Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Pas skače u polju tratinčica.

Alergije kod pasa: Simptomi, okidači i liječenje

6 min čitanja
PPVD master logo
Sponzorirao Pro Plan Vet Diets

Kao i ljudi, i psi mogu patiti od određenih alergija. Otkrijte najčešće alergije kod pasa i kako se mogu dijagnosticirati s Purinom.

Alergije su reakcija imunološkog sustava na prisutnost stranih tvari. Nažalost, dok alergije kod ljudi mogu biti relativno lako dijagnosticirane, kod četveronožnih životinja to može biti prilično kompliciran proces, s mnogim alergijama kod pasa koje imaju zajedničke simptome.

Ako sumnjate da ima alergiju, važno je odmah prepoznati simptome i znati kada nazvati veterinara. Pročitajte dalje da biste saznali sve o vrstama alergija kod pasa koje trebate znati.

Alergije na koži kod pasa

Alergijski dermatitis je najčešća alergija koja se javlja kod pasa. Većinom je uzrokovan buhama ili alergenima u okolišu, poput peludi, prašine ili plijesni.

Alergije na buhe

Alergija na buhe, ili alergija na pljuvačku uzrokovanu ugrizima buha, najčešća je kožna bolest kod pasa. Simptomi mogu varirati od blagog svrbeža do teže reakcije čim budu ugrizeni.

Obično se ove alergije pokreću kada dok su još mladi (1-5. godine), ali se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi.

Psi s alergijama na buhe obično će imati intenzivan osjećaj svrbeža kože, također nazvan "svrbež" u medicinskim terminima. Mogu se grebati, trljati, grickati ili lizati dlaku ili kožu, uzrokujući ozljede koje mogu dovesti do drugih infekcija. Osim toga, mogu se pojaviti područja bez dlake, kraste, ali i buđ.

Izmet buha ponekad može biti teško vidljiv golim okom, stoga preporučujemo test mokrog papira: uzmite komad mokrog papira i nježno ga protrljajte po dlaci. Ako crne točkice oboje papir crveno (to jest, sušena krv), tada ćete znati ima li buha ili ne.

Čak i ako ga tretirate mjesečno protiv buha, vaš pas još uvijek može imati alergijsku reakciju na njih. Mnogi tretmani će ih ubiti nakon što su već ugrizle vašeg psa, a ponekad, kod osjetljivog psa, jedan ugriz može biti dovoljan da izazove alergijsku reakciju i svrbež.

Alergije na elemente u okolišu

Alergije na okoliš obično su uzrokovane prašinom, peludom ili plijesni te su obično sezonske. Psi mogu patiti od peludne groznice, pa mogu više kihati ili biti osjetljiviji kada je koncentracija peludi veća.

Šape, uši, bedra, njuška i prepone obično su najviše pogođeni i mogu biti bolni zbog prekomjernog svrbeža ili pokazivati tragove gubitka dlake. Ponekad se alergen iz okoliša može riješiti jednostavno izbjegavanjem - na primjer, ako znate da se simptomi alergije pogoršavaju tijekom šetnji na određenim visokim travnatim područjima, trebat će te ih izbjegavati i šetati po pločnicima u određeno doba godine.

Alergije na hranu kod pasa

Za razliku od općeg uvjerenja, alergije na hranu kod pasa nisu vrlo česte i čine samo 10% slučajeva, možda čak i manje. Većina tzv. alergija na hranu zapravo su netolerancije.

Netolerancija se razlikuje od alergije na ovaj način: alergija uzrokuje brzi odgovor imunološkog sustava, dok netolerancija predstavlja nesposobnost tijela da pravilno probavi hranu i ne uključuje imunološki sustav. Jedan primjer bio bi netolerancija na laktozu. U ovom slučaju, pas nema enzime potrebne za probavu laktoze, pa ako mu se da mlijeko, može imati dijareju.

Iako to nije uvijek slučaj, alergija često prati osip ili svrbež, dok netolerancija često uzrokuje probavne probleme.

Akutne alergijske reakcije

Najteža alergijska reakcija je anafilaksija ili anafilaktički šok - potencijalno opasna reakcija po život. Većinom se događa u slučaju uboda pčela ili osa.

Simptomi anafilaktičkog šoka mogu se pojaviti unutar nekoliko minuta izlaganja okidaču i mogu utjecati na disanje, uzrokovati dramatičan pad krvnog tlaka, utjecati na srčani ritam, lučenje pljuvačke, povraćanje, napadaje i ponekad čak gubitak svijesti. Ako se to dogodi, odmah se obratite svom veterinaru.

Dijagnostika alergije kod pasa

Ako sumnjate da vaš pas ima alergiju, trebali biste ga što prije odvesti veterinaru. Vaš veterinar će moći isključiti druge moguće uzroke i obaviti testove kako bi utvrdio izvor reakcija.

Prehrambene alergije obično se dijagnosticiraju eliminacijskom dijetom, koja uključuje hranjenje hidroliziranom, hipoalergenskom dijetom, i apsolutno ničim drugim, barem tri tjedna, tražeći znakove poboljšanja. Veterinar može odabrati postupak ''ponovne ozljede'', dodajući dodatne sastojke kako bi promatrao moguće alergijske simptome.

Alergije na ugrize buha mogu biti relativno jednostavne za dijagnosticirati ako su buhe ili njihov izmet vidljivi u dlaci psa, ali imajte na umu da u nekim slučajevima reakcija može trajati čak i nakon eliminacije buha. Ako su još uvijek prisutne, vaš veterinar vam može ponuditi tretman koji ih vrlo brzo ubija. Tada će vam trebati paziti da dezinficirate svoj dom. 95% buha je u okolišu, stoga mogu ponovno uzrokovati probleme.

Liječenje alergija kod pasa

Liječenje će često ovisiti o vrsti alergije vašeg psa, ali će se usredotočiti na uklanjanje uzroka, ako je moguće, i olakšavanje simptoma. Preosjetljivost na hranu može se kontrolirati uklanjanjem štetne tvari iz prehrane.

Alergija na buhe može se olakšati "brzim ubijanjem" tretmanom protiv buha od strane vašeg veterinara, dezinfekcijom vašeg doma i tretiranjem svih kućnih ljubimaca s kojima dolazite u kontakt. Ako su simptomi ozbiljni, vaš veterinar može propisati lijek, poput medicinskog šampona ili kreme, kako bi se riješio jakog svrbeža, ili protuupalno sredstvo kako bi se smanjio otok.

Ako vaš pas pati od teške alergijske reakcije, odmah ga trebate odvesti veterinaru, jer ako se ne liječi na vrijeme, anafilaktički šok može biti smrtonosan.