjivih recepata upotrebljavamo sirovine životinjskog porijekla (poput piletine, govedine, janjetine i ribe), povrća, žitarica i vitamina. Hrana koju kućni ljubimci jedu ima velik učinak na njihov rast i razvoj – i zato ništa ne prepuštamo slučaju. U nastavku pročitajte više o posebnim sastojcima u širokom asortimanu PURINA® hrane za kućne ljubimce...

Meso i prerađevine životinjskog podrijetla

Sirovine životinjskog podrijetla (poput piletine, govedine, janjetine) općenito su dobar izvor bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, željeza i određenih vitamina B skupine. Lako su probavljive, a kućni ljubimci ujedno i obožavaju njihov okus. Izraz „meso i prerađevine životinjskog podrijetla“ jednostavno označava sastojke na životinjskoj bazi, a PURINA isključivo upotrebljava sastojke dobivene od životinja koje su pregledali veterinari i označili kao pogodne za ljudsku prehranu. To znači da PURINA hrana za kućne ljubimce sadrži sirovine životinjskog porijekla od istih životinja koje mi jedemo, poput govedine, janjetine, peradi i svinjetine.

Ribe i riblje prerađevine

Riba je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i zbog toga je upotrebljavamo u mnogim našim receptima PURINA® hrane za kućne ljubimce. Bjelančevine su „graditelji“ tijela i zato su od esencijalne važnosti u njegovom rastu i razvoju. One pomažu pri oslobađanju energije i oblikovanju mišića, kože, kose, antitijela i hormona. Riblji mišići sadrže jod. S obzirom na to da se kod pripreme ribe kosti često melju, njezinim se unosom u organizam također dobiva i kvalitetan izvor kalcija i fosfora. Meso masne ribe sadrži vitamine A i D te omega-3 masne kiseline – što je savršeno za održavanje zdrave i sjajne dlake.

Povrće

Povrće se često kombinira s izvorom bjelančevina u našoj PURINA® hrani za kućne ljubimce. Povrće je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana, dok je soja, kao mahunarka, izvrstan izvor proteina i energije, omega-6 masnih kiselina, B vitamina, vlakana i minerala.

Vitamini, minerali i aminokiseline Kao i kod ljudi, mačkama i psima potrebni su uravnoteženi omjeri vitamina i minerala za održavanje tjelesnih struktura i vitalnih funkcija. Vitamini podržavaju niz tjelesnih funkcija, uključujući imunološki sustav, vid, strukturu kostiju, mišića i zglobova, kao i proizvodnju antioksidansa. Minerali uravnotežuju tjelesne tekućine, podržavaju metaboličke procese i izgrađuju snažne kosti i zube.

U hrani za kućne ljubimce vitamini, minerali i aminokiseline klasificiraju se kao „nutritivni dodaci“. Oni nam pomažu u kreiranju nutritivno potpunih i uravnoteženih proizvoda kako bismo zadovoljili prehrambene potrebe vaših kućnih ljubimaca. Neki od primjera nutritivnih dodataka su: vitamin A koji pomaže očuvanju vida; kalcij i fosfor koji pomažu u održanju zdravih kostiju te u rastu i održanju zdravih zubi; željezo (željezov sulfat monohidrat) koje može pomoći u održanju zdrave krvne slike i cink (cinkov sulfat monohidrat) koji može pomoći u održanju zdravog imunološkog sustava.

Drugi dodaci hrani za kućne ljubimce

Dodaci također uključuju i pojačivače okusa, konzervanse, antioksidanse i bojila. Oni imaju važnu ulogu u stvaranju privlačne i ukusne hrane, a isto tako pružaju vašem ljubimcu sigurnu i nutritivno uravnoteženu prehranu. Koristimo malu količinu sigurnih i zakonski dozvoljenih dodataka hrani koji su u skladu sa strogim EU zakonima o hrani za kućne ljubimce. Aditivi koje upotrebljavamo nalaze se i u ljudskoj hrani.

