Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Felix logo
Mačka leži na tepihu

14 zanimljivosti o mačkama

6 min čitanja
Felix logo
Sponzorirao Felix

18% kućanstava u Ujedinjenom Kraljevstvu posjeduje mačku, ali još uvijek postoji toliko toga što ne znamo o njima. Od neobičnog načina na koji hodaju, do veličine najveće mačke, kladimo se da niste čuli neke od ovih zabavnih činjenica!

Mačke su enigma koja osvaja srca ljudi tisućama godina. Njihove tajanstvene osobnosti i ljupki izgled učinili su ih nevjerojatno popularnim kućnim ljubimcima, a prema istraživanju 18% kućanstava samo u Ujedinjenom Kraljevstvu vodi mačka. S toliko mačaka oko nas, sigurno bi to značilo da svi znaju sve moguće o njima, zar ne? krivo! Postoji toliko mnogo zanimljivih činjenica o mačkama za koje vjerojatno niste čuli, od najveće mačke na svijetu do iznenađujućeg načina na koji hodaju.

Nastavite čitati kako biste saznali više. Kladimo se da niste čuli neke od ovih činjenica o mačkama!

Zabavne činjenice o mačkama

1. Najstarija poznata mačka kućni ljubimac postojala je prije 9500 godina

Ova zanimljiva činjenica o mačkama zasigurno će oduševiti na vašoj sljedećoj večeri. Jeste li znali da se prvobitno mislilo da su Egipćani pripitomili mačku? No 2004. godine, francuski su arheolozi otkrili 9500 godina staru grobnicu mačke na Cipru. Ovo je čini najstarijom poznatom mačkom kućnim ljubimcem i prethodi egipatskoj umjetnosti o mačkama više od 4000 godina!

2. Mačke provedu 70% svog života spavajući

Ako ste mislili da mačke većinu svog života provode spavajući, bili biste u pravu. Prema Veterinarski centar, mačke zapravo provode 70% svog života spavajući, što iznosi oko 13-16 sati dnevno. To je mačji život!

3. Mačak je bio gradonačelnik grada na Aljasci 20 godina

Narančasti mačak s šarama po imenu Stubbs bio je gradonačelnik Talkeetna, malog grada na Aljasci 20 godina! Imao je nekoliko neospornih izbora i iako nije imao nikakvu zakonodavnu vlast, voljeli su ga i mještani i turisti.

4. Rekord za najdužu mačku ikada je 48,5 inča

Domaće mačke obično se smatraju malim i finim stvorenjima. Ali jeste li znali da je najduža mačka na svijetu bila Maine Coon po imenu Stewie, a izmjerena je na 48,5 inča? Dok je rekord za najvišu mačku pripadao Arcturusu s nevjerojatnih 19,05 inča! To su neke velike mačke.

5. Najbogatija mačka na svijetu imala je 7 milijuna funti

Najbogatija mačka na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda je Blackie. Kada je njegov vlasnik milijunaš preminuo, odbio je priznati svoju obitelj u svojoj oporuci i umjesto toga dao svoje bogatstvo od 7 milijuna funti Blackie! Ne možemo vjerovati u tu zanimljivu mačju činjenicu!

6. Mačke hodaju kao deve i žirafe

Jeste li ikada primijetili da mačke hodaju poput deva i žirafa? Njihov redoslijed hodanja su prvo obje desne noge, a zatim obje lijeve noge, tako da pomiču polovicu tijela naprijed odjednom.

Deve i žirafe jedine su životinje koje hodaju ovim putem. Ne vjerujete nam? Pogledajte ovaj video!

7. Isaac Newton izumio je mačja vrata

Znanstvenik je najpoznatiji po izračunatoj gravitaciji, ali također se vjeruje da je Isaac Newton izumio vrata za mačke. How Stuff Works piše da je Newton, dok je radio na svojim eksperimentima na Sveučilištu u Cambridgeu, stalno bio prekidan mačkama koje su grebale po vratima. Pa je pozvao stolara iz Cambridgea da izreže dvije rupe na vratima, jednu za mamu mačku i jednu za njezine mačiće! Navodno se te rupe i danas mogu vidjeti na sveučilištu.

8. Godine 1963, mačka je otišla u svemir

Čuli ste za majmune i pse u svemiru, ali jeste li znali da se i mačka hrabro suočila s velikim nepoznatim? 18. listopada 1963. Felicette, također poznata kao 'Astrocat', bila je prva i jedina mačka koja je otišla u svemir.

9. Stari Egipćani bi brijali obrve kad bi im mačke umirale

Prema Ancient History Encyclopedia, Herodot je 440. godine prije nove ere napisao da su članovi obitelji u znak žalosti obrijali svoje obrve kada bi mačka umrla u doba starog Egipta. To je zanimljiva činjenica o mačkama!

10. Kućne mačke dijele 95,6% svog genetskog sklopa s tigrovima

Ova činjenica o mačkama stvarno će vas oduševiti. Studija je otkrila da naše male kućne mačke dijele 95,6% svog genetskog sklopa s tigrovima!

Također dijele mnogo istih ponašanja poput označavanja mirisom i urinom, uhođenja i napadanja plijena.

11. Kućna mačka može postići brzinu do 30 mph

Ako ste gledali svoju malu macu kako juri po dnevnoj sobi kad se osjeća živahno, znate da su mačke prilično brze, ali nećete vjerovati ovoj mačjoj činjenici. Mogu doseći brzine od oko 30 mph, što je toliko brzo da bi mogli pobijediti Usaina Bolta u trci na 200 metara!

12. Najstarija mačka na svijetu imala je 38 godina!

Najstariji mačak koji je ikada živio imao je 38 godina i 3 dana kada je preminuo. Creme Puff, rođen 3. kolovoza 1967. živio je do 6. kolovoza 2005., a njegov vlasnik Jake Perry posjedovao je i prethodnog najstarijeg mačjeg rekordera, djeda Rexa Allena, koji je preminuo u velike 34 godine! Što god Jake Perry radio, radi kako treba!

13. Rekord za najglasnije predenje je 67,8 db(A)

Rekord za najglasnije predenje domaće mačke trenutno drži Merlin, crno-bijeli mačak iz Torquaya u Velikoj Britaniji. Njegovo predenje je 67,8 db(A) i za kontekst, to je gotovo ista glasnoća kao tuš! Većina mačaka prede oko 25 dB.

14. Mačka Didga može izvesti 24 trika u jednoj minuti

Ako mislite da mačke ne znaju izvoditi trikove, šokirat ćete se kada saznate ovu mačju činjenicu. Najviše trikova koje mačka izvede u jednoj minuti je 24! Didga je izveo niz trikova od prevrtanja do preskakanja šipke dok je bio na skateboardu!

To je naš popis zabavnih činjenica o mačkama! Ako vam se svidio ovaj članak, zašto ga ne biste podijelili sa svojim prijateljima? Postoji li zanimljiva činjenica o mačkama koju znate, a koju nismo spomenuli? Ili možda vaša maca radi nešto zanimljivo/neobično! Javite nam na našoj Facebook stranici!

Povezano:15 nevjerojatnih činjenica o psima.