Trening vašeg štenca

U svom tom uzbuđenju zbog dovođenja kući novog štenca, važno je upamtiti da odmah trebate započeti s treningom. I za vas i za vašeg štenca će biti bolje da mu čim ranije uvedete dobre navike kako bi počeo shvaćati osnovne naredbe i naviknuo se na pravila u vašoj kući.
Bernese Mountain Dog puppy
Bernese Mountain Dog puppy
Bernese Mountain Dog puppy

Prvi dan u novom domu

Labrador puppy outside

Trening vašeg štenca treba započeti već prvi dan kad stigne u svoj novi dom. Započnite tako da im pomognete da nauče svoje ime. Izgovarajte njegovo ime svaki put kad se igrate s njim, hranite ga ili mazite pa će ubrzo naučiti prepoznavati svoje ime i odazivati se kada ga izgovorite. Nakon što nauči prepoznati svoje ime, možete započeti komunikaciju s njim i započeti s treniranjem.

Idući korak je da ga priviknete na nošenje ogrlice i povodca. To mu u početku može biti vrlo neobično, ali budite strpljivi – uskoro će se priviknuti! Odmah pri dolasku u novi dom stavite štenetu laganu ogrlicu i vježbajte šetnju dok je vezan na povodcu. Ako vaše štene još nije cijepljeno, u početku ćete šetnju morati obaviti po kući ili u dvorištu. Kada ga izvedete van vjerojatno će biti jako uzbuđen i vući povodac. Ako je uzbuđen i jako vuče, za početak nabavite posebnu ogrlicu koja se stavlja na njušku (halti). Takva ogrlica onemogućuje povlačenje i olakšava trening i vama i vašem psu.

Socijalizacija vašeg novog štenca

Važno je da se vaše novo štene socijalizira na ispravan način kako bi izraslo u sretnog i samouvjerenog psa.

Zabava za pse jedan je od najboljih načina da svog psa socijalizirate tj. naučite na interakciju s okolinom, u zabavnom i prijateljskom okruženju. Vaša veterinarska klinika vjerojatno organizira takve zabave za upoznavanje štenaca koji su primili prvo cjepivo (u dobi od oko osam mjeseci) – ili vas mogu uputiti gdje se ta druženja organiziraju.

Druženje za štence omogućava upoznavanje i zajedničku igru štenaca slične dobi. Potrudite se da pronađete druženje koje organiziraju iskusni treneri za pse ili veterinarski tehničari jer oni znaju kako sve odraditi na način koji će vašem psu predstavljati pozitivno i ugodno iskustvo pri čemu će izgraditi svoje samopouzdanje. Ako se druženje ne organizira na ispravan način, pas neće uživati u druženju ili se čak može i uplašiti – ali će uz iskusne voditelje obožavati takva druženja.

Takva će zabava vašem štenetu vjerojatno predstavljati prvu priliku za druženje i igranje s drugim štencima od odlaska iz legla, a mnogi će se štenci ponašati različito od svoje braće i sestara iz legla.

Dok se njuškaju i upoznaju u kontroliranim uvjetima, istovremeno uče važne životne lekcije kao što su važnost da ne grizu jedni druge, razumijevanje psećeg govora tijela i izraza lica te načini na koje međusobno mogu komunicirati. Druženja su i dobra prilika da se vaše štene privikne na pravila ponašanja u prisutnosti trenera za pse, što mu pomaže u razvoju samopouzdanja pri daljnjoj komunikaciji s ljudima.

Treneri za pse će vam pomoći da svoje štene naučite dobrom ponašanju, na primjer da agresivno ne traži hranu ili igračke, da pusti igračku kada to od njega zatražite i da ne gura ljude kad prolazi kroz vrata. Uz obilje kućne prakse i nekoliko dobrih, zdravih poslastica za nagradu, uskoro ćete imati mirnog, sretnog i pristojnog člana obitelji s kojim ćete uživati.

Školica za štence

Kad vaše štene primi sva cjepiva, u dobi od 12 do 16 tjedana, druženja za štence možete zamijeniti školicom, odnosno, satovima treniranja. Trening je ključna za razvoj vašeg štenca, a zabavna je kako vama tako i njemu.

Na satovima ćete naučit svoje štene osnovne vježbe i naredbe kao što su „sjedni“, „lezi“, „stani“, „dođi“ – a vjerojatno i dodatne zabavne trikove kao „daj šapu“ ili „okreni se“! Ti satovi vlasnicima i njihovim psima pružaju priliku da mnogo toga nauče, a pokazat će vam kako trebate trenirati svoje štene pomoću modernog, humanog i motivacijskog pristupa.

Kada tražite odgovarajuće trening-sate, odaberite one organizirane na prijateljski i zabavan način kroz sustav nagrađivanja dobrog ponašanja. Na šest pasa trebao bi biti minimalno jedan trener kako bi psi ostali zainteresirani i kako im ne bi bilo dosadno. Dobar trener za pse dopustit će vam da prije uzimanja satova budete nazočni na treningu drugih pasa kako biste se uvjerili da je takav trening prava stvar za vašeg psa. Ako na satovima ima previše sudionika ili ako je kaotično ili primijetite da trener viče ili kažnjava pse (ili vlasnike!) ili upotrebljava davilice, ne upisujte se! Vi i vaš najbolji prijatelj zaslužujete bolje od toga.

Uzgajivač vašeg psa ili veterinarska praksa rado će vam pružiti pomoć i dati savjete.

Treniranje vašeg štenca pomaže u građenju dragocjene veze između vas pa uživajte u svakom trenutku treninga! Sretno i zabavite se!

Two Mastiff puppies