Kako odabrati pravog psa za sebe

Uzimanje psa je jedna od najuzbudljivijih odluka koju ćete ikad donijeti - i jedna od najvećih! Poput svih važnih odluka, prije nego nabavite štene morate se pripremiti kako biste mogli odabrati pravog psa za sebe i svoj stil života.
Brown Labrador and owner
Brown Labrador and owner
Brown Labrador and owner

Čistokrvni, križanac ili mješanac?

Running Retriever

Prednost odabira psa s rodovnicom (čistokrvni pas) je određena predvidljivosti. Možete biti prilično sigurni da će vaš četveronožni prijatelj biti određene veličine, imati određenu dužinu i teksturu krzna, karakter, razinu energije, a imat ćete i uvid u potencijalne zdravstvene probleme koji se mogu javiti kod određenih pasmina.

Određena predvidivost postoji i kod križanaca. Križane pasmine imaju roditelje iz dviju različitih čistokrvnih pasmina, ali teško se može sa sigurnošću procijeniti od koje će pasmine križanac naslijediti izgled i osobnost. Primjerice, križanac graničarskog škotskog ovčara i labradora može biti opušten, prepun energije ili ništa od toga!

Zabava zapravo počinje tek s mješovitim pasminama (mješancima). Oni uglavnom nemaju nikakvu čistokrvnu pozadinu i, iako se ponekad mogu vidjeti tragovi prepoznatljivih pasmina u njima, često se svodi na nagađanja. Jedna od mnogih dobrih stvari s mješovitim pasminama je da često mogu biti zdravije od svojih predaka jer obično imaju veći genetski bazen, što znači da su im nasljedne bolesti manji problem.

Štene ili odrastao pas?

Ima nešto kod štenaca što ih čini apsolutno neodoljivim! No, unatoč tome što su preslatki, ne znači da je štene automatski pravi izbor za vas i vaš dom.

Ako razmišljate o uzimanju štenca, otkrit ćete da su prirodno znatiželjni i žele učiti, tako da je apsolutno nužno imati dovoljno vremena za treniranje. Uz vašu ljubav, skrb i trening možete pretvoriti njihovo entuzijastično prazno platno u remek-djelo! Treniranje je zabavan, ali težak posao - morate ih naučiti svemu: od obavljanja nužde do navikavanja na povodac. Ako imate vremena i strpljenja, otkrit ćete da je njihova transformacija uistinu predivna i sav uloženi trud pomoći će vam izgraditi veliku povezanost sa svojim štencem.

Druga je mogućnost da udomite „tinejdžera“ ili odraslog psa. Ako po prvi put postajete vlasnik psa, možda će stariji pas bolje odgovarati vašem stilu života.

Većina je odraslih pasa već prošla neku vrstu treninga i socijalizacije. To ne znači da je sav posao oko njihovog odgoja već obavljen, naprotiv – bit će tu posla i za vas, a ništa vas ne sprječava da izgradite vezu koja će biti jednako snažna kao i ona sa štencem. Iako dobro poznata, izreka da " starog psa ne možete naučiti novim trikovima" nije istinita jer svaki pas može nastaviti učiti i prilagođavati se tokom cijelog svog života.

Nažalost, neki odrasli psi koji su raspoloživi za udomljavanje nisu uvijek bili blagoslovljeni toplim domom, tako da oni mogu doći k vama s malo „emocionalne prtljage“. Ovi psi trebaju dodatnu ljubav, vremena i strpljenja, ali ono što im pružite bit će iznimno korisno za vas i vašeg psa, a dovest će do cjeloživotnog prijateljstva. Radeći i trenirajući zajedno izgradit ćete poseban odnos i međusobno povjerenje. Osoblje i volonteri u uglednim skloništima za nezbrinute životinje moći će vam dati savjet o odabiru pravog psa kako biste pronašli savršenog partnera.

Large dog and small dog

Mužjak ili ženka?

Big dog and small dog icon

Još jedna stvar koju trebate promisliti kada uzimate psa je želite li mužjaka ili ženku. Mišljenja jako variraju, a na kraju se odluka zapravo svodi na osobne sklonosti.

Neki vlasnici kažu da je ženke lakše trenirati i imaju tendenciju pružiti više ljubavi, dok drugi tvrde da su nezavisnije i samovoljnije. Za mužjake se kaže da su asertivni, ali ih kastracija malo smiri pa nisu više toliko nagli i samopouzdani (iako to ovisi o dobi u kojoj je pas kastriran i razlikuje se od psa do psa).

Nema jednostavnog odgovora. Morate imati na umu da će velik dio karaktera i ponašanja vašeg psa jednostavno ovisiti o osobnosti i količini vremena koju posvećujete treningu i druženjima.

Nesterilizirani psi oba spola ponekad mogu biti malo zahtjevni. Mužjaci mogu odlutati u potrazi za ženkama, a nesterilizirane kujice mogu biti teške kada se tjeraju, a ponekad mogu doživjeti i lažnu trudnoću. Ako razmišljate o razmnožavanju psa, ovo su neki od problema s kojima ćete se susresti. Neplanirane trudnoće, s druge strane, mogu izazvati nepotrebne probleme za vas i vašeg psa, kao što su komplikacije tijekom poroda i pronalaženje doma za štence.

Više informacija o sterilizaciji/kastraciji i utjecaju na mužjake i ženke možete pronaći na stranici Često postavljenih pitanja o kastraciji i sterilizaciji .

Uzgajivač ili skloništa?

Ako vam je srce odabralo psa s rodovnicom ili križanca, najbolje je da pronađete uglednog uzgajivača.

S druge strane, nevjerojatno je ispunjavajuće udomiti psa iz skloništa za nezbrinute životinje i pružite mu drugu šansu u životu. Mnogi psi čekaju topli dom pun ljubavi. Svaki pas ima svoju priču, a mnogi su (ne svojom krivnjom) izgubili svoj prvi dom i voljeli bi postati dijelom vašega.

Ugledna skloništa pažljivo će spojiti ljude s odgovarajućim psima - sigurno im nije cilj da se psa ponovno odbaci, a ne žele ni da uzmete psa koji nije pogodan za vas. Osoblje pažljivo procjenjuje pse koje prima, dok vama posvećuje vrijeme kako bi upoznali vas, vašu obitelj i način života prije nego što vas spoje s bilo kojim od svojih pasa. Rado će vam dati savjete i odgovoriti na sva pitanja koja možda imate.

Ne iznenađuje da postoji više odraslih pasa nego štenaca koji traže novi dom jer kada su štenci u potrazi za udomljavanjem, vrlo brzo ih netko i udomi. Ako ste odlučili spasiti štene, možda ćete potrošiti dosta vremena na telefonu s raznim skloništima i prihvatilištima ili prijeći veće udaljenosti kako biste pronašli štenca koji vam najbolje odgovara.

Kako god pas došao u vaš život, bilo iz skloništa ili od uzgajivača, možete gledati prema naprijed u svijetlu budućnost zajedničke zabave!