Dobrodošlica za vašu mačku

Vaša mačka stiže već za koji dan, i sigurno ste jako uzbuđeni. Tih nekoliko zadnjih dana prije dolaska, postoji mnogo stvari koje će vas zaokupiti do dana kada vaša mačka napokon ne stigne u vaš dom.
Welcoming your new cat home
Welcoming your new cat home
Welcoming your new cat home

Prije nego nova mačka stigne u vaš dom

Bilo da dovodite kući odraslu mačku ili malog mačića, oni će i dalje imati vrlo slične potrebe. Slijedi nekoliko stvari koje trebate obaviti prije nego što stignu:

 • Ako nemate veterinara, pitajte lokalne vlasnike mačaka da vam preporuče koji je najbolji i odmah registrirajte svoju novu mačku. Manje je stresno ako znate da je mačka negdje prijavljena, pogotovo u slučaju da se razboli ili joj je potrebna kastracija/sterilizacija.
 • Porazgovarajte s veterinarom o policama osiguranja koje će pokriti bilo kakve neočekivane veterinarske troškove.
 • Dok ste kod veterinara, dogovorite se oko trajne identifikacije vaše nove mačke ili mačića mikročipiranjem u slučaju da odluta.
Welcoming your new cat home
Welcoming your new cat home

Nakon što ste dovršili administrativne zadatke, vrijeme je za zabavu - u kupnju! Trebat će vam:

 • Sigurna nosilica za mačke.
 • Dvije zdjelice - jedna za hranu i jedna za vodu. Nabavite keramičke ili staklene zdjelice koje se lako čiste, izbjegavajte metalne zdjelice - neke mačke ne vole odsjaj ili sjene u svojoj zdjelici dok jedu ili piju. Pazite da su dovoljno velike kako bi ih mačka mogla koristiti bez da njeni brkovi dodiruju rubove jer to može biti odbojno nekim mačkama.
 • Posuda za pijesak i pijesak za vršenje nužde. Najbolje je koristiti istu vrstu pijeska koju koristi uzgajivač ili sklonište za nezbrinute životinje, barem dok se mačka ne navikne na novo okruženje. Na taj će način mačka već biti upoznata s vrstom pijeska i, što je najvažnije, znati što učiniti s njim!
 • Mačji krevet - mnoge mačke vole natkrivene krevete u obliku iglua koji im pružaju sigurnost ili pak krevete koji su uzdignuti od tla.
 • Pribor za njegu krzna i tijela.
 • Grebalica izrađena od kore drveta ili stup omotan špagom. Grebanje pomaže mačkama zadržati kandže u dobrom stanju, a poseban stup ili grebalica mogu je odvratiti od vašeg namještaja i tepiha.
 • Razne igračke. Njihove omiljene igre uvijek će uključivati vašu interakciju i plišane igračke koje mogu loviti ili vrebati. To im daje siguran način za izražavanje urođenih lovačkih instinkata i ponašanja.
 • Hrana. Prvih tjedan dana novoj mački ili mačiću osigurajte istu hranu koju su dobivali kod uzgajivača ili u skloništu za nezbrinute životinje, a postepeno ih prebacite na drugi način prehrane ako želite ili ako postoje zdravstveni razlozi za promjenu hrane.

Kad stignu u svoj novi dom

Orange welfare icon

Jupi, došao je i taj dan

čestitamo! Usprkos svom uzbuđenju, pokušajte ostati mirni tijekom cijelog postupka dobrodošlice kako biste dopustili novoj mački da smireno istraži novi prostor. Postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći tijekom prvih nekoliko dana nakon dovođenja mačke kući:

 • Pobrinite se da novoj pridošlici u obitelji posvetite dovoljno vremena kako bi se navikla na svoju novu okolinu i prilagodila svakodnevnoj rutini. Rad od kuće ili nekoliko dana godišnjeg odmora omogućit će vam da kvalitetno provedete vrijeme sa svojim novim ljubimcem što je u početku iznimno važno.
 • Pažljivo planirajte vožnju kući. Putovanje automobilom može dezorijentirati mačku i biti prilično neugodno iskustvo, stoga pošpricajte unutrašnjost nosilice umirujućim feromonom i postavite nosilicu na ravnu i sigurnu površinu u automobilu ili na pod ispred sjedalice i pokrite je dekom. Feromoni, tama i pažljiva vožnja pomažu smiriti vašeg kućnog ljubimca. Nakon što pokupite mačku, krenite ravno kući - ovo nije vrijeme za „skoknuti do trgovine“!
 • Kada dođete kući, stavite nosilicu na pod u mirnoj sobi, otvorite vrata i omogućite joj da sama izađe kada je spremna.
 • Djeca i ostali kućni ljubimci skakat će od sreće da upoznaju najnovijeg člana obitelji, ali njihovo uzbuđenje može biti malo zastrašujuće za novog ljubimca. U početku pripazite na njihovo ponašanje, barem dok se mačka ne navikne na novi dom.
 • Uvijek je zabavno birati ime za novog ljubimca. Nakon što ste se odlučili, zovite ga novim imenom svaki put kada mu želite skrenuti pažnju kako bi se brzo navikao.
 • Svo to uzbuđenje može biti zamorno, pogotovo za malog mačića koji će uskoro htjeti zadrijemati. Postavite njegov krevet na toplo i tiho mjesto, daleko od propuha, kako bi se malo odmorio.
 • Posudu s pijeskom stavite na mirno, pristupačno mjesto u prostoriji gdje ga nitko neće smetati. Trebalo bi biti udaljeno od kreveta i mjesta hranjenja. Posudu provjerite najmanje dva puta dnevno i odmah uklonite krute tvari i prljavi pijesak. Najmanje jednom tjedno u potpunosti ispraznite i dezinficirajte posudu.
 • Mačku hranite s nekoliko manjih obroka dnevno, tako ćete razviti određenu bliskost s novim ljubimcem.
 • Držite svoju novu mačku u kući barem 2 - 3 tjedna kako biste joj omogućili da se navikne na vas i sve različite mirise i zvukove u njenoj okolini. Tako će imati priliku istražiti svaki centimetar novog doma. Ako ste udomili mačića, pričekajte da vam veterinar kaže kada ga možete pustiti da istražuje vanjske prostore.
 • Vaša mačka mora u svakom trenutku biti na sigurnom, stoga pazite da nema otvorenih vrata ili prozora kroz koje se može provući. Trebali biste je pustiti na otvoreno samo kad se ona, ali i vi, osjećate dovoljno ugodno s tom idejom. Ako niste sigurni kada će to biti, razgovarajte sa svojim veterinarom koji će vam dati sve potrebne savjete.
 • Imajte na umu da će vašem novom članu obitelji sve biti novo, izazovno i uzbudljivo, što ponekad može biti i malo zastrašujuće. Budite spremni na činjenicu da može biti malo povučen u početku, ali ubrzo bi se trebao priviknuti na novi dom i obiteljski život. Ako vam se čini da je mačka pretjerano povučena, razgovarajte sa svojim veterinarom.
 • Ako udomljavate mačku iz skloništa za nezbrinute životinje, pitajte osoblje u skloništu što znaju o sklonostima vašeg novog ljubimca. Možda postoji nešto što možete ponuditi svojoj mački kako bi se osjećala kao kod kuće.

Uzgajivač vaše mačke ili veterinarska praksa rado će vam pružiti pomoć i dati savjete o tome kako da se brinete za svoju novu mačku, kao i u vezi s njenim zdravljem i privikavanjem na novu okolinu. Sve što sada trebate učiniti je uživati u upoznavanju svoje mačke, zabavi i promatranju kako odrasta i postaje vaš najbolji prijatelj!

Kitten exploring