Njega vašeg mačića

Iako je vaša mačka prekrasna, ona je puno više od samo lijepog lica. Ne samo da ima prekrasno krzno, već joj je biološki predodređeno da se brine za njega
Fluffy white kitten being groomed
Fluffy white kitten being groomed
Fluffy white kitten being groomed

Njega mačića

Svrha njege i održavanja krzna mačića nije samo kako bi mačka izgledala lijepo – time se uklanja mrtva dlaka, krzno i koža ostaju zdravi, taj ritual pomaže u izgradnji bliske veze i daje vam priliku da provjerite mačkino cjelokupno zdravlje.

Njega krzna važan je dio brige o mačićima, ali zahvaljujući njihovim mekšim, napuhanijim i kraćim krznima, za to ne treba odvojiti puno vremena u odnosu na odrasle mačke. Ako možete naviknuti svog mačića na redovitu njegu od malih nogu, učinit ćete si život lakšim u budućnosti. Dobra je vijest da većina mačaka voli nježnu pažnju koju pruža četkanje i čim vide četku ili češalj u vašoj ruci obično dolaze u trku uz odobravanje.

 Long vs. short coats

Duga ili kratka dlaka?

Kako temeljito i koliko često ćete četkati vašeg mačića obično ovisi o vrsti njegovog krzna. Kratkodlaka mačka najčešće treba četkanje jednom tjedno dok dugodlaka mačka treba dnevnu njegu s pravom opremom - pitajte svog uzgajivača ili stručnjaka za njegu dlake za savjet o određenim vrstama krzna.

Dugodlake pasmine trebaju više njege, a i njihovo četkanje traje duže, tako da bi vam moglo odgovarati da njegujete svoju mačku na neskliskoj površini stola što će i vama i mački omogućiti da se osjećate što ugodnije.

Male mačiće pokušajte potaknuti da uživaju tijekom uređivanja. Stavite ih na stol gdje želite da budu tijekom njege kao odrasle mačke i nagradite ih s nekoliko poslastica, primjerenih za njihovu dob. Mačići će brzo povezati to mjesto s nagrađivanjem i njegovanjem.

Long haired cat sitting down
Grey long haired kitten being brushed
 • Stavite vašeg mačića u krilo i ponudite mu da ponjuši četku. Kad mačić shvati da to za njega nije opasno, trljat će svoje lice o četku.
 • Nježno četkajte mačića tako da počnete od njegovih leđa prema bočnim stranama tijela.
 • Pohvalite svoju mačku za dobro ponašanje govoreći tihim i umirujućim tonom glasa.
 • Svakih nekoliko minuta zamijenite četkanje glađenjem kao dio svakodnevne rutine maženja. Možete im ponuditi poslasticu kao dodatnu nagradu.
 • Ponavljajte ovu radnju nekoliko puta dnevno, postupno produžujući četkanje.
 • Kad je vaša mačka upoznata s iskustvom četkanja i to joj predstavlja ugodu, možete početi s četkanjem trbuha, repa, ušiju i drugih osjetljivih područja.
 • Budite posebno nježni i u početku ne četkajte mačku predugo. Nema potrebe za žurbom, najvažnije je da se mačka osjeća opušteno. Ako primijetite bilo kakve znakove dosade ili uznemirenost odmaknite se od osjetljivijih područja i vratite se na četkanje leđa.

Dok je vaša mačka opuštena i uživa u četkanju, iskoristite priliku kako biste napravili kratki zdravstveni pregled. Nekoliko stvari koje možete isprobati kao dio kućnog pregleda su

 • Dodirnite mačje šape i nježno pregledajte njene kandže i prste. Počnite samo s jednim noktom kako bi se što prije navikla i pohvalite je uz poslasticu kao nagradu. Tijekom sljedećih nekoliko puta pokušajte pregledati dva nokta, a zatim i više, te na taj način polako stvarajte naviku uređivanja noktiju kod svoje mačke.
 • Ako vaš ljubimac još uvijek sretno prede nakon njege, odvojite trenutak da pažljivo pregledate njegove uši i lagano mu otvorite usta kako biste provjerili zdravlje usne šupljine (zubi i desni).
 • Njegu mačića završite maženjem i glađenjem – jer oni su to zaslužili!

Kada se vaša mačka penje na drvo ili koristi grebalicu može skinuti vanjski sloj jedne od svojih kandži, ali ne brinite - to je normalno! Grebanje je za mačke uobičajeno, a njihove su kandže slojevite, tako da ako otpadne vanjski sloj, ostat će potpuno novi, oštar nokat (ponekad ćete naći vanjske ljuskice nokta u blizini omiljenog mjesta za grebanje). Ako imate aktivnu i zdravu mačku koja često izlazi van, nokte nije potrebno rezati. Starije mačke i mačke koje borave u kući trebaju povremeno uređivanje i rezanje kandži.