Konzervansi su primjer vrste dodatka hrani. Mogu biti umjetni ili prirodni, a služe za sprečavanje kvarenja sastojaka kao što su, na primjer, masti. Od ključne su važnosti za održavanje kvalitetne, sigurne i ukusne hrane za kućne ljubimce. Antioksidansi su drugi takav primjer. Pokazalo se da imaju važnu ulogu u održanju zdravlja i dobrobiti kućnih ljubimaca. U nekim slučajevima hrani za kućne ljubimce dodajemo antioksidanse poput vitamina C, vitamina E i selenija radi održavanja dobrog zdravlja i neutralizacije slobodnih radikala.

Bojila se u našim proizvodima upotrebljavaju isključivo u malim količinama. Bojila i svi drugi aditivi koje upotrebljavamo pažljivo reguliraju brojna tijela (Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zajedno s Europskom komisijom), a njihova je upotreba dozvoljena u mačjoj, psećoj i ljudskoj hrani u svim državama članicama EU-a. Svi PURINA proizvodi u skladu su sa strogim propisima EU-a o hrani za kućne ljubimce kako bi se osigurala njihova sigurna upotreba i nutritivna ravnoteža.

Žitarice

Dobar izvor ugljikohidrata u hrani za kućne ljubimce često proizlazi iz žitarica. PURINA hrana za kućne ljubimce sadrži žitarice poput kukuruza, riže, pšenice ili ječma jer one pružaju važan izvor energije, čine dio bjelančevina i osiguravaju druge hranjive tvari, uključujući i neke vitamine skupine B. Određena vlakna, poput rižinih mekinja, također mogu imati dodatne povoljne učinke koji pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava.

Masti

Masti su ključan dio prehrane kućnih ljubimaca i bitan su izvor energije jer pružaju dvostruko više energije od bjelančevina ili ugljikohidrata. Masti isto tako poboljšavaju okus i probavljivost hrane za kućne ljubimce.

Esencijalne masne kiseline važne su za cjelokupno zdravlje vašeg kućnog ljubimca, za njegovu sjajnu dlaku i lijepu kožu, zdrave zglobove, zdrav imunološki sustav, a pomažu i pri uklanjanju štetnih tvari iz tijela.

Često razmišljamo o „dobrim“ i „lošim“ mastima u vlastitoj prehrani, ali za razliku od ljudi, u veterini se općenito smatra kako mačkama i psima ne prijeti isti rizik od začepljenja arterija.

Svi sastojci PURINA ®hrane za kućne ljubimce, uključujući masti, posebno su prilagođeni kako bi vašem kućnom ljubimcu pružili pravu količinu svih potrebnih hranjivih tvari, ovisno o njegovoj dobi i načinu života. To znači da je količina masti u svakom od naših proizvoda drugačija. Na primjer, PURINA ®hrana za štence ima više masti nego proizvodi za odrasle pse, dok hrana za starije pse i za kontroliranje težine sadrži manje masnoće.

Sol

Natrij je jedan od osnovnih minerala potrebnih u prehrani pasa i mačaka. Sol u obliku natrijevog klorida igra bitnu ulogu u održavanju učinkovitog funkcioniranja živčanog sustava. Ispravan omjer određenih minerala koji se nazivaju elektrolitima (npr. natrij, kalij, kalcij i magnezij) blisko je povezan s održavanjem optimalne razine vode u tijelu i sprečavanju dehidracije ili prevelike količine vode u tijelu. Natrij je u PURINA hrani za kućne ljubimce prisutan u sigurnim količinama i dio je 100% potpune i uravnotežene prehrane.

Šećer

Šećeri uključuju saharozu (iz trske ili šećerne repe), fruktozu i glukozu koji su prirodni produkti općeprisutni u ljudskoj prehrani, poput voća i povrća. Šećer je, kao i proteini, važan izvor energije. Međutim, udio šećera u našoj industriji nikada ne čini velik udio u sastavu hrane za kućne ljubimce. Provjerite deklaraciju na proizvodu (sastojci su uvijek poredani silaznim redoslijedom prema količini) i ako vidite „šećeri“ onda će to biti pred kraj popisa.