Udomljavanje psa

Udomljavanje psa je prekrasna prilika da u svoju obitelj prihvatite novog člana i istovremeno ljubimcu pružite drugu priliku za sretan život.
Dog in the park surrounded by family
Dog in the park surrounded by family
Dog in the park surrounded by family

Prednosti udomljavanja psa

Small dog waiting by the door.
 • Odrasli psi udomljeni iz skloništa za nezbrinute životinje obično su mirniji i imaju već uhodanu rutinu i oblikovanu osobnost u odnosu na mlado štene.
 • Neki stariji psi koji su raspoloživi za udomljavanje već su trenirani, naučili su kućna pravila i razumiju osnovne naredbe.
 • Ugledna udruga za udomljavanje životinja pobrinut će se da je vaš udomljeni pas prošao temeljiti liječnički pregled i da je kastriran, cijepljen, izliječen od crijevnih nametnika i prošao sve bitne preglede prije nego što ga odvedete kući.
 • U nekim slučajevima, sklonište za životinje bit će upoznato s poviješću psa i moći će vam pomoći da pronađete kućnog ljubimca koji će odgovarati vašem domu i načinu života - primjerice, psa koji se snalazi u interakciji s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Time vam mogu pomoću da pronađete savršenog budućeg ljubimca.
 • Vodeće udruge za zaštitu životinja mogu pružiti dragocjenu pomoć i savjete tijekom cijelog života psa ili čak prihvatiti psa natrag kako bi mu pronašli prikladniji dom ako se vaš odnos ne razvije kako ste očekivali ili se okolnosti udomljavanja promijene.
 • S obzirom na broj pasa koji su raspoloživi za udomljavanje, gotovo je sigurno da ćete pronaći ljubimca koji je savršen za vas uz podršku savjetnika iz skloništa za životinje.
 • Povrh svega, uživat ćete u pomisli da ste psu iz skloništa pružili sretan život i ljubav koje svaka životinja zaslužuje.

Naravno, kao i kod udomljavanja bilo kojeg drugog kućnog ljubimca, postoje čimbenici koje trebate razmotriti prije dovođenja novog prijatelja kući. To je možda još i važnije kod udomljavanja pasa jer mogu imati „mušice“ , ovisno o svom životu prije dolaska u sklonište, kojih biste trebali biti svjesni.

https://3b0ad08da0832cf37cf5-435f6e4c96078b01f281ebf62986b022.ssl.cf3.rackcdn.com/articles/content/Icon - Calendar purple_54157cb2-57b0-4e9e-a126-1773beac4ad0.jpg

Čimbenici koje trebate razmotriti prije udomljavanja psa

 • Psi vole imati prostora za kretanje i ne vole biti skučeni u malim prostorima. Budite iskreni o svojem životnom prostoru - imate li mjesta za psa?
 • Iako možda imate mjesta u svom srcu za psa, također je potrebno imati dovoljno slobodnog vremena. Za razliku od mačaka, psi se više oslanjaju na ljude za šetnju i igranje pa morate biti sigurni da imate vremena za ispunjavanje njegovih bihevioralnih, društvenih i fizičkih potreba.
 • Stariji psi mogu imati određene obrasce ponašanja koje se teško može promijeniti. Može potrajati neko vrijeme prije nego što se pas privikne na svoj novi život s vama, ali nemojte se obeshrabriti - starije pse se itekako može naučiti novim trikovima!
 • Nažalost, neki se psi nalaze u skloništima za nezbrinute životinje jer su imali tužnu prošlost. U tim slučajevima pas može imati određene poteškoće, primjerice sa zdravljem ili ponašanjem. Pitajte savjetnika iz skloništa za što više informacija o povijesti željenog psa kako biste znali što možete očekivati.
 • Ako već imate kućnog ljubimca, njihovo upoznavanje provedite pažljivo. Ponekad je ono lakše s udomljenim štencem nego s odraslim psom. Za više informacija, pročitajte naš vodič o upoznavanju psa s ostalim kućnim ljubimcima.
 • Ako je pas bio uzgajan za rasplod ili izložbe, možda je naučio određene obrasce ponašanja zbog čega će mu trebati vaša pomoć kako bi se bolje prilagodio. Vaše odabrano sklonište za nezbrinute životinje trebalo bi imati više informacija o pojedinom psu.
 • Briga za psa uključuje osiguranje kućnog ljubimca, veterinarsko liječenje i redovitu kupnju hrane. Sve je to dio „posla“ odgovornog vlasnika kućnih ljubimaca, stoga morate biti sigurni da imate dovoljno sredstava prije udomljavanja psa.
 • Pas je doživotna obveza i važno je pružiti udomljenom psu stabilno okruženje i prije nego što ga dovedete kući.

