2018-07

Razumjeti dijabetes kod mačaka

Mačke mogu patiti od dijabetesa tipa 1 i tipa 2, ali najčešći oblik mačjeg dijabetesa je tip 2.

Razumjeti dijabetes kod mačaka

Što je dijabetes?


"Jednostavno rečeno, dijabetes (koji se također naziva šećerna bolest) je stanje u kojem vaša mačka ima poteškoća s korištenjem šećera u krvi kao izvora energije.

Nakon jela, probavni sustav razgrađuje hranu na svoje sastavne dijelove. Jedan od tih dijelova je šećer (glukoza). Tijelo mačke apsorbira glukozu iz probavnog sustava u krvotok, a zatim ga različiti organi u tijelu koriste kao energijz za pokretanje njihovih aktivnosti.

Međutim, da bi tijelo koristilo glukozu potreban mu je inzulin, hormon koji ga proizvodi je gušterača. Ako postoji poremećaj u proizvodnji ili korištenju inzulina, glukoza se ne može prenositi iz krvi u organe u tijelu. Ostaje u krvi i rezultira višom razinom glukoze u krvi od normalne.

Kad organi u tijelu imaju manjak glukoze, počinju koristiti masti i bjelančevine kao izvor energije, što dovodi do gubitka kilograma i gubitka mišića."

Znakovi dijabetesa kod mačke


Obično će vaša mačka imati potrebu više piti vodu, mokriti i jesti - istovremeno gubeći na težini. Vaša mačka također može imati ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava. Dlaka vaše mačke se također može pogoršati.

Razumjeti dijabetes kod mačaka

Njega mačaka s dijabetesom


"Mačke s prekomjernom težinom vrlo su sklone dijabetesu tipa 2. Dobra vijest je da kada mačke tjekom dijabetesa tipa 2 izgube dovoljno kilograma, mnogima više nije potrebno liječenje - sve dok održavaju zdravu tjelesnu težinu.

Ako vaš veterinar sumnja na dijabetes, prvi je korak najvjerojatnije uzeti uzorak krvi i urina od vaše mačke. Ovisno o rezultatima, vaš će veterinar pokušati stabilizirati razinu glukoze u krvi vaše mačke, obično kontrolom prehrane ili primjenom inzulina ili oboje, što se u početku može činiti zastrašujućim, ali na taj način se lakše kontrolira te će uvelike poboljšati zdravlje vaše mačke.

Možda ćete svakodnevno davati inzulin kod kuće, uz koji ćete dobiti savjete o prehrani i načinu hranjenja. Znanstveno formulirana prehrana poput PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline DM St/Ox Diabetes Management dokazano pomaže u smanjenju potrebe za inzulinom kod mačaka koje imaju dijebetes. Pratite savjete veterinara o prehrani i inzulinu kako biste osigurali uspješno liječenje vaše mačke.

Bit će potrebni ponovni posjeti veterinaru kako bi se pratio napredak i možda promijenila prehrana ili razina inzulina, ovisno o rezultatima. Ako je vaša mačka ima problem s prekomjernom težinom, pomoć da postigne zdravu težinu moglo bi dovesti do toga da injekcije s inzulinom više neće biti potrebne.

Iako vam kao vlasniku treba vrijeme i posvećenost, uspješno liječenje dijabetesa za mačke obično je moguće - što znači da vaša mačka može voditi sretan i zdrav život."

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB