Procjena tjelesnog stanja vašeg psa

Vi znate da je vaš pas jedinstven, ali jeste li znali da isto vrijedi i za način na koji iskorištavaju hranjive tvari i energiju iz hrane?
Dog Retriever
Dog Retriever
Dog Retriever

Poput ljudi, metabolizam svakog ljubimca razgrađuje konzumiranu hranu na malo drugačiji način, koji najviše ovisi o njegovoj dobi i razini aktivnosti. Ako vaš pseći prijatelj unosi više kalorija nego što mu je potrebno, takav se višak kalorija može pohraniti kao masno tkivo i u najgorem slučaju dovesti do pretilosti kod pasa.

„Kako biste bili sigurni da ste učinili sve što možete za zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca, naučite kako izvršiti procjenu tjelesnog stanja vašeg ljubimca, radite ju redovito i prema postignutim rezultatima prilagodite njegovu prehranu i količinu fizičke aktivnosti“, izjavila je Zara Boland, PURINA veterinarka.

Iako je redovito vaganje vlastitog psa i praćenje njegove tjelesne težine dobra ideja, ako vaš pas pripada nekoj od velikih pasmina ili je nemiran, to može biti vrlo teško! Budući da između pasmina postoji mnoštvo razlika, nije uvijek lako znati što je dobro za vašeg ljubimca. Upravo će vam zato ocjena tjelesnog stanja olakšati cijelu stvar.

Ocjena tjelesnog stanja omogućit će vam da procijenite količinu masnoće kod svojeg psa. Vrlo je jednostavno možete izvršiti kod kuće čak i bez vage, a pomoći će vam da prepoznate problem pretilosti prije nego što vas vaga upozori na nastalu promjenu. Štoviše, ocjene koje se upotrebljavaju mogu se primijeniti na gotovo sve vrste pasa, tako da i sami, između posjeta veterinaru, možete lako provjeriti rezultat bez obzira na to je li vaš pas velik, malen, mišićav ili ima mnogo dlake!

Tjelesno stanje i ocjena stanja vašeg psa

Ocjena tjelesnog stanja vašeg psa zaista je jednostavna, samo trebate slijediti nekoliko jednostavnih koraka. Upotrebljava se ljestvica od jedan do devet, pri čemu jedan znači „visok stupanj pothranjenosti“, a devet „visok stupanj pretilosti“.

Idealnim se smatra rezultat ocjene tjelesnog stanja koji iznosi između četiri i pet - ni previsoka, ni preniska ocjena, i zato želite da vaš pas postigne jednu od te dvije ocjene. Kako biste dobili ocjenu trenutnog stanja vašeg psa, trebate pregledati tri područja.

1 Pregled rebara

Udobno smjestite svog psa pa pomičite dlanove preko njegovog prsnog koša, s po jednom rukom na svakoj strani prsnog koša (vaš će pas vjerojatno misliti da uživa u opuštajućoj masaži). Jednostavno zabilježite što osjećate dok pomičete dlanove pa vlastite dojmove usporedite s grafikonom.

2 Pregled profila

Postavite svog psa tako da stoji pod kutom, da možete vidjeti njegov profil. Najbolje je da se nalazite na jednakoj razini s vašim ljubimcem kako biste imali najizravniji pogled.

3 Pregled odozgo prema dolje

Kada vaš pas stoji, dobro ga pogledajte odozgo prema dolje. Lako, zar ne?

Ako je vaš pas idealnog tjelesnog stanja, moći ćete osjetiti njegova rebra, bez previše masnih naslaga. Odozgo biste trebali lako vidjeti njegov struk (oblik pješčanog sata), a kada ga gledate s bočne strane njegov abdomen (dio tijela s donje strane trupa, ispred stražnjih nogu) treba biti uvučen prema zdjelici.

Redovito pratite tjelesno stanje svog psa i pokušajte održati „idealnu“ ocjenu od četiri ili pet u svim fazama njegovog života jer ćete tako umanjiti rizik nastanka zdravstvenih problema uzrokovanih prekomjernom tjelesnom težinom. Ti problemi uključuju artritis, bolesti srca, pa čak i dijabetes, a ne znače samo visoke račune za veterinara, nego i da je vaš pas nesretan te da se ne osjeća ugodno - dodatan razlog da mu pomognete postići dobru formu!

Blue icon

Znakovi da je vaš pas premršav

  • Rebra, lumbalni kralješci, kosti zdjelice i druge istaknute kosti (one kojima možete vidjeti oblik) vidljive su iz daljine. Nema vidljivih naslaga tjelesnih masti, a vidljiv je očiti gubitak mišićne mase.
  • Rebra, lumbalni kralješci i zdjelične kosti lako su vidljive. Dodirom ne možete osjetiti naslage masti, vidljivo je nekoliko istaknutih kosti, gubitak mišićne mase je minimalan.
  • Lako možete napipati (osjetiti) rebra, rebra mogu biti vidljiva, dodirom ne možete osjetiti masno tkivo koje ih pokriva. Vidljivi su vrhovi lumbalnih kralježaka, kosti zdjelice su izraženije, struk je istaknut.

Idealna ocjena tjelesnog stanja

family with dog

Dodirom lako možete osjetiti rebra, a pokriva ih tanak sloj masnoće. Kada gledate odozgo, možete lako primijetiti struk, a abdomen je uvučen.

Trebate moći opipati rebra, rebra ne pokriva višak masnih naslaga. Kada gledate odozgo, iza rebara je vidljiv struk, a abdomen je uvučen.

Znakovi da je vaš pas pretežak

  • Iako možete opipati rebra, pokriva ih sloj masnih naslaga. Odozgo možete vidjeti struk, ali ne dolazi do izražaja. Nazire se uvučen abdomen.
  • Rebra možete osjetiti dodirom samo uz poteškoće, a pokrivena su debljim slojem masnih naslaga. Na lumbalnom području i području oko repa vidljive su naslage masti. Struk nije vidljiv ili je jedva vidljiv, a abdomen može, ali ne mora, biti uvučen.
  • Ne možete opipati rebra jer su pokrivena debelim slojem masnoće ili ih možete opipati samo uz primjenu značajnijeg pritiska. Na lumbalnom području i području oko repa vidljive su debele naslage masti. Struk nije vidljiv, a abdomen nije uvučen. Abdomen je očito rastegnut (trbuh je velik i malo obješen).
  • Ogromne naslage masti preko cijelog prsnog koša, kralježnice i područja oko repa. Struk nije vidljiv, a abdomen nije uvučen. Masne naslage na vratu i udovima. Očita rastegnutost abdomena (obješen trbuh).

Dodatni savjeti za procjenu tjelesnog stanja vašeg psa

Trebate dodatnu pomoć? Zara Boland, stalna PURINA veterinarka, u tri će vam jednostavna koraka pokazati kako možete odrediti i ocijeniti trenutačno tjelesno stanje vašeg psa. Samo je nekoliko minuta potrebno da procijenite je li vaš pas pothranjen, odnosno ima li prekomjernu ili idealnu tjelesnu težinu.

Nakon što odredite ocjenu tjelesnog stanja vašeg psa, razmislite o tome što biste sve mogli poduzeti ako ocjena nije idealna. Ako vaš pas ima preveliku ili premalu težinu, zatražite savjet veterinara koji će vam predložiti kako mu možete pomoći da se vrati u formu.

Nakon što vaš pas postigne idealnu ocjenu, život će mu biti uzbudljiviji nego ikada prije - imat će mnogo više energije, zabave i entuzijazma koje može podijeliti s vama!