Prilikom udomljavanja psa, važno je pažljivo razmotriti što je najbolje za vas i vašeg novog ljubimca. Više informacija o pronalasku prave ravnoteže između vaših želja i zahtjeva vašeg novog ljubimca možete pronaći u našem a href="/psi/udomljavanje-novog-psa/pronadite-odgovarajuceg-psa-za-sebe/kako-odabrati-pravog-psa-za-sebe">vodiču za nabavu psa.

Jednom kada ste odlučili kakvog psa želite, možete početi potragu za svojim novim četveronožnim prijateljem!

https://3b0ad08da0832cf37cf5-435f6e4c96078b01f281ebf62986b022.ssl.cf3.rackcdn.com/articles/content/Icon - Calendar purple_54157cb2-57b0-4e9e-a126-1773beac4ad0.jpg

Od kuda mogu udomiti psa?

Postoje razne udruge diljem zemlje koje omogućuju udomljavanje pasa, od nacionalnih udruga za zaštitu životinja do lokalnih skloništa i štenara. Informacije o brojnim mogućnostima udomljavanja dostupne su na mrežnim stranicama, a za preporuku možete pitati i svog lokalnog veterinara.

Kada ste pronašli sklonište za nezbrinute životinje iz kojeg ćete udomiti psa - posjetite ga! Sklonište bi trebalo izgledati i mirisati čisto, a osoblje treba imati vremena za detaljan razgovor s vama i sva vaša pitanja.

Sada dolazi uzbudljivi dio - pronalaženje vašeg budućeg ljubimca i prvi koraci koji su potrebni kako biste ga doveli kući!

Postupak udomljavanja

 • Razgovarajte s osobljem u skloništu za nezbrinute životinje o vrsti kućnog ljubimca kojeg tražite. Trebali bi vam pokazati pse za koje smatraju da bi vam najbolje odgovarali.
 • Kada ste pronašli savršenog dlakavog prijatelja, obavijestite osoblje u skloništu kako bi ga rezervirali za vas.
 • Prije udomljavanja, većina skloništa za nezbrinute životinje htjet će vas posjetiti kod kuće kako bi se uvjerili da je okruženje prikladno za psa. Nemojte biti tužni što ga sa sobom ne možete uzeti isti dan!
Dog and owner looking at each other.

Udomljavanje psa lutalice

Iako se udomljavanje psa obično pažljivo planira unaprijed, ponekad može doći do iznenađenja. Ako naiđete na psa lutalicu i poželite ga udomiti, postoji nekoliko stvari koje biste prije toga trebali učiniti.

Prvo se trebate uvjeriti da pas nema vlasnika. Možete početi tako da se raspitate kod susjeda je li netko možda izgubio psa, postavite plakate u vašem lokalnom području i obavijestite svojeg veterinara. Ako ne uspijete otkriti identitet vlasnika, odvedite psa veterinaru kako bi provjerili ima li ugrađen mikročip s informacijama o vlasniku.

Ako su podaci na mikročipu zastarjeli, vlasnika nije moguće pronaći ili ako pas nije mikročipiran, tek tada možete udomiti psa. Zamolite veterinara da obavi detaljan pregled kako biste bili sigurni da je pas zdrav i saznali jesu li psu potrebna ikakva liječenja.

Bez obzira planirate li udomiti psa ili se to dogodi kao sretna slučajnost, pred vama je zabavna budućnost ispunjena s puno uspomena koje ćete dijeliti sa svojim novim psom!