alternate text
 • Neka se vaš mačić navikne na rezanje kandži od najranije dobi. Dobar način za početak je da se "pretvarate" da mu režete nokte tako da lagano pritišćete njegove nožne prste kako bi se nokat izložio, a onda mu ponudite nagradu ili ga pohvalite.
 • Ako režete nokte svojem mačiću ili mački, važno je da znate kako to učiniti pravilno. Posljednja stvar koju želite učiniti je uzrokovati bol ili krvarenje brzim rezanjem ili rezanjem osjetljivog dijela. Vaš veterinar će vam rado pokazati pravilno rezanje noktiju i provjeriti vašu tehniku ili ako to ne želite učiniti sami, odrezati vašoj mački nokte.
 • Provjerite kandže vaše mačke jednom tjedno, uključujući i izdvojenu gornju kandžu - to je ona s unutrašnje strane noge, odmah ispod zgloba. Gornja kandža rijetko dodiruje tlo, tako da može biti oštra i dugačka, pogotovo kod starijih mačaka.
 • Dok provjeravate kandže svojoj mački također pregledajte jastučiće na šapama i područje između prstiju kako biste se uvjerili da je sve u najboljem redu i da je čisto.
 • Mačkama, kao i ljudima, mogu urastati nokti. Ako sumnjate da nokat raste u meso, obratite se svojem veterinaru za pomoć.
Kitten resting with claws out
House icon with heart

Uz četkanje krzna i brigu o kandžama, postoji nekoliko dodatnih provjera koje možete napraviti kako biste bili sigurni da je vaš ljubimac u odličnom stanju.

 • Provjerite jesu li uši vaše mačke čiste i svježeg mirisa. Ako su prljave, lošeg mirisa, crvene ili svrbe ili ako vaša mačka stalno trese glavom, obratite se veterinaru. Ušni šugarci (nametnici) čest su problem, pogotovo kod mlađih mačaka.
 • Prođite svojim rukama po cijelom tijelu mačke. Potražite bilo kakvu ogrebotinu, kvržicu, izraslinu ili mrlju na koju je mačkaosjetljiva. Ako ste zabrinuti oko nečega, obratite se svojem veterinaru.
 • Provjerite oči i nos svoje mačke i obratite se veterinaru ako primijetite bilo kakav iscjedak ili crvenilo.
 • Pogledajte pod rep vaše mačke. Njihov zadnji kraj trebao bi biti čist. Ako je zaprljan ili postoje znakovi crijevnih parazita ili boli, posjetite svog veterinara.
 • Konačno, prođite rukom u smjeru suprotnom od rasta dlake kako biste je podigli. Provjerite korijen dlake i kožu za znakove parazita ili buha (tamne mrlje). Možete spriječiti zarazu redovitom kontrolom, ali ako je prekasno, vaš će vas veterinar savjetovati oko liječenja.

Većina se mačaka tijekom života neće okupati, ali ponekad je brzinsko kupanje neizbježno. Možda će trebati poseban šampon za tretiranje određenog stanja kože, čišćenje nakon želučanih tegoba ili temeljitije kupanje nakon istraživanja vanjskog svijeta.

Unatoč uvriježenom mišljenju, neke mačke se snalaze kao ribe u vodi, pogotovo ako su povremeno kupane od rane dobi. Ako vam vaš ljubimac zadaje probleme prilikom kupanja, potražite stručnu pomoć. Međutim, ako to želite učiniti sami, slijedite ove savjete.

 • Budite oprezni s temperaturom vode. Prevruća voda će opariti vašu mačku, a prehladna voda bit će im neugodna ili im naškoditi.
 • Budite nježni s mačkom tijekom kupanja uz obilje pohvala i ohrabrenja kako biste joj olakšali to iskustvo. Poslastice mogu biti korisne, a svakako će vam biti lakše ako imate drugu osobu za pomoć - pogotovo ako mačka pokušava pobjeći!
 • Pazite na znakove stresa kod mačke. Mačkama kupanje može biti zastrašujuće pa pazite da vas ne ugrize ili ogrebe. Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa stručnom osobom.
 • Provjerite je li šampon koji koristite namijenjen za mačke i treba li ga ostaviti da stoji određeno vremensko razdoblje (to može biti slučaj s medicinskim šamponom). Budite oprezni kako biste izbjegli doticaj šampona s osjetljivim područjima kao što su njihove oči ili uši.
 • Ako je vaša mačka nesretna što se kupa, pokušajte oprati samo prijeko potrebne dijelove kako biste skratili vrijeme kupanja.
 • Isperite svoju mačku temeljito da ne ostane sapunice.
 • Nakon toga, osušite je toplim ručnikom i držite gdje joj je udobno dok se ne osuši. Izbjegavajte sušilo za kosu, osim ako vaša mačka nije naučena na njega od malih nogu, jer ju može uplašiti.
 • Ako imate više od jedne mačke, vrijeme kupanja može uzrokovati sukob među njima, osobito ako su pod stresom. Razdvojite okupane mačke dok se ne smire, a zatim ih protrljajte istim ručnikom kako biste raširili njihove mirise.

Kupanje mačke može biti teško pa u tom slučaju pronađite stručnu osobu koja će vam pomoći održati vašu mačku u odličnom stanju.